Thursday, 16 September 2010

Облачно с шоколад / Gâteau «Nuage au chocolat»


Оригиналното му име е „Chocolate cloud cake”, а аз доста се почудих как точно да го преведа – „Шоколадов облак”? „Шоколад с облак”? „Облак с шоколад”? „Облачно-щоколадов сладкиш”? Както и да се превежда, откакто го видях в едно предаване на Найджела Лоусън, мира нямах, докато не го приготвих. Много обичам такива сладкиши – наситено-шоколадови. Прилича на запечен шоколадов мус под облак разбита сметана. Идеалният сладкиш за мързелуване с чаша кафе и интересна книга. Жалко, че обикновено не се ограничавам само с едно парче, лол!


Продукти:
(за форма с 26 см диаметър, рецептата е адаптирана от сайта на Найджела Лоусън )
За кейка:
250 г шоколад с 64% какао
125 г масло със стайна температура
6 яйца
150 г захар мусковадо
2 с.л. ром

За крема:
500 мл сметана
1 ч.л. ванилов екстракт
2 с.л. захар
1 с.л. какао за поръсване

Дъното на откопчаваща се тортена форма се застила с пекарска хартия. Шоколадът се натрошава в купа и се разтопява внимателно на водна баня. Добавя се размекнатото масло и се разбърква добре, до получаване на гладка и лъскава смес. Белтъците се разделят от жълтъците. Фурната се загрява на 180 градуса.

В купа се разбиват жълтъците, заедно с 50 г захар до побеляване. Отделно белтъците се разбиват на сняг с щипка сол. Когато снегът започне „да стяга”, се добавят останалите 100 г захар на три пъти. Белтъците продължават да се разбиват със захарта до получаване на стегнат и лъскав сняг.
Разтопеният шоколад се прибавя към разбитите жълтъци, разбърква се добре и се добавя ромът. Добавят се разбитите на сняг белтъци, на три пъти, като сместа се разбърква внимателно, за да не спадне снегът.

Сместа се изсипва в тортената форма. Пече се 35-40 минути на 180 градуса, по средата на фурната, докато центърът престане да е полутечен. По време на печенето кейкът се надига и спада, като кората се напуква. Изважда се и се оставя да изстине напълно върху решетка. При изстиване горната част на кейка се вдлъбва и се образува кратер (търсен ефект).

Сметаната се разбива заедно със захарта и ванилията на пухкав крем. Може да се добави и малко ром, но аз пропуснах този момент, за да не си впиянча щерката. С получения крем са пълни кратера на кейка. Преди сервиране се поръсва с какаото на прах.

Le nom d’origine du gâteau est «Chocolate cloud cake». J’hésitais, comment le traduire au mieux? «Gâteau Nuage de chocolat»? «Gâteau nuageux au chocolat»? «Gâteau aux nuages chocolaté»? Quoi qu’il en soit, depuis que je l’ai vu dans une émission de Nigella Lawson, j’avais envie de le tester. C’est le type de gâteau que j’aime bien : au gout dense et chocolaté. Imaginez de la mousse au chocolat cuite au four, sous un nuage de crème. Le gâteau idéal pour s’assoir avec une tasse de café et un bon livre. Dommage qu’une part ne suffit généralement pas, lol!

Ingrédients :
(pour un moule de 26 cm, recette adaptée du site de Nigella Lawson)
Pour le cake :
250 g de chocolat à 64% de cacao
125 g de beurre ramolli
6 œufs
150 g de sucre muscovado (ou sucre roux)
2 càs de rhum ambré
Pour la crème :
500 ml de crème fraiche
1 càc d’extrait de vanille
2 càs de sucre roux
1 càs de cacao en poudre

Couvrir le fond d’un moule à cake à fond amovible avec du papier sulfurisé. Concasser le chocolat dans un bol et le faire fondre doucement au bain-marie. Ajouter le beurre ramolli et bien mélanger afin d’obtenir une crème lisse et brillante. Séparer les blancs des jaunes dans deux bols. Préchauffer  le four à 180 °C.

Ajouter 50 g de sucre aux jaunes d’œuf et les blanchir à l’aide d'un mixer. Ajouter une pincée de sel aux blancs d’œuf et les monter en neige. Quand les blancs commencent à monter, ajouter le reste de sucre (100 g) en trois fois, tout un continuant à battre. Le résultat est une neige lisse et satinée.
Ajouter le chocolat fondu aux jaunes blanchis, bien mélanger et verser le rhum. Ajouter petit à petit les blancs en neige, en mélangeant doucement entre chaque ajout pour qu’ils ne retombent pas.

Verser la préparation dans le moule. Enfourner au milieu du four et cuire à 180 °C pendant 35-40 minutes, jusqu’à ce que le centre du gâteau prenne. Pendant la cuisson la surface  du cake gonfle et se craquèle. Sortir le moule du four et laisser complètement refroidir sur une grille. Pendant que le gâteau refroidisse, la surface retombe en formant un cratère (c’est l’effet recherché).

Battre la crème fraiche avec le sucre et l’extrait de vanille afin d’obtenir une crème légère et mousseuse (cela prend environ 4-5 minutes). On peut rajouter une lichette de rhum aussi, mais j’ai sauté cette étape car je voulais que ma fille puisse en manger. Remplir le cratère sur le gâteau avec la crème ainsi obtenue. Saupoudrer de cacao avant de déguster.

11 comments:

Nanita said...

Изглежда вълшебно.....ефирен и неустоимо шоколадов!Хубав ден Nanita!
P.S.Сега ме хвърли в размисъл.....колко ли шоколад има в хладилника?

Dani said...

Мира, така добре ми се отрази със сутрешното кафе :)
Напоследък много ми се похапва шоколад!
Поздрави и хубав ден!

pep-4o said...

Страхотна е, Мирка!
Толкова шоколадова ..... Не трябваше да поглеждам сутринта :)
Хубави почивни на теб :)

Daniela Dineva said...

Мира,
много слънчево е времето с този пухкав облак :) Вкусно и приятно е при теб.

Йоланта Делибозова said...

Мира,великолепно е!!!! Нямам думи просто!!!Страхотия!!!

Дамски парфюми said...

Просто излежда прекрасно! Няма какво друго да кажа освен че скоро ще се опитам да го направя ... :)

Milen@ said...

Как се устоява на нещо толкова примамващо вкусно :-) Хареса ми и заглавието :-)

Безоблачен уикенд! :-)
Милена

Mira said...

Нанита, Дани, Пепи, Дани, Йоли, Дамски парфюми, Милена, благодаря ви за милите думи, момичета! Вече е вечер, на благодарение на вас ми е слънчево на душата :D.!
Приятна и усмихната неделя!

Диди Б said...

Да,тази рецепта като я види човек в комбинация със снимките и особено разреза,няма как да не му се прииска да я пробва!
Изглежда фантастично!

Lulu said...

Приказен! Смятам съвсем скоро да го направя!

Mira said...

Диди, Лулу, благодаря ви от сърце за похвалите :).

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...