Wednesday, 19 December 2018

Елзаски щрихи IV и сладки бретцели / Esquisses d’Alsace – IV et bretzels sucrés




[БГ] Бретцелите обикновено са големи, пухкави и леко поръсени с кристалчета сол, която хрупа под зъбите. Тези бретцели са дребни, чупливи, сладки и са покрити с леко хрупкаща глазура с аромат на кирш и лимон.
А след рецептата ви каня на разходка в замъка Haut Koeningsbourg и две китни селца – Сен-Иполит и Бергхайм.

[FR] Les bretzels sont habituellement gros, moelleux et légèrement saupoudrés de cristaux de sel qui croustillent sous la dent. Ces bretzels-là sont petits, cassants, sucrées et recouverts d’un glaçage croustillant parfumé de kirsch et au citron.
Et après la recette, je vous invite à une promenade de côté du château de Haut-Koeningsbourg et deux villages pittoresques : Saint-Hippolyte et Bergheim.

Продукти:
(за около 35 – 40 бисквити, рецептата е адаптирана от книгата „Petits fours et bredele d’Alsace“)
250 г брашно
50 г лешниково брашно (ситно смлени лешници)
125 г масло
125 г захар
1 с.л. пълномаслена течна сметана
1 яйце
Настърганата кора на 1 лимон
За глазурата: 30 г пудра захар + 1 с.л. кирш (ако не искате да ползвате алкохол, сложете вода) + 1 ч.л. лимонов сок


В купа се поставят брашното, лешниковото брашно, захарта и настърганата лимонова кора. Добавя се нарязаното на кубчета масло и се претрива през пръстите, докато се получи консистенция на мокър пясък. Добавят се сметаната и разбитото яйце и се замесва меко тесто.
Тестото се оформя на фитил с диаметър 4-5 см, завива се в прозрачно домакинско фолио и се оставя да стегне за 3 часа в хладилник (може и цяла нощ).

Фурната се загрява на 170 градуса. Две тави се покриват с пекарска хартия.

Рулото тесто се изважда от хладилника и се нарязва на колелца с дебелина 1 см. От всяко се оформя първо топче, което се разстила леко на фитил и се завива за да се оформят бретцелите. Готовите сладки се подреждат в тавата, на 2-3 см една от друга (надуват се леко при печене).

Пекат се за 15 минути, докато започнат да порозовяват. Изваждат се и се оставят да изстинат върху решетка.

Всички продукти за глазурата се смесват в купа, докато се получи гладка и сравнително течна глазура. Бисквитите се намазват с четка и глазурата се оставя да изсъхне напълно преди бисквитите да се приберат за съхранение в плътно затваряще се метална кутия.


Остава да ви пожелая приятна разходка в замъка Haut Koeningsbourg. Основан през XII век, кацнал на върха на хълм, той е бил свидетел на битки между крале и императори, една непревземаема планинска крепост. Изоставен през XVII век, той постепенно се е рушал, докато през 1899 година общинската власт на град Селеста го подарява на Вилхелм II Хохензолен, последният пруски крал и германски император. Той предприема гигантски възстановителни дейности, за да може замъкът да се извисява в наши дни в цялото си средновековно великолепие (в самия замък има множество макети и обяснения, разказващи за тази невероятна реставрация). Посещение, което горещо препоръчвам.

А в Бергхайм се разходете по запазените средновековни крепостни стени, с различните кули по тях и разгледайте старинните къщи, някои датиращи още от XV век.


Ingrédients :
(pour 35 à 40 biscuits, la recette est adaptée du livre « Petits fours et bredele d’Alsace »)
250 g de farine
50 g de poudre de noisettes
125 g de beurre
125 g de sucre
1 càs de crème liquide
1 œuf
Le zeste d’un citron râpé
Pour le glaçage : 30 g de sucre glace + 1 càs de kirsch (substituer avec de l’eau si vous voulez éviter l’alcool) + 1 càc de jus de citron

Dans un grand bol, mélanger la farine, la poudre de noisettes, le sucre et le zeste de citron. Ajouter le beurre coupé en petits dés et l’incorporer avec le bout des doigts afin d’obtenir une consistance de sable mouillé. Ajouyer l'oeuf légèrement battu et la crème et continuer à travailler pour former une pâte souple.
Former un boudin de 4-5 cm de diamètre avec la pâte.
Envelopper le boudin dans du film alimentaire et laisser au frigo pendant au moins 3h (ou même une nuit).

Préchauffer le four à 170°C (chaleur tournante). Préparer deux feuilles de papier sulfurisé de la taille de la plaque du four.

Sortir la pâte du frigo et la découper en rondelles d’environ 1 cm d’épaisseur. A partir de chaque rondelle, former des petits boudins fins avec lesquels former des bretzels et les disposer sur la plaque à 2-3 cm d’écart.

Enfourner pendant 15 minutes ou jusqu’à ce que les biscuits commencent à dorer. Les sortir du four et laisser refroidir complètement sur une grille.

Pour le glaçage, mélanger tous les ingrédients ensemble pour obtenir un glaçage lisse et coulant, pas trop épais. Avec un pinceau, badigeonner la surface des biscuits. Laisser sécher complètement avant de les ranger dans une boite hermétique.

Et maintenant, je vous souhaite une belle promenade au château de Haut Koeningsbourg. Erigé au XII siècle, en haut d’une colline, il a été une forteresse royale imprenable, au passé mouvementé. Délaissé au XVIIe siècle, il tombait en ruine, jusqu’à ce que la ville de Sélestat l’offre au Guillaume II de Hohenzollern, le dernier roi Prusse et empereur germanique. Le roi a entrepris des travaux de restauration gigantesque pour redonner au château son éclat médiéval (vous pouvez voir plein de maquettes et explications sur la durée et l’ampleur des travaux à l’intérieur du château). Une visite que je recommande vivement.
Au village médiéval de Bergheim, vous pourriez vous promener le long de remparts, admirer les quelques-unes de leurs tours et des anciennes maisons à colombages, datant parfois du XVe siècle.

Замъка Haut Koeningsbourg / Château de Haut Koeningsbourg 









Saint-Hippolyte





Bergheim






No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...