Tuesday, 8 July 2014

Кръмбъл с тиквички и крем-сирене / Crumble aux courgettes et fromage frais




[BG] Солен кръмбъл, тъкмо за сезона на тиквичките.
[FR] Un crumble salé, juste pour la saison de courgettes.

Установих, че последните ми публикации са или за пътувания, или за десерти. Няма лошо, но пък ще е добре да поразнообразя, преди да мина към следващите публикации за пътувания (и десерти). Затова ще мушна няколко солени рецепти между другото в близките дни.

Днешната е сравнително бърза и лесна, особено подходяща за идващия сезон на тиквичките. Две трети от фамилията (възрастните) я одобриха, останалата една трета (все още в неразумна и невръстна възраст) сбърчи нос и каза: „пак ли тиквички?”. Ами, пак! Те зелените зеленчуци имат неприятното свойство да изскачат изневиделица от засада (като испанската инквизиция) и да всяват смут и ужас в детската душа. Но са част от живота и ще трябва да се примирим с присъствието им.

Тиквичките днес ги придружава един вариант крем-сирене. Тука го продават фабрично овкусено с чесън, копър и сибирски лук, но вие може да го ароматизирате по свой вкус, ако вземете натюр. Аз имах едно за оползотворяване, затова ползвах него, в оригиналната рецепта беше натюр.

Продукти:
(за тава с диаметър 32 см, рецептата е с леки модификации от сп. „Saveurs”, брой 210, май 2014)
 4 средноголеми тъмнозелени тиквички (цукини)
250 г крем сирене (ароматизирано с чесън, копър и сибирски лук)
1 зелен лимон (лайм)
125 г бадемово брашно
125 г брашно
125 г масло
50 г сурови необелени бадеми
3 с.л. зехтин
Няколко стръка мента (джоджен)

Тиквичките се измиват и нарязват на колелца с дебелина 2 -3 мм. Бадемите се нарязват на едро и се запичат на тиган.

В купа се разбъркват сиренето със зехтина, лимоновия сок и лимоновата кора, добавят се нарязаните листа мента или джоджен (част от тях се запазва за поръсване накрая).

Кръмбълът се приготвя като в купа се разбъркват бадемовото брашно с обикновеното, добавя се нарязаното на кубчета студано масло и се разтрива с пръсти до получаване на текстура на мокър пясък. Аз ползвах леко подсолено масло, ако ползвате обикновено, добавете щипка сол.

Фурната се загрява на 200 градуса (180 градуса с обдухване). Дъното на тавата се намазнява и отгоре се подреждат половината тиквички на концентрични кръгове. Покриват се със слой от продправеното крем-сирене. Отгоре се подреждат останалите тиквички и се поръсват с кръмбъла.

Пече се в продължение на 25 – 30 минути или до златисто. Изважда се от фурната и се поръсва с едро нарязаните запечени бадеми и останалите листа мента.

Сервира се топъл или на стайна температура със салата и/или бяло сухо вино.


Je me suis rendu compte que les derniers billets dans le blog racontent soit un voyage, soit une recette de dessert. Il n’y a pas de mal, mais la diversité est une chose tout aussi bien. Alors, avant de progresser  vers de nouveaux voyages (ou nouveau gâteaux), je vais intercaler quelques plats salés, juste pour la diversité.

La recette d’aujourd’hui est simple, relativement rapide et convient bien à la saison de courgettes qui débute. Elle a eu un franc succès auprès de deux tiers de la famille (les adultes). Le tiers restant (à l’âge tendre) a fait une grimace et a soupiré « encore de courgettes ? ». Eh oui, encore ! Car les courgettes, comme les autres légumes verts sont traitres et ont la fâcheuse tendance de surgir inattendus (comme l’inquisition espagnole) dans le seul but de torturer les jeunes esprits. Mais en attendant, ils sont là et il faut faire avec.

Les courgettes sont accompagnées d’un fromage frais (de la brousse nature) dans la recette originale. Mais comme j’avais un fromage à tartiner « ail et fines herbes » au frigo, je l’ai utilisé. Si vous optez pour un fromage nature, vous pouvez varier les parfums selon votre gout.

Ingrédients :
(pour un moule de 32 cm, la recette est légèrement modifiée et provient du magazine « Saveurs », n°210, mai 2014)
4 courgettes moyennes
1 citron vert
250 g de fromage frais à tartiner « ail et fines herbes » (type « Boursin »)
125 g de poudre d’amandes
125 g de farine
125 g de beurre demi-sel
50 g d’amandes non-émondées
3 càs d’huile d’olive
Quelques brins de menthe fraiche

Laver les courgettes et le découper en fines rondelles (2-3 mm d’épaisseur). Hacher grossièrement les amandes et les faire griller sur une poêle chaude.

Dans un bol délayer le fromage avec l’huile d’olive, ajouter le zeste et le jus de citron et la menthe ciselée (garder un peu pour la fin de la cuisson).

Pour préparer le crumble, mélanger la farine et la poudre d’amande dans un autre bol et ajouter le beurre coupé en dès. Travailler avec les doigts afin d’obtenir une texture de sable mouillé.

Préchauffer le four à 200°C (chaleur tournante à 180°C). Huiler le fond du moule et disposer la moitié des rondelles de courgettes en rosace sur le fond. Recouvrir d’une couche de fromage. Disposer l’autre moitié des courgettes dessus et parsemer avec le crumble. Enfourner pendant 25 – 30 minutes ou jusqu’à ce que le dessus soit bien doré. Parsemer d’amandes grillées et le reste de la menthe à la sortie du four.

Servir chaud ou tiède, accompagné de salade et/ou de vin blanc.

10 comments:

Dani said...

Мира, чудесна солена идея!
Поздрави и хубаво лято :)

Гергана Лазарова said...

Колкото и да обичам десертите ти, Мире, няма да се откажа и от тази прелест. Чудесен солен крамбъл! Поздрави сърдечни!

My Candy Kitchen said...

И сладките и солените рецепти и пътешествията ти, всичко ми е любимо! Поздрави!

Роси said...

Невероятно добра идея,Мира!Още повече,че е лесна и чудесна за бърза вечеря,харесва ми много!Поздрави на теб и малката!

vesela said...

Солен крамбъл ... харесва ми...

Мъх said...

Значи много обичам като започнеш да приготвяш традиционно сладки работи, в солен вариант. Този крамбъл също вече го обичам;)

Lamia Maimouni said...

Bonjour,

Je suis administrateur de la page web www.mytaste.ma et ai constaté avec plaisir que vous publiiez de délicieuses recettes sur votre blog. Aussi, je voudrais vous présenter notre site et les avantages qu'il offre aux blogueurs.

Mytaste est un site communautaire présent dans 51 pays qui permet à ses utilisateurs de chercher des recettes parmi les sites web et les blogs culinaires les plus populaires tout en donnant aux blogueurs plus de visibilité.

À cet effet, nous avons créé la rubrique "Top blogs de recettes" où vous pouvez ajouter votre blog gratuitement. Ceci vous permettra d'avoir plus de visibilité et ainsi d'augmenter le nombre de visites sur votre blog. Pour cela, il vous suffit de vous rendre sur notre page www.mytaste.ma et de cliquer sur « ajouter votre blog » dans la rubrique Top blogs de recettes.

http://www.mytaste.ma/inscrivez-vous-sur-le-top-blogs-de-recettes

Espérant que votre blog culinaire sera bientôt en haut du "Top blogs de recettes", si vous avez des questions, n'hésitez pas à me contacter à info@mytaste.ma.

Cordialement,
Lamia Maimouni
Site Manager myTaste Maroc

Dani B. said...

Спечели ме с поредното изкушение! Лятно, красиво поднесено и много вкусно! :)

Mira said...

Дани, Гери, Кенди, Роси, Весела, Дани, благодаря ви! :)
Мъхче, и следващата рецепта ще е от същия тип, традиционно сладка, ама и солена :)))

Хубав и слънчев уикенд!

krasi_mm said...

Уф, къде пропуснах тази рецепта. Вече е в графата за следващата седмица. Обожавам солените ти чийзкейкове и тем подобни. Този крамбъл- също.

Поздрави:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...