Monday, 21 June 2010

Пюре от ревен / Compote de rhubarbe

Купих си ревен. От години гледам тези червено-зеленикави стъбла по пазарите и не се престрашавах да купя и да ги приготвя. Бях опитвала тарта с ревен, кисело мляко с ревен, пюре от ревен и ягоди. Е, преди около 3 седмици в изблик на вдъхновение купих една връзка и започнах да се чудя какво да я правя. За начало приготвих пюре, което после вложих в крем и чийзкейк.


Продукти:
(адаптирано от Elle à Table)
800 г пресен ревен
200 г кафява захар
1 шушулка ванилия

Стъблата от ревен се обелват с картофобелачка (внимавайте да не пръска, защото боядисва!), долните, по-„дървесни” части се отрязват. Нарязват се на парчета с дебелина около 1 см. Шушулката ванилия се разцепва на две по дължина. Ревенът се поставя в тенджера с дебело дъно, посипва се със захарта, добавя се ванилията и се загрява до завиране. След като заври, огънят се намалява и се оставя да ври на тих огън огън около 35-40 минути, като се разбърква от време на време, или докато се получи гъсто пюре. Оставя се да изстине преди консумация.
Може да се използва в други сладкиши, да се смеси с кисело мляко или крем или да се консумира просто така.


J’ai acheté une botte de rhubarbe. Cela faisait des années que je regardais les tiges rouge-verdâtres mais je n’avais pas suffisamment de courage pour  les acheter et préparer moi-même. Et voilà, il y a environ 3 semaines, une botte de rhubarbe a atterri dans mon cabas et j’ai commencé à me poser la question essentielle « Qu’en faire ? ». Pour commencer, j’ai préparé une compote, que j’ai ensuite ajouté dans un cheesecake et des pots de crème.

Ingrédients :
(Adapté d’Elle à Table)
800 g de rhubarbe
200 g de sucre roux
1 gousse de vanille

Peler la rhubarbe avec un économe (attention aux projections !) et découper les bas des tiges un peu plus filandreuses. Couper les tiges en morceaux d’environ 1 cm. Fendre la gousse de vanille en deux dans le sens de la longueur. Mettre la rhubarbe dans une casserole à fond épais, la parsemer du sucre, ajouter la gousse de vanille et porter à ébullition. Baisser le feu et laisser cuire environ 35-40 minutes, en remuant régulièrement afin d’obtenir une compote épaisse.
Laisser refroidir complètement avant de la déguster ou avant de l’incorporer dans d’autres recettes.

4 comments:

Lulu said...

Много обичам ревен! За съжалени в БГ все още много трудно се намира:(

Mira said...

Лулу, радвам се, че ти допада :). По принцип е доста особен вкуса и не на всеки му харесва.

Dani said...

Не съм пробвала ревен, дори незнам какъв е на вкус. Хубавото е, че е много полезен. Трябва да се пробва. Мира, благодаря за споделената рецепта.

Anonymous said...

знае ли някой от къде мога да купя ревен в София? Благодаря.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...