Friday, 28 October 2011

Канелено-тиквени ролца / Mini-rouleaux à la cannelle et au potiron



Краят на октомври е и отвсякъде надничат тикви – от пазара, от витрините на магазините, от блоговете... И за да не остана по-назад, ще се включа и аз в о-о-о-оранжевата вълна.
Винаги оставам изумена от множеството начини, по които може да се приготви тиквата и се забавлявам да ги пробвам един след друг. Особено по това време на годината, когато тече подготовката да Хелоуин, в американските и английски сайтове и блогове е същински рог на изобилието от идеи. В интерес на истината, Хелоуин така и не успя да се наложи във Франция. В началото, когато дойдох, имаше някакви опити, най-вече с търговска цел, които отмряха след 3-4 години. Сега май само в Париж има бегли следи от Хелоуин.
Независимо от това, днешната рецепта може да се приготви по всеки друг повод – Последният четвъртък на месеца, Денят на намалението на зимни ботуши или просто Неделната закуска на семейството (както беше и в моя случай). Няколко пъти досега бях приготвяла канелени рулца, много приличащи на кифличките на Карлсон (или по-скоро на майката на Дребосъчето), които много ми (ни) допадат. Идеята да им се добави тиква е просто чудесна, а това, че могат дори и да се оставят да втасат през нощта в хладилника, ме направи върл почитател на тази рецепта.


Продукти:
(за 16 ролца, 1 чаша = 250 мл, рецептата е адаптирана от GoodLifeEats)

За тестото:
¼ чаша топла вода (телесна температура)
1 пакетче суха мая
1/3 чаша топло мляко
1 яйце
1 чаша пюре от тиква (получено от 400 г обелена и почистена тиква, рецептата е по-долу)
1 с.л. разтопено масло
1 чаша пълнозърнесто брашно
Около 3 чаши бяло брашно (може да се добавят 3-4 с.л. при необходимост)
½ чаша кафява захар
1 ч.л. сол
1 ч.л. канела
½ ч.л. смлян джинджифил

За плънката:
½ чаша кафява захар
30 г масло
½ ч.л. джинджифил
½ ч.л. смлян карамфил
1/4 ч.л. индийско орехче
¼ ч.л. смлян бахар
2 ч.л. канела

За глазурата:
150 г крем-сирене
1 ч.л. ванилов екстракт
2 с.л. пудра захар
3-4 с.л. прясно мляко

Почистената и обелена тиква се нарязва на парчета и се сварява на пара за 15 минути. Пюрира се с пасатор. Оставя се да изстине напълно.

Маята се разтваря в топлата вода в дълбока купа и се оставя да шупне. Добавят се млякото, яйцето, разтопеното масло, захарта, солта и подправките и се разбърква добре. Добавя се пълнозърнестото брашно и се разбърква добре за 2-3 минути. Постепенно се добавя бялото брашно и се замесва меко и еластично тесто. При нужда може да се добави още малко брашно (3-4 с.л.). Ръцете може да се намазнят с малко олио, за да не залепва тестото по тях.
Готовото тесто се прехвърля в намазнена купа, покрива се с прозрачно фолио и се оставя да втаса на стайна температура, докато удвои обема си, за около 1 час.

Захарта за плънката се разбърква с подправките в купа, а маслото се нарязва на дребни парченца.

Втасалото тесто се прехвърля върху леко набрашнен работен плот и се разточва на правоъгълник около 30х50 см. Поръсва се с около ¾ от захарта и подправките и отгоре са разпределят парченцата масло. Завива се на стегнато руло, откъм широката част и с остър нож се нарязва на 16 парчета с дебелина около 3 см. Рулцата се подреждат легнали в предварително намазнена тава (в моя случай се получиха 2 тави с размер 18х25 см). Тавата се покрива с прозрачно фолио и се оставя да втаса 2 часа на стайна температура или 1 нощ (8 часа) в хладилника. Ако изберете втасването през нощта, тавата трябва да се извади за около 30 минути на стайна температура преди печене.

Фурната се загрява на 180 градуса. Рулцата се поръсват с останалата част от захарта с подправките и се пекат за 25-30 минути в предварително загрятата фурна (или до порозовяване).

Крем-сиренето се разбърква с ванилията и пудрата захар до получаване на гладка смес. Добавя се полека млякото, докато се получи глазура с консистенция на гъст сироп. Глазурата се прибира в хладилник до употребата.

Рулцата се изваждат от фурната и оставят да изстинат леко. Сервират се топли, полети с глазурата и с чаша кафе или горещ шоколад.


C’est la fin du mois d’octobre et on trouve des citrouilles et des potirons partout – au marché, sure les vitrines des magasins en guise de décoration, dans les blogs de cuisine. Je décidé aussi de participer à cette vague orange.
J’aime beaucoup le potiron et surtout le nombre de manières sucrées ou salées de le préparer. C’est tellement amusant de les tester une après l’autre. Surtout en ce moment de l’année à l’approche d’Halloween où les idées de recettes fusent de partout (surtout sur les sites et blogs anglo-saxons).
Cependant, vous n’avez pas besoin d’Halloween pour préparer cette recette. D’autres occasions sont aussi bonnes : le Dernier jeudi du mois, le Jour de promotion des bottes ou le Petit-déjeuner dominical pour la famille (ce qui était mon cas). J’avais déjà préparé des mini-rouleaux à la cannelle que j’avais bien aimés. L’idée de rajouter du potiron dans la pâte est vraiment excellente. Mais c’était le fait de pouvoir le laisser lever tranquillement une nuit au réfrigérateur qui m’a entièrement conquis.

Ingrédients :
(pour 16 mini-rouleaux, 1 tasse = 250 ml, la recette est adaptée de GoodLifeEats)

Pour la pâte:
¼ tasse d'eau tiède (à la température du corps)
1 sachet de levure de boulanger
1/3 tasse de lait tiède
1 œuf
1 tasse de purée de potiron (obtenu à partir de 400 g de potiron pelé et nettoyé, la recette ci-dessous)
1 cuillère à soupe de beurre fondu
1 tasse de farine de blé complète
Environ 3 tasses de farine de type 45 (vous pouvez rajouter encore 3-4 cuillères à soupe si nécessaire)
½ tasse de sucre roux
1 càc le sel
1 càc cannelle
½ càc de gingembre moulu

Pour la garniture:
½ tasse de sucre roux
30 g de beurre
1/4 càc de noix de muscade
2 càc de quatre-épices
2 càc cannelle

Pour le glaçage:
150g de fromage à tartiner
1 càc d’extrait de vanille
2 càs de sucre glace
3-4 càs de lait

Nettoyer, peler et découper le potiron en morceaux. Faire cuire à la vapeur pendant 15 minutes. Réduire en purée avec un mixeur plongeant. Laisser refroidir complétement.

Dissoudre la levure dans l'eau tiède dans un bol profond et laisser reposer. Ajouter le lait, l'oeuf, le beurre fondu, le sucre, le sel et les épices et bien mélanger. Verser la farine complète et bien mélanger pendant 2-3 minutes. Ajouter la farine blanche en plusieurs fois et continuer à pétrir afin d’obtenir une pâte souple et élastique. Vous pouvez ajouter un peu plus de farine, si nécessaire (3-4 cuillères à soupe). Pour éviter que la pâte colle, vous pouvez légèrement huiler vos mains.
Transférer la pâte dans un bol graissé, couvrir avec du film alimentaire et laisser lever à température ambiante jusqu'à ce qu'elle double de volume, soit environ 1 heure.

Mélanger le sucre pour la garniture avec les épices dans un bol et couper le beurre en petits morceaux.
 
Transférer la pâte levée le plan de travail légèrement farinée et abaisser à l’aide d’un rouleau à pâtisserie pour obtenir un rectangle d’environ de 30x50 cm. Parsemer la surface d'environ ¾ du mélange de sucre et des épices et disposer les morceaux de beurre dessus. Commencer à rouler à partir du côté plus long, en serrant bien. Découper le rouleau obtenu avec un couteau tranchant, en 16 morceaux avec une épaisseur d'environ 3 cm. Disposer les mini-rouleaux dans un plat  légèrement beurré (j’ai obtenu deux plats de 18h25 cm). Couvrir le plat de film alimentaire et laisser lever 2 heures à température ambiante ou 1 nuit (8 heures) au réfrigérateur. Si vous choisissez la levée pendant la nuit, il faut sortir le plat du frigo et laisser reposer environ 30 minutes à température ambiante avant la cuisson.

Faire chauffer le four à 180 degrés. Saupoudrer  les rouleaux avec le reste du sucre avec les épices et enfourner pendant 25-30 minutes (ou jusqu'à ce qu’ils soient bien dorés).

Mélanger le fromage à tartiner avec l’extrait de vanille et le sucre glace jusqu'à obtenir un mélange lisse. Ajouter le lait petit à petit, la quantité nécessaire pour obtenir un glaçage à la consistance d'un sirop épais. Mettre le glaçage au réfrigérateur jusqu’à l’utilisation.

Sortir les rouleaux du four et les laisser refroidir légèrement. Les servir chauds, nappés du glaçage et avec une tasse de café ou de chocolat chaud.

12 comments:

fedora said...

Прекрасни са, Мира! Представям си колко ароматни и вкусни са тези рулца.
Поздравления за рецептата!
С пожелание за хубав уикенд :)

Milena said...

И аз оставам изненадана от разнообразието на рецепти с тиква :-) Ето и тези рулца са страхотна вариация на тема тиква! Изглеждат много ароматни апетитни!
И при нас Хелоуин не е особено популярен, сигурно защото тук на 11.11 се празнува Синт Мартен- нещо на Хелоуин. Пак се обикалят съседите за лакомства, но ги няма страшните костюми :-)
Но да не се отклонявам, за твоите рулца не ми трябва специален повод за да ги приготвя :-)

Хубав уикенд, Мира!
Поздрави, Милена :-)

Мъх said...

Много красиви и ароматни:-) И аз съм на тиквено-канелена вълна:-)
Хубав уикенд!

Dani said...

Мира, много ароматни рулца!
И с тази заливка ставят чудесни!
Поздрави и усмихнат уикенд!

Гуинет said...

О, все познати и любими продукти! И аз правя едни подобни с тиквено тесто! Ще опитам и твоите с удоволствие, Мира! Хубави, спокойни и усмихнати почивни дни!

Ивейн said...

Канех им се аз на канелените рулца толкова време, но тези ще ги изпреварят. Благодаря за страхотната рецепта, Мира!

Didi Bounova said...

Напълно права си - огромно предлагане на рецепти, коя от коя по-интересни. Твоите рулца са още едно изкушение:)
Харесва ми втасването през нощта и наличието на пълнозърнесто брашно.

Ани said...

Невероятен букет от подправки, е как да не е вкусно!:)

Еликсир said...

Мира,тук пак ухае толкова неустоимо!
Великолепни тиквени кифлички!
Харсеват ми!

Поздрави и усмихната неделя!
Роси

Mira said...

Ина, Милена, Мъх, Дани, Гуинет, Ивейн, Диди, Роси, благодаря ви много! :)
Милена, заинтригува ме с вашия св. Мартин, ще попрочета малко по-подробно :).
Мъх, май в момента много хора сме на тиквано-канелена вълна ;).
Диди, в оригиналната рецепта пълнозърнестото брашно беше даже повече, ама аз имах само 1 чаша останало :).

Мариета said...

Ах, Мира, внушавам ли си - усещам аромат на канела и сладка тиква, страхотен десерт си представила отново!
Хубава нова седмица!

Angellove's Cooking said...

Мира, обожаваме канелени рулца у нас, а си представям колко са вкусни и с тиква!!! Ох, много ми се иска да ги пробвам :)) дано успея!!

Поздрави и прекрасна нова седмица от мен :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...