[БГ] Бърза и лесна гарнитура, особено за печено месо. Може да използвате
различни подправки, аз избрах сумак, за да може леко киселата му нотка да
контрастира със сладостта на картофите.
[FR] Un accompagnement simple et
rapide. Vous pouvez utiliser d’autres épices, bien sur. J’ai choisi le sumac
pour que son gout acidulé contraste avec la douceur des patates.
Продукти:
(за 4 порции, рецептата е вдъхновена от сп. Saveurs, брой 230, юли 2016)
2 средноголеми сладки картофа
2 с.л. зехтин
1 – 1 ½ ч.л. сумак
Около 50 г прясно (козе) сирене
Няколко стръка магданоз
Фурната се загрява на 180 градуса.
Сладките картофи се измиват, разрязват по дължина на две и в средата на
всяка половина се правят 4-5 кръстосани разреза с върха на нож. Картофите се поставят
в тава, с разрязаната част на горе, поръсват се със зехтина и сумака. Пекат се
в продължение на около 40 минути, или докато омекнат.
Изваждат се от фурната и се поръсват с натрошеното сирене и нарязания
наситно магданоз. Сервират се веднага, като гарнитура.
Ingrédients :
(pour 4 parts, la recette est
inspirée du magazine Saveurs, n° 23, juillet 2016)
2 patates douces moyennes
2 càs d’huile d’olives
1 – 1 ½ càc de sumac
Environ 50 g de fromages de
chèvre frais
Quelques brins de persil
Préchauffer le four à 180°C.
Laver les patates douces et les découper en deux dans en longueur. Faire quelques
croisillons côté chaire avec la pointe d’un couteau. Disposer les patates
douces dans un plat, les arroser d’huile d’olive et les parsemer de sumac.
Enfourner pendant 40 minutes, ou jusqu’à ce que la chair devienne tendre.
Sortir le plat du four et parsemer
les patates avec le formage émietté et le persil finement ciselé. Servir
aussitôt, en accompagnement d'une viande.
Comments
Поздрави !