[BG] Солен кръмбъл, тъкмо
за сезона на тиквичките.
[FR] Un crumble
salé, juste pour la saison de courgettes.
Установих, че последните ми публикации са или за пътувания, или за десерти.
Няма лошо, но пък ще е добре да поразнообразя, преди да мина към следващите
публикации за пътувания (и десерти). Затова ще мушна няколко солени рецепти
между другото в близките дни.
Днешната е сравнително бърза и лесна, особено подходяща за идващия сезон на
тиквичките. Две трети от фамилията (възрастните) я одобриха, останалата една
трета (все още в неразумна и невръстна възраст) сбърчи нос и каза: „пак ли
тиквички?”. Ами, пак! Те зелените зеленчуци имат неприятното свойство да
изскачат изневиделица от засада (като испанската инквизиция) и да всяват смут и
ужас в детската душа. Но са част от живота и ще трябва да се примирим с
присъствието им.
Тиквичките днес ги придружава един вариант крем-сирене. Тука го продават
фабрично овкусено с чесън, копър и сибирски лук, но вие може да го
ароматизирате по свой вкус, ако вземете натюр. Аз имах едно за оползотворяване,
затова ползвах него, в оригиналната рецепта беше натюр.
Продукти:
(за тава с диаметър 32 см, рецептата е с леки модификации от сп. „Saveurs”, брой 210, май 2014)
4 средноголеми тъмнозелени тиквички (цукини)
250 г крем сирене (ароматизирано с чесън, копър и сибирски лук)
1 зелен лимон (лайм)
125 г бадемово брашно
125 г брашно
125 г масло
50 г сурови необелени бадеми
3 с.л. зехтин
Няколко стръка мента (джоджен)
Тиквичките се измиват и нарязват на колелца с дебелина 2 -3 мм. Бадемите се
нарязват на едро и се запичат на тиган.
В купа се разбъркват сиренето със зехтина, лимоновия сок и лимоновата кора,
добавят се нарязаните листа мента или джоджен (част от тях се запазва за
поръсване накрая).
Кръмбълът се приготвя като в купа се разбъркват бадемовото брашно с
обикновеното, добавя се нарязаното на кубчета студано масло и се разтрива с
пръсти до получаване на текстура на мокър пясък. Аз ползвах леко подсолено
масло, ако ползвате обикновено, добавете щипка сол.
Фурната се загрява на 200 градуса (180 градуса с обдухване). Дъното на
тавата се намазнява и отгоре се подреждат половината тиквички на концентрични
кръгове. Покриват се със слой от продправеното крем-сирене. Отгоре се подреждат
останалите тиквички и се поръсват с кръмбъла.
Пече се в продължение на 25 – 30 минути или до златисто. Изважда се от
фурната и се поръсва с едро нарязаните запечени бадеми и останалите листа
мента.
Сервира се топъл или на стайна температура със салата и/или бяло сухо вино.
Je me suis rendu compte que les
derniers billets dans le blog racontent soit un voyage, soit une recette de
dessert. Il n’y a pas de mal, mais la diversité est une chose tout aussi bien.
Alors, avant de progresser vers de
nouveaux voyages (ou nouveau gâteaux), je vais intercaler quelques plats salés,
juste pour la diversité.
La recette d’aujourd’hui est
simple, relativement rapide et convient bien à la saison de courgettes qui
débute. Elle a eu un franc succès auprès de deux tiers de la famille (les
adultes). Le tiers restant (à l’âge tendre) a fait une grimace et a soupiré
« encore de courgettes ? ». Eh oui, encore ! Car les
courgettes, comme les autres légumes verts sont traitres et ont la fâcheuse
tendance de surgir inattendus (comme l’inquisition espagnole) dans le seul but
de torturer les jeunes esprits. Mais en attendant, ils sont là et il faut faire
avec.
Les courgettes sont accompagnées
d’un fromage frais (de la brousse nature) dans la recette originale. Mais comme
j’avais un fromage à tartiner « ail et fines herbes » au frigo, je
l’ai utilisé. Si vous optez pour un fromage nature, vous pouvez varier les
parfums selon votre gout.
Ingrédients :
(pour un moule de 32 cm, la
recette est légèrement modifiée et provient du magazine « Saveurs »,
n°210, mai 2014)
4 courgettes moyennes
1 citron vert
250 g de fromage frais à tartiner
« ail et fines herbes » (type « Boursin »)
125 g de poudre d’amandes
125 g de farine
125 g de beurre demi-sel
50 g d’amandes non-émondées
3 càs d’huile d’olive
Quelques brins de menthe fraiche
Laver les courgettes et le
découper en fines rondelles (2-3 mm d’épaisseur). Hacher grossièrement les
amandes et les faire griller sur une poêle chaude.
Dans un bol délayer le fromage
avec l’huile d’olive, ajouter le zeste et le jus de citron et la menthe ciselée
(garder un peu pour la fin de la cuisson).
Pour préparer le crumble,
mélanger la farine et la poudre d’amande dans un autre bol et ajouter le beurre
coupé en dès. Travailler avec les doigts afin d’obtenir une texture de sable
mouillé.
Préchauffer le four à 200°C (chaleur tournante à 180°C). Huiler le
fond du moule et disposer la moitié des rondelles de courgettes en rosace sur
le fond. Recouvrir d’une couche de fromage. Disposer l’autre moitié des
courgettes dessus et parsemer avec le crumble. Enfourner pendant 25 – 30
minutes ou jusqu’à ce que le dessus soit bien doré. Parsemer d’amandes grillées
et le reste de la menthe à la sortie du four.
Servir chaud ou tiède, accompagné
de salade et/ou de vin blanc.
Comments
Поздрави и хубаво лято :)
Мъхче, и следващата рецепта ще е от същия тип, традиционно сладка, ама и солена :)))
Хубав и слънчев уикенд!
Поздрави:)