Sunday, 26 September 2010

Салата от праскови и розмарин / Salade de pêches et romarin


Вече е есен, затова ще побързам да пусна една последна лятна салата, преди да завали и задуха и да дойде време на рецептите с тиква и кестени. Рецептата е от летния извънреден брой на списание „Cuisine et vins de France”, с малки модификации. ПП ме накара да я правя три вечери подред.


Продукти:
(за 4 порции, адаптирана от сп. „Cuisine et vins de France”)
4 добре узрели бели праскови (нектарини)
1 с.л. мед
2 с.л. вода с аромат на портокалов цвят
Няколко листа розмарин
Няколко капки ванилов естракт

Прасковите се отделят от костилките, нарязват се на четвъртинки и се обелват. Четвъртинките се нарязват на парчета в купа. Прибавят се медът, водата с аромат на портокалов цвят, ваниловата есенция и нарязаните листа розмарин. Разбърква се добре. Купата се покрива с домакинско фолио и се охлажда за 1 час в хладилника преди сервиране. Сервира се студена.


Ca y est, lautomne est là et je me dépêche de publier une dernière salade estivale, avant larrivée de la pluie et du vent et des recettes au potiron et châtaignes. J’ai vu la recette dans le numéro hors série d’été 2010 du magasine "Cuisine et vins de France. PP me l’a fait préparer 3 jours de suite!

Ingrédients :
(Pour 4 parts, adaptée de Cuisine et vins de France)
4 pêches blanches bien mures
1 càs de miel
2 càs de l’eau de fleur d’oranger
Quelques feuilles de romarin frais
Quelques gouttes d’extrait de vanille

Enlever les noyaux des pêches, les couper en quartiers et les éplucher au-dessus d’un bol pour récupérer le jus. Couper les quartiers en morceaux dans le bol. Ajouter le miel, l’eau de fleur d’oranger, les feuilles de romarin ciselées et l’extrait de vanille. Mélanger bien. Couvrir le bol du film alimentaire et laisser reposer au frigo environ 1 heure avant de servir. Servir frais.

5 comments:

pep-4o said...

Ако отпуснеш и парче френско сиренеце, щастието с тази салата ще бъде пълно, Мирка :)))

Поздрав най-сърдечен :)

Mira said...

Леле, Пепи, много си бърза :). За сиренето няма проблем - едно козе, узряло и пепелно много добре ще й се отрази :)
Поздрави и хубава вечер!

Lulu said...

Прекрасно предложение! Хем е есенно, хем още мирише на лято:)

Dimitrana S. said...

Много нежна комбинация, Мира! И много вкусно изпрашане на лятото.. Ех!

Сърдечни поздрави и пожелания за красиви, доволни и уютни, топли и усмихнати, изпълнени с реализирани намерения и положителни емоции есенни дни :-)

Mira said...

Лулу, Дими, много много ви благодаря!
Да използваме последните слънчеви дни преди да се увием съвсем в шалове и шапки (поне при нас :))!
Много хубави и слънчеви ранни есенни дни!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...