Friday, 4 December 2009

Red Velvet cheesecake

Това е един от личните ми свещени граали в чийзкейкоправенето – да докарам приличен червен цвят на „кадифето”. Другият е да успея да го опека без да се напука (още не съм го постигнала, но работя усилено по въпроса!).



Първата снимка на този тип чийзкейк видях в сайта Tastespotting (колко изненадващо :)).Линкът ме доведе в блога Culinary Concoctions by Peabody и комбинацията от бяло и червено на черен фон ми се видя убийствена (за което донякъде спомогна и фактът, че през лятото  прочетох поредицата "Здрач", чийто корици са издържани в същите цветове). Освен това, тази година за рождения си ден направих за първи път торта Ред Велвет, която ми допадна изключително много и която дори се хареса на мъжа (който по принцип нарича тортите с блатове и крем с нежното име "задуши християнин" ). Към всичкото това да добавим, че "Червеното кадифе" се води сладкиш от южните щати, а съм решила, че ако някой ден стигна до САЩ първо там ще отида, може би ще стане по-ясно защо ръцете ми засърбяха в момента, в който видях рецептата в сайта Southern Living.
Вкусът е божествен! 

Продукти:
(с модификации от Southern Living,  1 чаша = 250 мл)
За кората :
1 1/2 чаши натрошени бисквити (аз ползвах 1 пакет от 250г ръжени Пти Бьор)
2с.л. овесени ядки
5-6 с.л.  разтопено масло

За крема:
600 г крема сирене ("Филаделфия")
1 чаша захар
4 яйца
3 с.л. какао на прах
1 чаша заквасена сметана
1/2 чаша buttermilk (това според учените книги е остатъкът, който се получава след като от млякото е избито маслото, а в днешни дни при промишленото производство се получава като към обезмаслено или нискомаслено мляко се добавят лактобацили и се оставя да ферментира около 12 часа. Май би се превело като "мътеница". Може да се замести, като в същото количество прясно мляко се добави 1 с.л. оцет или лимонов сок, разбърка се и се остави да престои 10ина минути.)
1 ч.л. ванилов екстракт
1 с.л. бял оцет
червена сладкарска боя

За заливката:
100 г крема сирене
1 чаша заквасена сметана
3/4 чашазахар
1 ч.л. ванилов екстракт

Приготвяне на кората : 
Бисквитите се смилат с овесените ядки на ситно в кухненски  робот.
Добавя се разтопеното масло и се обърква, докато бисквитените трохи се овлажнят (при
необходимост се добавя още масло). Сместа се разстила на дъното на откопчаваща се тортена форма, потупва се, докато се уплътни. Оставя се за около 30 мин в хладилника да се стегне маслото. 

Приготвяне на крема:
Захарта се разбива с крема-сиренето до получаване на крем. Прибавят се едно по едно яйцата, какаото, сметаната, buttermilk-а, ваниловият екстракт, оцетът и боята. Разбива се добре и се изсипва върху стегнатата кора.

Пече се в предварително загрята на 170 градуса фурна за 10 минути, после фурната се намаля
до 150 градуса и се оставя да се пече около час (или докато в средата се стегне). Оставя се да изстине в затворената фурна. С нож се отделя от стената на формата и се изважда. Оставя се да изстине напълно върху решетка и се прибира в хладилника.

Приготвяне на заливката:
Продуктите се разбиват с миксер до получаване на кремообразна смес. Разстила се с шпатула върху готовия чийзкейк.
Оставя се да изстине и се охлажда в хладилника поне още 8 часа.

Et voici un de mes sacrés Graals personnels dans le monde du cheesecake : arriver à obtenir un « velours » digne de ce nom. L’autre, c’est d'arriver à le cuire sans que la surface se craquelle (pas gagné, mais j’y travaille assidument !).

J’ai vu la photo de ce cheesecake pour la première sur le site Tastespotting (quelle surprise LOL !). Le lien m’a amenée sur le blog Culinary Concoctions by Peabody et ma mâchoire s’est décrochée devant une telle splendeur. Je devais absolument le tester ! Le hasard faisant bien les choses, je venais de lire la tétralogie « Twilight » dont les couvertures sont en rouge, noir et blanc (tout comme le cheesecake). D’autre part, j’avais préparé un gâteau de type « Red velvet » pour mon anniversaire cette année que j’ai trouvé sublime. Même PP l’avait apprécie, lui,  qui traite habituellement les gâteaux à la génoise généreuse noyés sous tonnes de crème du doux nom d’ « étouffe-chrétien » ! De plus, le Red Velvet est un gâteau du sud des U.S. et si un jour j’y mets les pieds, la Caroline de Sud et Louisiane seraient mes destinations de prédilection. Bref, tout semblait se concorder pour que je sauvegarde la recette sur mon disque dur plus vite que mon ombre. Bon, je cherchais des excuses… et je les ai trouvées, non ?

Ingrédients (avec modifications de Southern Living) :
(1 tasse = 250 ml)

Pour le fond :
1 paquet des biscuits de type « Petit brun »
2 càs de flocons d’avoine
5-6 càs de beurre fondu

Pour l’appareil :
600 g de fromage à tartiner (Saint-Moret ou autre)
1 tasse de sucre
4 œufs
3 càs de cacao en poudre
1 tasse de crème fraiche
½ tasse de babeurre (si vous n’en avez pas, vous pouvez prendre ½ tasse de lait, y ajouter 1 càs de vinaigre, mélanger et laisser reposer pendant 10 minutes)
1 càc d’extrait de vanille
1 càs de vinaigre blanc
Colorant alimentaire rouge

Pour le nappage :
100 g de fromage à tartiner
¾ tasse de sucre
1 tasse de creme fraiche
1 càc d’extrait de vanille

Concasser les biscuits avec les flocons d’avoine (dans le bol du robot-mixeur ou les mettre dans un sachet de congélation et le concasser à l’aide d’un rouleau à pâtisserie) afin d’obtenir une poudre assez fine, sans gros morceaux. Ajouter le beurre fondu et bien mélanger avec les biscuits. Tapisser le fond d’un moule à gâteau à fond amovible avec la préparation et bien tasser en tapotant dessus avec le dos d’une cuillère. Laisser environs 30 minutes au frigo pour que le beurre prenne.

Dans un bol profond, battre le sucre avec le fromage afin d’obtenir une crème. Ajouter les œufs, un par un, en mélangeant bien entre chaque œuf. Ajouter le cacao, la crème fraiche, le babeurre, l’extrait de vanille, le vinaigre et le colorant.

Verser l’appareil sur le fond refroidi. Enfourner dans un four préchauffé à 170 °C. Au bout de 10 minutes baisser à 150 °c et laisser cuire pendant 1 heure environ (ou jusqu’à ce que le milieu du cheesecake se raffermisse). Laisser refroidir dans le four avec la porte fermée. Détacher du bord avec un couteau et le sortir du moule. Laisser refroidir complètement sur une grille avant de le mettre au frigo.

Pour le nappage :
Battre le fromage avec le sucre afin d’obtenir une crème. Ajouter  la crème fraiche et l’extrait de vanille. Etaler sur la surface du cheesecake refroidi.

Laisser au frigo pendant au moins 8 h avant  de déguster. 

6 comments:

Dimitrana S. said...

О, Мира, прекрасно изглежда червеното кадифе! Всеки път, когато видя снимка на тази торта ми се прищява да я направя и аз.. Крайно време е да реализирам :-)

Поздрав!

Nanita said...

Чудесно изпълнение!Поздравления за търпението с което постигаш крайната цел!Хубав уикенд!

Кemi H said...

Невероятна вкусотия, а и толкова красив!
:)

Mira said...

Благодаря ви за милите думи :) Комплиментите от майсторки като вас са ми много ценни!
Димитрана, на мен червеното кадифе много ми хареса. Признавам, че повече ми допада като чийзкейк, въпреки че и като торта е много вкусен. Единственият недостатък на тортата е, че блатовете ми се видяха малко тежки (правих го по рецепта от Epicurious).

Dimitrana S. said...

Безспорно като вкус, съдейки по рецептата, чийзкейкът би ми допаднал много! В случая явно не използвах думата 'торта' твърде прецизно (надявам се да ме извиниш, Мира).. но си мислех за ефектната гледка от разрез на червените блатове, която винаги ме изпълва с луд възторг :-))

Пожелавам си да вместя скоро в плановете си подобна реализация.

Mira said...

Димитрана (или Абра? :)), аз съм виновна, че не се разбрахме добре - нали съм си Блейка Завеяна, не се усетих, че няма как да знаеш, че съм правила и чийзкейк, и торта :D. Пожелавам ти скоро да успееш да вместиш едно от двете (или и двете)! :) Сигурна съм, че резултатът ще е чудесен!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...