Friday, 6 November 2009

Тарта тип „Татан” с тиквички.../Tatin de courgettes...

Тарта тип „Татен” с тиквички, козе сирене и качамак

Класическата рецепта на „Тортата на госпожиците Татен”, както е официалното и име, е с карамелизирани ябълки. Това е "сбъркана" по френските представи торта. Тук под "торта" се разбира кора от пясъчно тесто, крем и отгоре плодове (в най-общи линии). Докато при тарт Татан се пече наобратно - плодове и отгоре тесто и едва при сервирането се обръща.

Според легендата, сестрите Стефани и Каролин Татeн наследили семейния хотел-ресторант в градчето Ламот-Бьоврон. Стефани е била на рецепцията, а Каролин – в кухнята. Специалитетът на Каролин е бил хрупкавата и карамелизирана ябълкова торта. Един ден при голям наплив на клиентела (според друга версия, заплесната в сладки приказки с чаровен младеж), Стефани се усетила, че закъсняват с приготвянето на десерта. Влетяла в кухнята, грабнала първата й попаднала тава, сложила обелените ябълки и захарта и я пъхнала във фурната без да забележи, че тавата не била предварително гарнирана с тесто. Малко по-късно се усетила, и решила да замаже положението, покривайки вече карамелизираните ябълки с тесто. После опечена, я обърнала върху поднос да види как изглежда и как да се сервира това "сбъркано чудо". Сложила малко разбита сметана отстрани за фасон и забързала към масите. Клиентите отначало се почудили на този сбъркан десерт, опитали с недоверие първата лъжичка и изяли цялата торта с нарастващо удоволствие. Та така се родила знаменитата тарт Татeн”.

В днешно време съществуват още много сладки, солени и сладко-солени варианти. Толкова е станала популярна, че сега всяка тарта, която се готви "захлупена" с тесто и после се обръща, се казва "тип Татeн", или само "Татeн от еди-какво си".

Идеята за рецептата видях в блога "Guilty Kitchen", в която внесох някои модификации, най-вече при приготвянето на качамака:
За качамака:
1 чаша (250 мл) царевично брашно
5 чаши вода
2 с.л. сметана
100 г саламурено сирене
1/3 чаша настърган пармезан
Сол, черен пипер
За гарнитурата:
2 средно големи тиквички
1 червена чушка
1 с.л. зехтин
200 г прясно козе сирене 
Мащерка, риган, сол, черен пипер

Водата се подсолява с щипка сол и се слага да заври. Изсипва се царевичното брашно и се разбърква, за да не се образуват бучки. Огънят се намалява и качамакът се оставя да ври на съвсем слаб огън до готовост, като се разбърква редовно. При нужда се добавя още вода. Целта е да се получи подобна на крем консистенция. Отдръпна се от огъня, подправя се с черен пипер. Прибавят се сметаната, сиренето и пармезана.

Тиквичките се нарязват на колелца, чушката на ивици. Зехтинът се загрява в широк тиган, добавят се тиквичките и чушката, мащерката и ригана и се задушава на среден огън, докато изври водата на зеленчуците (5-6 минути).   

Дъното на тавичка се намазва с олио (ако тавата е с незалепващо покритие, няма нужда от намазняване). Подреждат се тиквичките и чушките. Посипват се с натрошеното прясно козе сирене. Отгоре се разстила кремообразния качамак.

Пече се около 40 минути на 180 градуса. След като се извади от фурната, се оставя леко да изстине. С нож се отделя от стената на тавата и се обръща в чиния, така че тиквичките да останат отгоре. Посипва се с нарязан наситно див чесън. Сервира се леко затоплен или на стайна температура, самостоятелно или като гарнитура.


Tatin de courgettes, chèvre frais et polenta

Chez certaines femmes le point G se trouve, parait-il, à la fin du mot «shoppinG». Le mien, je pense, devrait être au début du mot «Gâteau», si possible conjugué au chocolat. Je ne suis pas unе grand fan des tartes aux fruits et l’invention immortelle des Demoiselles Tatin me laisse habituellement de marbre. Par contre, j’aime tester de nouvelles, et parfois surprenantes, interprétations.

J’ai trouvé cette recette dans le blog «Guilty Kitchen» et y ai ajouté quelques modifications, surtout dans la confection de la polenta.

Ingrédients :

Pour la polenta :
1 tasse (250 ml) de polenta de mais
5 tasses d’eau
2 càs de crème fraiche
100 g de feta
1/3 tasse de parmesan râpé
1 càs d’huile d’olive
Sel, poivre

Pour la garniture :
2 courgettes moyennes
1 poivron rouge
1 càs d’huile d’olive
200 g de chèvre frais (type « Petit Billy »)
Thym et origan
Sel et poivre

Dans une casserole, faire bouillir l’eau avec une pincée de sel. Ajouter la polenta de mais en pluie et mélanger bien pour éviter la formation de grumeaux. Baisser le feu et faire cuire la polenta très doucement, à toute petite ébullition selon le temps indiqué sur le paquet (environ 15-20 minutes) en remuant régulièrement. Poivrer. A la fin, on doit obtenir une crème assez épaisse, mais pas solide (ajouter de l’eau en cas de besoin). Ajouter la crème fraiche, la feta et le parmesan hors du feu et laisser de coté.

Laver les légumes, épépiner le poivron. Couper les courgettes en rondelles et le poivron en lanières. Faire chauffer l’huile d’olive dans une poêle. Ajouter les courgettes, le poivron, le thym et l’origan et faire revenir 5-6 minutes jusqu’à ce que l’eau s’évapore. Saler et poivrer. Laisser refroidir quelques minutes.

Huiler légèrement  le fond d’un moule à tarte (ou utiliser un moule au revêtement anti-adhérant). Disposer joliment les rondelles de courgettes et les lanières de poivron. Parsemer de chèvre frais émietté. Verser la polenta et lisser la surface. Enfourner dans un four préchauffé à 180 °C pendant environ 40 minutes. Laisser tiédir et passer la lame d’un couteau le long du bord du moule afin de faciliter le démoulage. Retourner la « tarte » dans une assiette et parsemer de la ciboulette ciselée. Servir tiède ou à température ambiante en plat principal ou comme garniture.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...