Sunday, 22 December 2013

Хрупкави джинджифилови бисквити / Croustillants au gingembre



[BG] Тънки хрупкави бисквити с богат аромат и тънък слой захар.
[FR] Biscuits fins et croustillants, au gout épicé et parsemés d’une fine couche de sucre.

Последните от тазгодишното коледно печене, минало до голяма степен под знака на джинджифила. Сега си давам малко почивка от празничните аромати. За Бъдни вечер и Коледа ще заложа на класически рецепти, а за Нова година направо ще напазарувам готови ястия и ще приготвя само традиционната руска салата.

Но ако реша все пак да поимпровизирам нещо в кухнята, вие първи ще научите. Обещавам!


Продукти:
(за около 100 бисквити с диаметър 5 см, рецептата е с малки модификации от сайта на Saveur)
1 ¾ чаши кафява захар + 4 – 5 с.л. за поръсване
340 г масло със стайна температура
1 яйце голям калибър
3 ¾ чаши брашно
3 ч.л. настърган пресен джинджифил
1 ч.л. настъргана лимонова кора (от нетретиран лимон)
3 ч.л. канела
1 ч.л. смес от подправки за меденки (сух джинджифил, бахар, карамфил, канела)
½ ч.л. индийско орехче
Щипка черен пипер
1 ¼ ч.л. бакпулвер

Брашното се пресява в купа с бакпулвера и подправките. Маслото се разбива с миксер със захарта на пухкав крем, добавят се пресният джинджифил, лимонената кора и яйцето и се разбива добре.

Брашното се прибавя на някълко пъти и се замесва сравнително твърдо тесто. Тестото се завива плътно в прозрачно домакинско фолио и се оставя да престои една нощ в хладилника.

Фурната се загрява на 180 градуса. Тестото се разделя на 4 части, като три от тях се връщат в хладилника. Едната част се разточва върху леко набрашнения плот до дебелина 3 до 5 мм. Изрязват се сладки с желаната форма и се прехвърлят в тава, застлана с пекарска хартия. Поръсват се леко със захар. По същия начин се разточва и останалото тесто.

Бисквитите се пекат около 10 минути или докато покафенеят по краищата. Изваждат се и се оставят да изстинат напълно върху решетка. Съхраняват се в плътно затворена метална кутия около 10 дни.

Les derniers biscuits de la série de Noël cette année, qui est passée exclusivement sous le signe du gingembre. Maintenant je vais me reposer un peu des parfums festifs et hivernaux. Pour le Réveillon et pour Noël, je vais me tourner vers des plats plutôt classiques. Et pour le Réveillon du Saint-Sylvestre, je vais même me fournir au rayon traiteur de la chaine spécialisée dans le surgelé et préparer à la maison seulement la salade « russe »  traditionnelle.

Mais si, malgré tout, je décide de me retarder aux fourneaux, vous le saurez en premiers. Je promets !

Ingrédients :
(pour environ 100 biscuits de 5 cm de diamètre, la recette est légèrement modifiée du site Saveur)
1 ¾ tasse de sucre roux + 4 – 5 càc pour le dessus
340 g de beurre pommade
1 gros œuf
3 ¾ tasses de farine
3 càc de gingembre frais râpé
1 càc de zeste de citron non-traité râpé
3 càc de cannelle
1 càc de quatre-épices
½ càc de noix de muscade
Quelques tours de moulin à poivre
1 ¼ càc de levure chimique

Tamiser la farine avec la levure et les épices dans un bol. Dans un autre bol battre le beurre avec le sucre afin d’obtenir une crème lisse. Ajouter le gingembre frais, le zeste de citron et l’œuf et bien mélanger.

Ajouter progressivement la farine et former une boule de pâte. Envelopper bien la pâte dans du fil alimentaire et la laisser reposer une nuit au frigo.

Préchauffer le four à 180°C. Diviser la pâte en quatre parties et laisser trois au frigo. Saupoudrer le plan de travail d’un peu de farine et abaisser la pâte au rouleau à pâtisserie à une épaisseur de 3 à 5 mm. Découper les biscuits à l’aide d’un emporte-pièce et les transférer sur une plaque couverte de papier sulfurisé. Les saupoudrer légèrement de sucre. Continuer à former les biscuits avec le reste de la pâte.

Faire cuire les biscuits pendant 10 minutes ou jusqu’à ce qu’ils soient bien dorés sur les bords. Les laisser refroidir complètement sur une grille. Peuvent se garder environ 10 jours dans une boite hermétique.

5 comments:

Dani said...

Чудесен аромат!
Весела Коледа,Мира!

Роси said...

Супер са,Мира!Ей така да си ги хрупа човек по всяко време!И с тази захарна поръска още повече ми допадат!
Пожелавам да посрещнете Коледа в уют,топлина и хармония!

Мъх said...

Весели празници, Мира! Желая на цялото ви семейство много здраве, сладки мигове и споделено удоволствие!
Взех си една бисквитка за из път;)

Mira said...

Дани, Роси, Мъхче, благодаря ви!
Весели празници и много уют в домовете ви!

Мариета said...

Весела Коледа, Мира! Мирни, щастливи и благодатни да са дните, пълни с любов и топлина душите!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...