[БГ] Есенен и ароматен вариант
на прочутата тарта на госпожиците Татен. А повече за историята на тартата, може
да прочетете тук.
[FR] Un petit twist automnal et
savoureux de la célèbre tarte des demoiselles Tatin.
Продукти:
(за форма с диаметър 24 см)
За тестото:
85 г бяло брашно
85 г пълнозърнесто брашно
20 г лешниково брашно (ситно смляни лешници)
20 г захар
40 г пудра захар
100 г масло
Щипка сол
1 ч.л. канела
½ яйце (разбито)
За плънката:
800 г сини сливи, изчистени от костилките и разрязани на половинки по
дължината
60 мл червено порто
120 г захар
60 г масло
1 ч.л. подправка за меденки (или канела)
Приготвяне на тестото: Брашното се смесва с лешниковото брашно, солта, захарта
и канелата. Добавя се студеното масло, нарязано на дребни кубчета. Маслото се
претрива с пръсти, заедно с брашното, докато се получи консистенция на мокър
пясък. Добавя се яйцето и се замесва сравнително твърдо тесто. Тестото се
събира на топка, завива се в прозрачно фолио и се оставя да стегне за 30 минути
в хладилника.
Приготвяне на карамела: Захарта се загрява с портото на умерен огън до
завиране. Оставя се да ври, докато сиропът започне да карамелизира и потъмнява,
а пяната по повърхността намалее. Остранява се от огъня, добавя се нарязаното
на кубчета масло и се разбърква добре.
Приготвяне на тартата: Фурната се загрява на 180 градуса. Карамелът се
изсипва в дълбока тава, отгоре се подреждат сливите във формата на розетка и се
поръсват с подправката за меденки. Пече се в продължение на 30 минути. Тестото
се изважда от хладилника и се разточва на кръг, с диаметър на тавата, или 2-3
см по-голям. Тавата с карамелизираните сливи се изважда, дискът тесто се
поставя върху плодовете и се набожда на няколко места с вилица. Връща се във
фурната за още 25 – 30 минути. Изважда се и се оставя да изстине в тавата.
Обръща се върху сервизна чиния. Поднася се с малко заквасена сметана, според
традиционната рецепта, или топка сладолед.
Ingrédients :
(pour un moule de 24 cm)
Pour la pâte :
85 g de farine T45
85 g de farine semi-complète
(T110)
20 g de noisettes en poudre
20 g de sucre
40 g de sucre glace
Une pincée de sel
1 càc de cannelle
100 g de beurre
½ œuf battu
Pour la garniture :
800 g de prunes d’Ente,
dénoyautées et découpées en deux en longueur
60 ml de porto rouge
120 g de sucre
60 g de beurre
1 càc de quatre-épices (ou de
cannelle)
Préparation de la pâte :
dans un bol, mélanger la farine avec la poudre de noisettes, le sel, le sucre
et la cannelle. Ajouter le beurre froid, coupé en petits dés et écraser le
beurre avec la farine avec le bout des doigts afin d’obtenir une consistance de
sable humide. Ajouter l’œuf et travailler rapidement pour avoir une pâte homogène.
Former une boule, l’envelopper avec du film alimentaire et laisser reposer au
moins 30 minutes au frigo.
Préparation du caramel :
Faire chauffer le sucre avec le porto à feu moyen jusqu’à l’ébullition. Laisser
caraméliser pendant quelques minutes, jusqu’à ce que le sirop brunisse
légèrement et les bulles à la surface diminuent. Retirer du feu, ajouter le
beurre coupé en cubes et bien mélanger.
Préparation de la tarte :
Préchauffer le four à 180°C. Verser le caramel dans le moule. Disposer dessus
les prunes en formant une rosace, le saupoudrer avec les quatre-épices. Faire
cuire les prunes pendant 30 minutes. Sortir la pâte du frigo et l’abaisser à
l’aide du rouleau à pâtisserie en cercle de 2-3 cm plus grand que le plat. Disposer
la pâte sur les prunes caramélisées et faire quelques trous sur le dessus de la
pâte avec une fourchette. Enfourner pendant encore 25 à 30 minutes. Sortir le
plat du four et laisser tiédir sur une grille. Une fois refroidi, retournent la
tarte sur le plat de service. Déguster avec une boule de glace, ou avec une cuillerée
de crème fraiche, comme veut la tradition.
Comments
Соня, надявам се рецептата да ти хареса :)