Monday, 12 September 2016

Сладки картофи със сумак / Patates douces au sumac





[БГ] Бърза и лесна гарнитура, особено за печено месо. Може да използвате различни подправки, аз избрах сумак, за да може леко киселата му нотка да контрастира със сладостта на картофите.
[FR] Un accompagnement simple et rapide. Vous pouvez utiliser d’autres épices, bien sur. J’ai choisi le sumac pour que son gout acidulé contraste avec la douceur des patates.

Продукти:
(за 4 порции, рецептата е вдъхновена от сп. Saveurs, брой 230, юли 2016)
2 средноголеми сладки картофа
2 с.л. зехтин
1 – 1 ½ ч.л. сумак
Около 50 г прясно (козе) сирене
Няколко стръка магданоз

Фурната се загрява на 180 градуса.

Сладките картофи се измиват, разрязват по дължина на две и в средата на всяка половина се правят 4-5 кръстосани разреза с върха на нож. Картофите се поставят в тава, с разрязаната част на горе, поръсват се със зехтина и сумака. Пекат се в продължение на около 40 минути, или докато омекнат.

Изваждат се от фурната и се поръсват с натрошеното сирене и нарязания наситно магданоз. Сервират се веднага, като гарнитура.


Ingrédients :
(pour 4 parts, la recette est inspirée du magazine Saveurs, n° 23, juillet 2016)
2 patates douces moyennes
2 càs d’huile d’olives
1 – 1 ½ càc de sumac
Environ 50 g de fromages de chèvre frais
Quelques brins de persil

Préchauffer le four à 180°C.

Laver les patates douces et les  découper en deux dans en longueur. Faire quelques croisillons côté chaire avec la pointe d’un couteau. Disposer les patates douces dans un plat, les arroser d’huile d’olive et les parsemer de sumac. Enfourner pendant 40 minutes, ou jusqu’à ce que la chair devienne tendre.

Sortir le plat du four et parsemer les patates avec le formage émietté et le persil finement ciselé. Servir aussitôt, en accompagnement d'une viande.

2 comments:

Elena Dimitrova said...

Разкошно предястие.Все още не съм използвала тази подправка - сумак, но навярно е много интересна като вкус.
Поздрави !

Mira said...

Благодаря, Елена! Аз харесвам сумака и го ползвам сравнително често за месо, дава една интересна киселина.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...