Saturday, 26 June 2010

Кроасани / Croissants


Кроасанът (придружен от чаша кафе) дотолкова е станал символ на френската закуска, че понякога забравяме, че е австрийски по произхад. Според една от теориите, кроасанът води началото си от обсадата на Виена от османските войски през 1683 г. Командващият османската армия решил да  атакаува града тайно през нощта. Виенските хлебари, които вече били пред фурните, чули шума и успели да предупредят защитниците на града. В чест на тази победа били изобретени  кифличките (Hömchen)  във форма на полумесец. Легендата разказва, че във Франция кроасаните пристигнали заедно с Мария-Антоанета през втората половина на 18ти век. Със сигурност, обаче, официалното им влизане до Сена се води през 1838-1839 г, когато австрийският офицер, Аугуст Занг отваря виенска хлебарница в Париж и представя на широката публика kipferl (във формата на полумесеци). Между другото, кроасанът, както и всички подобни нему печива с многолистов и лек бриошов уклон особено популярни за закуска, на френски се наричат „viennoiseries” (в свободен превод „виенски неща”).

Friday, 25 June 2010

Чийзкейк с ревен / Cheesecake à la rhubarbe


Обещавам, това е последната ми рецепта с ревен! След нея минавам на друга вълна!

Wednesday, 23 June 2010

Крем с ревен / Crème à la rhubarbe

Крем с ревен и бадемово мляко

Донякъде „виновница” за този десерт е Лулу. Точно когато бях купила връзката ревен и се чудех какво да я правя, тя пусна в блога си рецепта за пастет и спомените за любимите детски книжки. С което ме директно ме изстреля поне 25 години назад – при Пипи, Карлсон, Роня и приятели. Тогава се сетих, че в една от книжките на Астрид Линдгрен (почти съм сигурна, че е "Пипи", но може и да бъркам) в един момент се споменаваше за крем от ревен. В детското ми съзнание не знам защо, си го представях като нещо бяло и леко тресящо се – като кисéлите в детската градина. Изобщо, нищо общо с кафявото пюре, къкрещо на печката, лол! Затова реших – ще се прави крем с ревен!

Monday, 21 June 2010

Пюре от ревен / Compote de rhubarbe

Купих си ревен. От години гледам тези червено-зеленикави стъбла по пазарите и не се престрашавах да купя и да ги приготвя. Бях опитвала тарта с ревен, кисело мляко с ревен, пюре от ревен и ягоди. Е, преди около 3 седмици в изблик на вдъхновение купих една връзка и започнах да се чудя какво да я правя. За начало приготвих пюре, което после вложих в крем и чийзкейк.

Saturday, 19 June 2010

Макарони с кайсии и шам-фъстък / Macarons aux abricots et pistaches

... или френска срещу италианска целувка

Увод
Както вече знаете, аз съм дълбок почитател на макароните. Досега бях пробвала да ги правя по метода на „италианския” меренг, изискващ наличието на термосонда. От известно време, обаче, ме блазнеше идеята да пробвам да направя макарони по метода на „френския” меренг (особено гледайки тези в блоговете на Ирина и Тарталет), за да видя кои повече ще ми харесат и дали наистина разликата в резултата е съществена. Междувременно, попаднах и на подробното изследване на „френския” метод в блога "Not So Humble Pie". Това съвсем довърши изследователската ми душа и реших да не отлагам повече.

Wednesday, 9 June 2010

Ирландски соден хляб / Pain irlandais


След разходката ни из Дъблин, определено станах почитател на ирландската кухня... и особено на ирландския соден хляб. Долната рецепта е от сайта Epicurious с малки модификации. Тъй като не изисква време за втасване, е удачно решение в случай, ако се сетите като мен, че нямате хляб, а всички хлебарници наоколо са затворени. Хлябът е с чудесна твърда коричка и доста плътна среда. Запазва се доста добре за 2-3 дни. Много е вкусен, намазан с масло. Което води до проблема, че в неразумни количества бързо се трупва на ханша.

Sunday, 6 June 2010

Ванилов мус с череши / Mousse à la vanille et aux cerises


Сигурно ви се е случвало някой ден да станете от леглото и всичко да ви върви наопаки. Миналият петък ми беше един от тях. Особено в кухнята, което беше доста критично, тъй като приготвях десерта за рождения си ден. Никога не се захващайте със сладкарство, когато сте притиснати от времето! Сметаната не се разби като хората, желатинът не стегна особено, та видът му доста се отличаваше от предварително замисления. Но пък вкусът компенсираше!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...