[БГ] Салата, вдъхновена от
Гърция, с печени патладжани и бяло сирене.
[FR] Une salade d’inspiration grecque,
aux aubergines grillées et à la feta.
Тази салата трябваше да се появи в блога още през септември... началото на октомври,
когато все още имаше патладжани на пазара... края на октомври, когато сезонът
на патладжаните беше вече приключил... началото на ноември, когато дори и след
края на сезона на патладжаните може още да се намерят в големите вериги
супермаркети... В крайна сметка пристига в края на ноември, когато все още се
намират патладжани в супермаркетите или на пазара, но вече доста извън сезона.
За сметка на това студът се намести трайно, другата седмица очакваме и първите
минусови температури. Ако ви се намира патладжан, може да си припомните лятото
с тази ароматна салата. Ако ли не, изчакайте до другото.
Продукти:
2 големи патладжана
100 г бяло саламурено сирене
3 – 4 с.л. зехтин
1 ч.л. сух риган
1 ч.л. суха мащерка
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. червен пипер
Няколко стръка прясна мента
Фурната се загрява на 200 градуса.
Патладжаните се почистват от дръжките и се нарязват на едри кубчета(2 – 3 см).
Поставят се в купа, поръсват се със зехтина и подправките, посоляват се леко и се
разбъркват добре, така че да се покрият от всички страни.
Патладжаните се прехвърлят в застлана с пекарска хартия тава, разпределят се
на един ред и се пекат за около 20 – 25 минути.
Салатата се сервира леко топла, с кубчета сирене, поръсена с нарязани
листенца прясна мента и малко зехтин.
Je devais publier cette salade
déjà en septembre… au début du mois d’octobre quand les aubergines étaient
encore en saison… à la fin d’octobre, quand la saison des aubergines touchait à
sa fin… au début de novembre quand l’on pouvait trouver encore des aubergines
hors saison dans les grandes chaines de supermarché. Enfin, elle arrive le dernier
jour de novembre ; avec le froid qui est parti pour s’installer
durablement : la météo prévoit des gelées dès mercredi. Si vous arrivez à
trouver des aubergines, vous pouvez vous souvenir de l’été (et des coquillages
et des crustacés) avec cette salade fraiche et savoureuse. Sinon, vous pouvez
attendre l’été prochain.
Ingrédients :
(Pour 4 parts, la recette est
légèrement modifiée du blog « Un déjeuner de soleil »)
2 grosses aubergines
100 g de feta
3 – 4 càs d’huile d’olives
1 càc d’origan séché
1 càc de thym
1 càc de paprika
1 càc de paprika
Quelques brins de menthe
Préchauffer le four à 200°C.
Laver les aubergines et enlever
le pédoncule. Les découper en gros dès (2 – 3 cm) et les mettre dans un
saladier. Arroser avec l’huile d’olive, saler légèrement et ajouter les herbes.
Mélanger bien afin d’avoir tous les morceaux d’aubergines couvert d’huile et d’herbes.
Les transférer dans une plaque couverte de papier sulfurisé et enfourner
pendant 20 – 25 minutes.
Servir la salade tiède, avec de
dès de feta, parsemée de menthe fraiche ciselée et arrosée d’huile d’olive.



Comments
Чудесно предложение, Мира!
Усмихната декемврийска седмица :)
Хубава седмица!
Поздрави!