Wednesday, 29 September 2010

Шоколадови хлебчета / Pains au chocolat

 

Tous les matins il achetait / son p’tit pain au chocolat...” В тази закачлива песен на Жо Дасен лирическият герой си купува всеки ден по едно шоколадово хлебче от близката хлебарница, без дори да удостои с поглед момичето зад щанда. А тя е хубавица и всички младежи от квартала са влюбени в нея. Но Тя, от своя страна, мечтае за лирическия герой. Лирическият герой, обаче, е късоглед и затова не може да види колко е красива Тя. Докато един ден момичето се усеща и купува на възлюбения си един чифт очила. Оженват се и живеят щастливо сред рояк дечица, късогледи като татко си и пълнещи джобовете си с шоколадови хлебчета.

Sunday, 26 September 2010

Салата от праскови и розмарин / Salade de pêches et romarin


Вече е есен, затова ще побързам да пусна една последна лятна салата, преди да завали и задуха и да дойде време на рецептите с тиква и кестени. Рецептата е от летния извънреден брой на списание „Cuisine et vins de France”, с малки модификации. ПП ме накара да я правя три вечери подред.

Thursday, 16 September 2010

Облачно с шоколад / Gâteau «Nuage au chocolat»


Оригиналното му име е „Chocolate cloud cake”, а аз доста се почудих как точно да го преведа – „Шоколадов облак”? „Шоколад с облак”? „Облак с шоколад”? „Облачно-щоколадов сладкиш”? Както и да се превежда, откакто го видях в едно предаване на Найджела Лоусън, мира нямах, докато не го приготвих. Много обичам такива сладкиши – наситено-шоколадови. Прилича на запечен шоколадов мус под облак разбита сметана. Идеалният сладкиш за мързелуване с чаша кафе и интересна книга. Жалко, че обикновено не се ограничавам само с едно парче, лол!

Saturday, 11 September 2010

Гризини със зехтин и червен пипер / Gressins au paprika et huile d’olives


Като малка много обичах „циганска баница” – филия с олио, сол и червен пипер. Ако можеше и да е запечена и придружена с чаша сладък черен чай, беше вече истински лукс! Не бях правила, и съоттветно, похапвала от дъълго време. Но преди няколко дни се сетих за нея. Тъй като щяхме да имаме гости и бях решила да направя гризини за аперитива, реших да поразнообразя обичайната рецепта, която ползвам от година-две насам.

Sunday, 5 September 2010

Керамичните фасади на Лисабон / Les façades en céramique de Lisbonne


 Тази година ваканцията ни беше в Португалия. По семейни причини ходим там веднъж на 3-4 години. Базовият лагер е в едно малко селце близо до испанката граница, откъдето е свекърва ми. В близко време ще разкажа и за селото. Тази година бяхме предвидили, освен обичайната програма, и няколко разтоварващи дни в Лисабон.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...