Thursday, 10 February 2011

Руло "Червено кадифе"/Red Velvet roll


Както споделих преди време, много харесвам сладкишите от типа „Червено кадифе”. Затова от време на време опитвам да ги претворя в различни варианти, запазвайки специфичните за рецептата продукти, а именно – какао, бял оцет и, доколкото мога, buttermilk или негови заместители. Затова след една торта Червено кадифе за рождения ми ден преди 2 години (неснимана в привлекателен вид, но за сметка на това изядена с удоволствие), дойде ред на чийзкейка „Червено кадифе”, мадлените „Червено кадифе”, макароните „Червено кадифе” (това беше провал, но ще трябва да ги пробвам пак), паннакотата „Червено кадифе” (която правих преди време, но която трябва да седна да напиша) и... рулото „Червено кадифе”, което приготвих за посрещането на Нова година, но което едва сега намирам врема да публикувам. Заради ярко червения си цвят, сладкишът може да бъде приготвен и по случай на наближаващия св. Валентин (за празнуващите) или по друг повод (за непразнуващите).


Тъй като намирането на buttermilk се оказва истинско предизвикателство за живеещите извън англосаксонския свят, успешно го замествам със същото количество прясно мляко, в което е добавена 1 с.л. бял оцет и оставена да престои 10 минути. Може да се замени също с айрян или смес от прясно и кисело мляко (1:1).

Продукти:
(1 чаша = 250 мл, рецептата е адаптирана от блога „Passionate About Baking”)
За блата:
1 чаша брашно
2 ч.л. какао (100% съдържание)
1 ч.л. бакпулвер
Щипка сол
1 яйце
¾ чаша кафява захар
1 ч.л. ванилов екстракт
½ чаша прясно мляко, разбъркано с 1 с.л. бял оцет и престояло 10 минути
100 г масло със стайна температура
Червена сладкарска боя (препоръчвам използването на концентрирани бои за получаване на наситен цвят)
За крема:
250 г крема сирене (тип „Филаделфия”)
3 с.л. кафява захар
1 ч.л. ванилов екстракт
½ чаша заквасена сметана
½ чаша изронени зърна от нар
Пудра захар за украса

Приготвяне на блата: Плоска широка правоъгълна тава (с размери 25х35 см и височина поне 2-3 см) се намазва с масло, застила се с пекарска хартия. Пекарската хартия също се намаслява. Фурната се загрява на 180 градуса.
Брашното се пресява с какаото и бакпулвера. Маслото се разбива със захарта на пухкав крем, докато побелее. Добавя се яйцето, като се разбива непрекъснато. Добавят се на 3 части като се редуват брашното и прясното мляко с оцета и накрая сладкарската боя и ваниловият екстракт.
Получената смес се разпределя равномерно в тавата и се заравнява със шпатула. Пече се за около 10-12 минути, докато блатът стегне, но остане леко влажен (готовността се проверява с клечка за зъби, трябва да има няколко трохички останали по нея). Тавата се изважда и поставя върху решетка. Блатът се покрива с алуминиево фолио, което се повдига леко в средата, за да не залепне за блата. Аз оформих нащо като палатка с помощта на клечки за зъби, забити в двата края на блата. Оставя се да изстине напълно за около час.
Приготвяне на крема: Крема сиренето се разбива със захарта, сметаната и ваниловия екстракт на пухкав крем. Прибира се в хладилника до употребата му.
Сглобяване на рулото: Блатът се изважда от тавата и се поставя върху работния плот, с късата страна към нас. Рулото се намазва с крема, като се оставя ненамазана ивица от 2-3 см в горния край. Зърната нар се разпределят равномерно по повърхността. Започва да се навива на стегнато руло, като едновременно с това постепенно се отделя от пекарската хартия. Завването завършва като се достигне до ненамазания с крем край. Неравните краища се подрязват с остър нож. Рулото се повдига внимателно и се прехвърля върху чинията за сервиране като ръбът остава отдолу. Оставя се да стегне в хладилника поне 2 часа (най-добре една нощ). Поръсва се с пудра захар преди сервиране. Може да се гарнира допълнително със зърна от нар.

Il y a quelque temps, j’avais raconté que j’aimais beaucoup les gâteaux du type «Red velvet» (velours rouge). Voilà pourquoi, j’essaie de temps en temps de tester de nouveaux formats, tout en gardant les produits-phare de ma recette : cacao, vinaigre blanc et babeurre. J’avais déjà préparé le velours rouge sous la forme de gâteau pour mon anniversaire il y a deux ans (très bon), de cheesecake (une merveille), de madeleines, de macarons (ratés), de pannacotta (que je devrais enfin publier) et maintenant c’est… le roulé «Red velvet» que j’ais préparé pour le réveillon de la Saint-Sylvestre, mais que je n’avais pas eu le temps d’écrire jusqu'à maintenant. Comme c’est un gâteau d’une couleur rouge assez vive, il peut être aussi préparé pour le jour de la Sant-Valentin qui arrive bientôt.

Ingrédients :
(1 tasse = 250 ml, recette adaptée du blog « Passionate About Baking »)

Pour le biscuit :
1 tasse de farine
2 càs de cacao en poudre (100%)
1 càc de levure chimique
Une pincée de sel
1 œuf
¾ d'une tasse de sucre roux
1 càc d’extrait de vanille
1 tasse de lait auquel on ajoute 1 càc de vinaigre blanc et qu’on laisse reposer pendant 10 minutes
Colorant rouge aimentaire

Pour la crème :
250 g de fromage à tartiner (genre Saint-Moret)
1 càc d’extrait de vanille
¾ tasse de crème fraiche
½ tasse de graine de grenat
Sucre glace pour la décoration

Préparation du biscuit :
 Beurrer une large plaque allant au four (25x35 cm et 2-3 cm de hauteur) et la couvrir avec du papier sulfurisé. Beurrer ensuite la papier sulfurisé. Préchauffer le four à 180 °C.
Tamiser la farine avec le cacao en poudre et la levure. Battre le beurre pommade avec le sucre. Ajouter l’œuf et continuer à mélanger. Ajouter en trois fois, en alternant la farine et le lait au vinaigre. A la fin, ajouter le colorant alimentaire et l’extrait de vanille. Verser la pâte dans la plaque allant au four et lisser la surface avec une spatule. Enfourner et faire cuire pendant 10-12 minutes. Il faut que la surface soit élastique et que le biscuit reste moelleux à l’intérieur (un pique en bois insérée au milieu devrait ressortir avec quelques miettes humides). Sortir le biscuit du four et laisser refroidir sur une grille. Couvrir avec du papier aluminium pour garder l’humidité, mais sans que la feuille touche la surface pour éviter de coller. Vous pouvez vous aider avec des cure-dents pour soulever légèrement la feuille d’aluminium et former une sorte de tente. Laisser le biscuit refroidir complètement pendant environ une heure.

Préparation de la crème :
Battre le fromage à tartiner avec le sucre, la crème fraiche et l’extrait de vanille avec un mixeur électrique afin d’obtenir une préparation homogène. Réserver au frigo jusqu’à l’utilisation.

Montage du roulé :
Sortir la biscuit de la plaque et le positionner sur le plan de travail, largeur vers soi. Etaler la crème sur la surface en laissant une bande d’environ 2 cm d’épaisseur sur le côté éloigné. Parsemer de graines de grenat. Commencer à rouler le biscuit en enlevant en même temps le papier sulfurisé afin d’obtenir un rouleau bien formé et serré. Couper les extrémités avec un couteau aiguisé. Soulever le rouleau avec précaution et le transférer sur le plat de service. Laisser prendre au frigo pendant au moins 2 heures (ou toute une nuit pour un meilleur résultat). Saupoudrer de sucre glace au moment de servir. Décorer avec quelques graines de grenat.

6 comments:

Milena said...

Били сме на "червена вълна" с теб, Мира :-) И аз пеках блат за торта "червено кадифе" :-)
Виж за руло не се бях сещала до сега. Изглежда вълшебно!

Поздрави, Милена :-)

Dani said...

Мира,прекрасно е рулото :)
Не съм правила този сладкиш,
заради липса на боя /:)/, но
тя едва ли ще промени вкуса!
На всяка цена ще опитам, а за теб
много усмивки и хубав уикенд от мен,
Дани

пепеляшка said...

Чудесно е рулото, да имах едно парченце само към кафенцето, което пийвам в момента...
Любовен у икенд в червено и вкусно ти желая!
Мария

Dimitrana S. said...

Мира, невероятно добра идея ми даваш и с ентусиазъм ще се възползвам, благодаря ти!

Чудно е рулцето!

Поздрави най-сърдечни и :-)))

Мариета said...

Много красиви снимки, Мира, ще ме накараш в скоро време и аз да пробвам тази явно доста популярна рецепта!

Mira said...

Милена, Дани, Пепеляшка, Дими, Мариета, благодаря ви :)
Милена, с нетърпетие очаквам твоя вариант на червеното кадифе, сигурно ще е прекрасен!
Дани, няма начин да не стане и без боята. Тя боята е по-скоро за драматичен ефект ;).

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...