Thursday, 11 February 2010

Мадлените на еЛеН - II / Les Madeleines de LN - II

Мадлени „Червено кадифе”
Едно и половина! Половината ми фервуарско „предизвикателство” е вече готово – а именно, след тортата и чийзкейка „Червено кадифе” да опитам две нови вариации по темата. Допълних и заместих рецептата за мадлените от предния пост с основните съставки на сладкишите тип "Червено кадифе" - какао, бял оцет, мътеница и крема сирене. Получиха се чудесни, меки и доста въздушни (за моя изненада). Но малко сладки за моя вкус. Добре, че се компенсираше донякъде от крема сиренето в топинга.

Продукти:
(за 28 мадлени)
145 г брашно
125 г масло
150 г захар
2 яйца
2 с.л. прясно мляко
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. бял (безцветен) оцет
1 с.л. какао
1/2 ч.л. червена сладкарска боя на прах 
Няколко капки ванилов екстракт

За топинга:
1 яйце
120 г крема сирене
3 с.л. захар

Млякото се сипва в чаша и към него се добавя оцета. Оставя се да престои 10 минути.Така се получава бърз заместител на т.нар. buttermilk (нещо като мътеница), която е неотменна част от съставките на „червеното кадифе”.
Маслото се разтопява. В купа се разбиват яйцата със захарта. Добавя се сладкарската боя. Брашното се пресява с бакпулвера и какаото и се добавя към яйцата и захарта. Разбърква се добре. Прибавят се разтопеното масло и млякото с оцет. Разбърква се добре. Оставя се да престои 30 минути в хладилник. (Препоръчва се стъпката с охлаждането да не се пропуска, защото именно разликата в температурата спомага за доброто издуване на сладките при печене).
За топинга: сиренето крема се разбърква със захарта. Добавя се яйцето и се разбърква добре.
Фурната се загрява на 220 градуса.
Охладената смес (вече сгъстена) се разпределя във формите с помощта на супена лъжица. Не трябва да се слага голямо количество – формите се запълват на около ¾ от обема. (Металните форми за мадлени се намазняват предварително, силиконовите нямат нужда от мазнина). Отгоре внимателно се поставя по 1 ч.л. от топинга. Тъй като моят топинг при печенето падна малко настрана, следващия път ще се опитам да го сложа направо вътре в сладките.
Мадлените се пекат първо на 220 градуса за 4 минути, после фурната се намалява на 180 градуса и се пекат още 5 минути (времето за печене е за моята фурна, която е с вентилатор, може да се наложи да се увеличи или намали в зависимост от типа фурна).
Изваждат се още горещи от формите. Оставят се да изстинат върху решетка.

Red velvet Madeleines
Et un et demi ! La moitié de mon défi du mois de février est prêt ! Après le gâteau et le cheesecake Red Velvet, j’avais décidé de le tester sous 2 nouvelles formes. J’ai adapté la recette du post précédent en substituant et ajoutant les produits caractéristiques des gâteaux "Red Valvet" : cacao, babeurre, vinaigre blanc et fromage à tartiner, pour un très bon résultat. Les madeleines étaient aérées et moelleuses, quoique un peu trop sucrées à mon gout. Heureusement, le fromage compensait un peu le gout sucré.

Ingrédients (pour 28 madeleines) :

145 g farine
125 g beurre
150 g sucre
2 œufs
2 càs de lait
1 càc de vinaigre blanc
1 càs de cacao
1 càc de levure chimique
1/2 càc de colorant alimentaire rouge en poudre
Quelques gouttes d’extrait de vanille

Pour le topping :
1 œuf
120 g de fromage à tartiner (type Saint-Moret)
3 càs de sucre 

Verser le lait dans un verre et y ajouter le vinaigre blanc. Laisser reposer pendant 10 minutes afin d’obtenir un substitut rapide du babeurre, un des ingrédients-phare du tout red velvet.
Faire fondre le beurre. Dans un saladier, mélanger les œufs et le sucre. Ajouter le colorant alimentaire. Tamiser la farine avec la levure et le cacao. L’ajouter au mélange œufs/sucre. Mélanger. Ajouter le beurre fondu et le lait. Bien mélanger à nouveau. Laisser reposer 30 minutes au frigo.
Dans un saladier, battre le dernier œuf avec le sucre et le fromage à tartiner.
Préchauffer le four à 220 °C.
Garnir les moules à madeleines, sans trop déborder : environ à ¾ de leur taille. Les miens sont en silicone. Si vous utilisez des moules en aluminium, il faudra les huiler auparavant. Mettre doucement une cuillère à café du topping au fromage à la surface des madeleines. (Le mien est tombé un peu sur le coté pendant la cuisson. La prochaine fois, je vais essayer de le mettre directement dans la madeleine).
Enfourner les madeleines et les faire cuire pendant 4 minutes. Baisser la température du four et les laisser cuire encore pendant 5 minutes (temps de cuisson à ajuster selon le four si nécessaire, le mien est à chaleur tournante).
Démouler les madeleines encore chaudes et les laisser refroidir sur une grille.

5 comments:

Диди said...

Още по-неустоимо предложение!Червеното кадифе е и моя "слабост".

di_ani said...

Мира,
много елегантни и нежни,
и представени с неустоима снимка.
Поздрав и усмихнат ден, Диана

Mira said...

Диди, Ди_ани, благодаря :) На снимката малко на летяща чиния приличат, ще трябва да поработя над "фасона" следващия път :)
Поздрави и хубав уикенд!

Dani said...

Скъпа, Мира на Сиропусна неделя ти казвам: прости и простено да ти е. Весел празник с много вино и любов на трапезата ви:)

Nanita said...

Не бих отказала тази вкусна "летяща чиния".Изглежда примамливо и елегантно!Вкусен и уютен уикенд!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...