Sunday, 30 November 2014

Салата с печен патладжан / Salade aux aubergines grillées




[БГ] Салата, вдъхновена от Гърция, с печени патладжани и бяло сирене.
[FR] Une salade d’inspiration grecque, aux aubergines grillées et à la feta.

Тази салата трябваше да се появи в блога още през септември... началото на октомври, когато все още имаше патладжани на пазара... края на октомври, когато сезонът на патладжаните беше вече приключил... началото на ноември, когато дори и след края на сезона на патладжаните може още да се намерят в големите вериги супермаркети... В крайна сметка пристига в края на ноември, когато все още се намират патладжани в супермаркетите или на пазара, но вече доста извън сезона. За сметка на това студът се намести трайно, другата седмица очакваме и първите минусови температури. Ако ви се намира патладжан, може да си припомните лятото с тази ароматна салата. Ако ли не, изчакайте до другото.


Продукти:
(за 4 порции, рецептата е с леки модификации от блога « Un déjeuner de soleil »)
2 големи патладжана
100 г бяло саламурено сирене
3 – 4 с.л. зехтин
1 ч.л. сух риган
1 ч.л. суха мащерка
1 ч.л. червен пипер
Няколко стръка прясна мента

Фурната се загрява на 200 градуса.
Патладжаните се почистват от дръжките и се нарязват на едри кубчета(2 – 3 см). Поставят се в купа, поръсват се със зехтина и подправките, посоляват се леко и се разбъркват добре, така че да се покрият от всички страни.

Патладжаните се прехвърлят в застлана с пекарска хартия тава, разпределят се на един ред и се пекат за около 20 – 25 минути.

Салатата се сервира леко топла, с кубчета сирене, поръсена с нарязани листенца прясна мента и малко зехтин.


Je devais publier cette salade déjà en septembre… au début du mois d’octobre quand les aubergines étaient encore en saison… à la fin d’octobre, quand la saison des aubergines touchait à sa fin… au début de novembre quand l’on pouvait trouver encore des aubergines hors saison dans les grandes chaines de supermarché. Enfin, elle arrive le dernier jour de novembre ; avec le froid qui est parti pour s’installer durablement : la météo prévoit des gelées dès mercredi. Si vous arrivez à trouver des aubergines, vous pouvez vous souvenir de l’été (et des coquillages et des crustacés) avec cette salade fraiche et savoureuse. Sinon, vous pouvez attendre l’été prochain.

Ingrédients :
(Pour 4 parts, la recette est légèrement modifiée du blog « Un déjeuner de soleil »)
2 grosses aubergines
100 g de feta
3 – 4 càs d’huile d’olives
1 càc d’origan séché
1 càc de thym
1 càc de paprika
Quelques brins de menthe

Préchauffer le four à 200°C.

Laver les aubergines et enlever le pédoncule. Les découper en gros dès (2 – 3 cm) et les mettre dans un saladier. Arroser avec l’huile d’olive, saler légèrement et ajouter les herbes. Mélanger bien afin d’avoir tous les morceaux d’aubergines couvert d’huile et d’herbes. Les transférer dans une plaque couverte de papier sulfurisé et enfourner pendant 20 – 25 minutes.

Servir la salade tiède, avec de dès de feta, parsemée de menthe fraiche ciselée et arrosée d’huile d’olive.

4 comments:

Dani said...

Тази салата я правих лятото и бях очарована!
Чудесно предложение, Мира!
Усмихната декемврийска седмица :)

krasi_mm said...

Любима салата. Имам си печен патладжан в камерата. Не е същото като прясно изпечен, но през декември-януаери върши работа за такава салатка.

Mira said...

Дани, Краси, благодаря ви!
Хубава седмица!

tillia said...

Моите хора не обичат патладжан и затова се ограничавам в използването му, но аз го харесвам и таза салата определено много ми допада!
Поздрави!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...