Monday, 19 March 2018

Шоколадов сладкиш с маскарпоне (Сирил Линяк) / Gâteau au chocolat et mascarpone de Cyril Lignac




[БГ] Шоколадовият сладкиш на века – плътен, наситен вкус, мек и топящ се в устата.
[FR] THE gâteau au chocolat du siècle : gout chocolaté bien intense et une texture moelleuse qui fond dans la bouche.

Сирил Линяк е нещо като френският еквивалент на Джейми Оливър. С тази разлика, че няма такава медийна империя и има доста по-малко кулинарни предавания. Но пък един от ресторантите му е със звезда от Мишлен. От години насам той е и неотменният водещ на френския вариант на кулинарното състезание за любители-сладкари по телевизията, което тук се нарича „Най-добрият сладкар“. Също така е автор на редица кулинарни книги и има няколко сладкарници в Париж (които трябва да посетя някой ден).

Видях долната рецепта първо в Пинтерест и идеята да се добави маскарпоне вместо масло към шоколадовия сладкиш ми допадна. После я видях още няколко пъти... и така, докато не я направих. Всички суперлативи на опиталите рецептата, са напълно заслужени. Отдавна не бях яла сладкиш с толкова наситен вкус и толкова нежна и гладка текстура. Едно малко парче може да бъде много лесно последвано от второ...


Продукти:
(за откопчаваща се форма с диаметър 20 см, рецептата е на шеф Сирил Линяк, аз я видях в блога C’est ma fournée)
200 г черен шоколад (66% съдържание на какао)
250 г маскарпоне на стайна температура
4 яйца голям калибър, на стайна температура
75 г захар
40 г брашно
1 с.л. какаов ликьор (по желание, не е в оригиналната рецепта, а е моя добавка)
За глазурата:
100 г черен шоколад (66% съдържание на какао)
50 г масло

Фурната се загрява на 150 градуса.

Дъното на откопчаваща се тортена форма се покрива с пекарска хартия. (Забележка – в оригиналната рецепта печенето е в ринг, обвит с алуминиево фолио и поставен директно на силиконова подложка върху решетката на фурната, но аз предпочетох да заложа на сигурното и използвах откопчаваща се форма).

Шоколадът се разтопява внимателно на водна баня или на ниска мощност в микровълнова фурна.

Маскарпонето се поставя в купа и разбива леко с миксер, да се отпусне. Добавя се разтопеният шоколад и се разбива добре. Добавят се яйцата едно по едно, като сместа се разбива след всяко. Прибавят се захарта, брашното и шоколадовият ликьор и се разбърква добре до хомогенна смес.

Полученото тесто се изсипва във формата и се пече в продължение на 25 минути (центърът трябва да остане леко хлабав). Изважда се и се оставя да изстине на решетка за няколко минути, преди да се извади от формата. Оставя се да изстине напълно и се прибира да стегне за 2 часа в хладилника.

За глазурата, шоколадът и маслото се разтопяват на водна баня или на ниска мощност в микровълновата фурна. Разбърква се до получаване на гладка и лъскава хомогенна смес. Глазурата се изсипва внимателно върху студения сладкиш. Оставя се да стегнев хладилника или на стайна температура. Украсява се (или не) по желание. 


La recette est sortie dans mon fil d’actualités sur Pinterest. J’ai trouvé l’idée d’ajouter du mascarpone à la place du beurre dans le fondant au chocolat plutôt intéressante. Ensuite le pin est ressorti encore quelques fois… jusqu’au jour où j’ai testé la recette. Et que puis-je vous dire ? Tous les éloges sur le gâteau sont amplement mérités ! Je n’avais jamais mangé un fondant au chocolat au goût si intense et à la texture si douce et moelleuse. Une petite part peut être très facilement suivie par une deuxième…

Ingrédients :
(pour un moule de 20 cm, la recette est du chef Cyril Lignac, adaptée du blog C’est ma fournée)
200 g de chocolat noir (à 66% de cacao)
250 g de mascarpone à température ambiante
4 gros œufs
75 g de sucre
40 g de farine
1 càs de liqueur de chocolat (en option, c’était ma petite touche personnelle)
Pour le glaçage :
100 g de chocolat noir (à 66% de cacao)
50 g de beurre

Préchauffer le four à 150°C.

Couvrir le fond d’un moule à fond amovible avec du papier cuisson (Note : dans la recette source la cuisson est préconisée dans un moule rectangulaire recouvert du papier aluminium et posé directement sur un tapis de silicone. Mais comme je n’ai pas ce type de moule, j’ai utilisé mon moule standard).

Faire fondre le chocolat au bain-marie ou au four micro-ondes, à basse puissance et en plusieurs cycles de 30 secondes.

Mettre le mascarpone dans un bol et le détendre avec quelques coups de batteur. Ajouter le chocolat fondu et bien fouetter. Ajouter les œufs un à un et bien fouetter après chaque. Verser la farine, le sucre et la liqueur de chocolat et mélanger pour obtenir un appareil homogène. 

Verser la pâte dans le moule et enfourner pendant 25 minutes (le centre du gâteau doit rester encore souple). Laisser refroidir sur une grille avant de démouler. Laisser refroidir complétement le gâteau et le mettre au frigo pendant 2 heures.

Pour le glaçage, faire fondre le chocolat et le beurre au bain-marie ou au four micro-ondes et mélanger pour obtenir une préparation lisse et brillante. Verser le glaçage délicatement sur le gâteau froid et laisser prendre au frigo ou à température ambiante. Décorer (ou pas) avant de déguster.

2 comments:

vesela said...

Страхотен сладкиш!
Непременно ще го направя!

Mira said...

Благодаря Весела!
Наистина е един от най-добрите шоколадови сладкиши, които съм опитвала :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...