Sunday, 8 July 2018

Бъргер със сос "Терияки" / Teryaki Burger




[БГ] Лятото е сезонът на скарата и днес ви предлагам един хамбургер със сос, вдъхновен от Япония, и гол под листото маруля. Гол, защото го направих без питка.
[FR] C’est la saison de grillades et aujourd’hui je vous propose un burger à la sauce d’inspiration japonaise et tout nu sous sa feuille de salade. Nu, car il n’a pas de pain.

Терияки е японски начин за приготвяне на риба или месо, при който продуктите са печени или на грил с глазура на базата на соесв сос, мирин и захар. Тази готварска техника води началото си от XVII век и името й съдържа в себе си и начина на приготвяне на грил (yaki), и лъскавината на продукта, получена от глазурата (teri).
Ако трябваше да приготвя соса терияки по всички правила на изкуството, трябваше да го редуцирам до по-гъста консистенция. Но не го направих, по прозаичната причина, ми оставаше съвсем малко мирин и нямаше да ми стигне. Добавката на грилован ананас беше пък начин да оползотворя една консерва преди да й изтече срока на годност, пък и го бях видяла на няколко места в нета и идеята ми хареса.

Продукти:
(За 4 порции)
500 г телешка кайма
1 малка глава лук
1 ч.л. настърган джинджифил
1 скилидка чесън
4 листа сирене за бургер
4 шайби ананас от консерва (по желание)
1 домат
1-2 листа маруля
За соса терияки:
3 с.л. соев сос
3 с.л. мирин
1 с.л. захар
За карамелизирания лук:
2 глави червен лук
2-3 с.л. захар
1 с.л. масло
Около 50 мл балсамико

Първо се приготвя соса терияки, като всички продукти се смесват в купа. Каймата се омесва със ситно нарязания лук, пресования чесън, настъргания джинджифил и половината от соса терияки. Оставя се на хладно около час, за да се смесят ароматите. Запазете останалия сос.

Приготвяне на карамелизирания лук: лукът се почиства и нарязва на тънки полумесеци. Маслото се загрява в тенджера на умерен огън и в него се задушава лукът до прозрачно. Поръсва се със захарта, посолява се, подправя с черен пипер и се разбърква добре. Оставя се на огъня за около минута-две. Деглазира се с балсамикото (не се навеждайте над тенджерата след като добавите балсамикото, освен ако не сте със запушен нос и търсите незабавно облекчение!). Оставя се за минута-две, огънят се намалява, тенджерата се покрива и се оставя на тих огън за 20 минути, като последните 5 се отхлупва, за да може течността да се редуцира и карамелът да обгърне парчетата лук. Ако е много кисело, може да добавите още малко захар.

Грил, или оребрен тиган се загряват на силен огън. От каймата се оформят 4 сплескани кюфтета като за хамбургер. Намазват се от едната страна с малко от останалия сос терияки. Поставят се на оребрения тиган откъм намазаната страна за 1,5 минути, след което се завъртат на 90 градуса и се оставят за още около 1,5 минути. Горната страна се намазва отново с малко от соса терияки и бургерите се обръщат да се опекат от другата страна, отново първо за минута и половина, завъртане на 90 градуса и още за минута и половина. Едновременно с това и шайбите ананас се запичат за минута-две от всяка страна на оребрения тиган. Бургерите се сглобяват като върху всяко кюфте се поставя лист чедър, шайба домат, шайба ананас, ако ползвате, листо зелена салата и малко от карамелизирания лук. Може да завършите с няколко капки сос терияки, ако ви е останал. Поднасят се с пържени картофи (моите са на фурна) и зелена салата. Също така, може да сглобите бургера директно върху листо маруля.


Teriyaki est une façon japonaise de cuisson où les aliments sont grillés ou rôtis avec un glaçage à la base de sauce soja, mirin et sucre. Cette technique aurait été inventée au XVIIе siècle et le nom se réfère en même temps à la méthode de cuisson (yaki), et au lustre obtenu avec le glaçage (teri).
Théoriquement, j’aurais dû réduire la sauce avant l’utilisation, mais je ne l’ai pas fait, car pour tout vous dire, n’ayant pas fait des courses au rayons produits exotiques, il ne me restait pas beaucoup de mirin (j’ai dû limite gratter le fond de la bouteille). L’ajout de l’ananas était aussi un peu dans la récup’ pour utiliser une boite avant qu’elle ne périme et en plus, j’avais vu l’idée sur quelques sites et elle m’a bien plu.

Ingrédients :
(pour 4 parts)
500 g de viande hachée de bœuf
1 petit oignon
1 càc de gingembre râpé
1 gousse d’ail
4 tranches de fromage pour burger
4 tranches d’ananas en conserve (en option)
1 tomate
1-2 feuilles de salade
Pour la sauce teriyaki :
3 càs de sauce soja
3 càs de mirin
1 càs de sucre
Pour l’oignon caramélisé :
2 oignons rouges
2-3 càs de sucre
1 càs de beurre
Environ 50 ml de vinaigre balsamique

Préparer la sauce teriyaki, en mélangeant tous les ingrédients dans un bol.
Dans un bol, mélanger la viande hachée avec l’ai écrasé, le gingembre, l’oignon finement haché et la moitié de la sauce teriyaki. Laisser au frais pendant une heure. Réserver le reste de la sauce.

Préparation de l’oignon caramélisé: Eplucher les oignons rouges et les émincer finement. Faire chauffer le beurre dans une casserole à feu moyen et y faire sure l’oignon émincé. Parsemer de sucre, saler, poivrer et bien mélanger. Laisser caraméliser pendant 1-2 minutes. Déglacer avec le vinaigre balsamique (ne vous penchez pas trop sur la casserole, sauf si vous avez le nez bouché et vous êtes en quête d’un soulagement rapide !). Laisser pendant 1-2 minutes, ensuite couvrir, baisser le feu et laisser mijoter à feu doux pendant 15 minutes. Enlever le couvercle et faire réduire la sauce pendant encore 5 minutes, pour que le caramel enrobe les lamelles d’oignon. Si c’est trop acidulé, vous pouvez rajouter encore un peu de sucre.

Faire chauffer le gril ou une poêle à fon épais à feu vif. Préparer 4 burgers et les badigeonner d’un côté avec un peu de la sauce teriyaki restante. Faire cuire les burgers pendant 2-3 minutes du côté avec la sauce. Badigeonner le dessus avec un peu de sauce teriyaki avant de les retourner et cuire encore pendant 2-3 minutes. Cuire les tranches d’ananas en même temps que les burgers.
Monter les burgers en disposant sur chaque : une tranche de fromage, une tranche de tomate, une tranche d’ananas grillé, une feuille de salade. Finir avec l’oignon caramélisé et quelques gouttes de sauce, s’il vous en reste. Servir aussitôt, avec des frites (les miennes sont au four) et une salade. Vous pouvez également monter les burgers sur une feuille de salade.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...