Saturday, 11 September 2010

Гризини със зехтин и червен пипер / Gressins au paprika et huile d’olives


Като малка много обичах „циганска баница” – филия с олио, сол и червен пипер. Ако можеше и да е запечена и придружена с чаша сладък черен чай, беше вече истински лукс! Не бях правила, и съоттветно, похапвала от дъълго време. Но преди няколко дни се сетих за нея. Тъй като щяхме да имаме гости и бях решила да направя гризини за аперитива, реших да поразнообразя обичайната рецепта, която ползвам от година-две насам.


Продукти:
(за 16 гризини, 1 чаша = 250 мл, адаптирана от сайта Epicurious)

1/2 чаша ръжено брашно
1/2 чаша + 2 с.л. бяло брашно
1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. захар
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. сол
1/2 чаша айрян + 1 с.л. за намазване
2 с.л зехтин

Брашното се размесва с бакпулвера, захарта, червения пипер и солта. Добавят се айрянът и зехтинът и се замесва на сравнително твърдо тесто (при нужда може да се добави още малко брашно).
Фурната се загрява на 180°С. Тестото се прехвърля на леко набрашнена повърхност. Разделя се на 16 топчета. Всяко парче се оформя на "шнурче" дълго около 30-35 см и дебело около 0,5 -1 см. Прехвърлят се в тава, застлана с пекарска хартия, като се разполагат на 1-2 см разстояние едно от друго. Намазват се отгоре с малко айрян.
Пекат за 20-25 мин се първо в горната третина на фурната и по средата на печенето се смъкват в долната третина. Изваждат се и се оставят да изстинат върху решетка.

Un des goûters préférés de mon enfance était une tranche de pain, avec un peu d'huile, sel et paprika. Si elle était servie grillée, accompagnée d’une tasse de thé noir sucré, j’étais au paradis. 
Un ami devait venir à la maison récemment et j’avais envisagé de préparer des gressins pour l’apéro. Et si je modifiais ma recette habituelle pour essayer de retrouver le gout de mon enfance?

Ingrédients :
(Pour 16 gressins, 1 tasse = 250 ml, recette adaptée du site Epicurious)

½ tasse de farine de seigle
½ tasse + 2 càs de farine de blé
1 càc de levure chimique
½ càc de sucre
1 càc de paprika doux
1 càc de sel
½ tasse + 2 càs de yaourt dilué (½ pot de yaourt + eau jusqu’à  150 ml)
2 càs d’huile d’olive

Dans un bol, mélanger la farine, la levure, le paprika, le sel et le sucre. Ajouter ½ tasse du yaourt dilué et l’huile d’olive. Commencer à pétrir afin d’obtenir une pâte lisse et ferme (ajouter un peu de farine, si la pâte colle aux doigts).
Préchauffer le four à 180 °C. Fariner légèrement le plan de travail et transférer la pâte dessus. Diviser la pâte en 16 morceaux. Rouler chaque morceau de pâte entre les paumes des mains et le plan de travail pour obtenir un bâtonnet  d’environ 30-35 cm de longueur et 0.5-1 cm d’épaisseur. Transférer les gressins sur  la plaque du four, préalablement couverte de papier de cuisson. Badigeonner la surface de chaque gressin avec le reste de yaourt dilué (ou de blanc d’œuf légèrement battu). Enfourner et laisser cuire 20-25 minutes ou jusqu’à ce qu’ils soient bien dorés. A la sortie du four, laisser refroidir les gressins sur une grille.

3 comments:

Milen@ said...

О, тази "циганска баница" и аз я помня :-) Върна ме в хубавите спомени :-)
А тези гризини ще се опитат, синът ми ги ръфа като катерица във всякакви разновидности :-)

Поздрави, Милена

Dani said...

Циганската баница всички я обичахме :)
А гризините ти са прекрасни :)
Поздрави!

Mira said...

Милена, явно имам същия вид катерица вкъщи :) - щерката едвам изчака да извадя тавата с гризините от фурната, за да си отчупи едно крайче :). Добре, че успях да ги опазя за снимките, лол!
Дани, благодаря :)
Поздрави и приятна седмица!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...