Wednesday, 9 June 2010

Ирландски соден хляб / Pain irlandais


След разходката ни из Дъблин, определено станах почитател на ирландската кухня... и особено на ирландския соден хляб. Долната рецепта е от сайта Epicurious с малки модификации. Тъй като не изисква време за втасване, е удачно решение в случай, ако се сетите като мен, че нямате хляб, а всички хлебарници наоколо са затворени. Хлябът е с чудесна твърда коричка и доста плътна среда. Запазва се доста добре за 2-3 дни. Много е вкусен, намазан с масло. Което води до проблема, че в неразумни количества бързо се трупва на ханша.



Продукти:
(1 чаша = 250 мл)

1 ¾ чаши бяло брашно
1 ¾ чаши пълнозърнесто брашно
4 с.л. пшенични трици
3 с.л. овесени ядки
2 с.л. кафява захар
½ ч.л. сол
2 ч.л. сода за хляб
30 г масло
Около 300 мл айрян

Двата вида брашно, триците, овесените ядки, захарта, солта и содата се рабъркват в дълбока купа. Маслото се изронва с пръсти с брашното, като за пясъчно тесто, докато стане на трохи. Полека се добавя по малко от айряна, докато се получи меко и леко лепнещо тесто.
Фурната се загрява на 220 градуса, като в нея се поставя и празна алуминиева купичка. Тестото се прехвърля в предварително намазнена кексова форма. Ако формата е силиконова, няма нужда от предварително намазняване. В нагрятата алуминиева купичка се сипва малко вода непосредствено преди хляба да се постави във фурната. Част от водата се изпарява и така хлябът се предпазва от изсушаване при печенето. Пече се около 40 минути (или докато дъървена клечка, забучена в средата, излезе суха). Изважда се и се оставя да изстине върху решетка.

Depuis notre aventure dublinoise, je suis devenue une inconditionnelle de la cuisine irlandaise et surtout du pain irlandais. La recette ci-dessous provient (avec quelques modifications) du site Epicurious. Comme il n’y a pas de temps d’attente pour que le pain lève, cette recette est très pratique si, comme moi, vous avez oublié d’acheter du pain et toutes les boulangeries sont fermées. Le pain a une croute fine, un peu dure et une mie assez dense. Il se conserve facilement pendant 2-3 jours et il est très bon avec du beurre (ce qui pose le problème de l’élargissement des hanches, lol !)

Ingrédients :
(1 tasse = 250 ml)

1 ¾ tasse de farine complète
1 ¾ tasse de farine T55
4 càs de germes de blé
3 càs de flocons d’avoine
2 càs de sucre roux
½ càc de sel
2 càc de levure chimique
30 g de beurre
1 yaourt à 0% dilué dans de l’eau pour obtenir un volume final d’environ 300 ml

Dans un bol profond, mélanger les farines, les germes du blé, les flocons d’avoine, le sucre, le sel et la levure. Ajouter le beurre et l’émietter avec les doigts pour obtenir une texture sablée. Ajouter peu à peu le yaourt dilué pour obtenir une pâte molle et légèrement collante.
Préchauffer le four à 220 °C et mettre un récipient métallique au four. Transférer la pâte dans un moule à cake préalablement beurré (l’étape n’est pas nécessaire si le moule est en silicone). Juste avant d’enfourner le pain, remplir le récipient avec un verre d’eau. Au contact avec le métal chauffé, l’eau va s’évaporer humidifiant ainsi l’intérieur du four et empêchant le dessèchement du pain. Faire cuire le pain jusqu’à obtenir une croute bien dorée (pendant 40 minutes environ, vérifier la cuisson avec une pique en bois). Sortir le pain du four et le laisser refroidir sur une grille.

3 comments:

Dani said...

Мира, много хубава и бърза рецепта :)
Ще я опитам на всяка цена!
А за Дъблин, мога само благородно да завиждам!
Поздрави и хубав ден!

Lulu said...

Много ми допада тази рецепта! Ще се пробва, няма как:)

Mira said...

Дани, Лулу, благодаря :) Рецептата наистина е бърза и лесна... и може да мине дори за здравословна :D
Лека седмица!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...