[BG] Тънки хрупкави
бисквити с богат аромат и тънък слой захар.
[FR] Biscuits fins et
croustillants, au gout épicé et parsemés d’une fine couche de sucre.
Последните от тазгодишното коледно печене, минало до голяма степен под знака
на джинджифила. Сега си давам малко почивка от празничните аромати. За Бъдни
вечер и Коледа ще заложа на класически рецепти, а за Нова година направо ще напазарувам
готови ястия и ще приготвя само традиционната руска салата.
Но ако реша все пак да поимпровизирам нещо в кухнята, вие първи ще научите.
Обещавам!
Продукти:
1 ¾ чаши кафява захар + 4 – 5 с.л. за поръсване
340 г масло със стайна температура
1 яйце голям калибър
3 ¾ чаши брашно
3 ч.л. настърган пресен джинджифил
1 ч.л. настъргана лимонова кора (от нетретиран лимон)
3 ч.л. канела
1 ч.л. смес от подправки за меденки (сух джинджифил, бахар, карамфил,
канела)
½ ч.л. индийско орехче
Щипка черен пипер
1 ¼ ч.л. бакпулвер
Брашното се пресява в купа с бакпулвера и подправките. Маслото се разбива с
миксер със захарта на пухкав крем, добавят се пресният джинджифил, лимонената
кора и яйцето и се разбива добре.
Брашното се прибавя на някълко пъти и се замесва сравнително твърдо тесто.
Тестото се завива плътно в прозрачно домакинско фолио и се оставя да престои
една нощ в хладилника.
Фурната се загрява на 180 градуса. Тестото се разделя на 4 части, като три от
тях се връщат в хладилника. Едната част се разточва върху леко набрашнения плот
до дебелина 3 до 5 мм. Изрязват се сладки с желаната форма и се прехвърлят в
тава, застлана с пекарска хартия. Поръсват се леко със захар. По същия начин се
разточва и останалото тесто.
Бисквитите се пекат около 10 минути или докато покафенеят по краищата.
Изваждат се и се оставят да изстинат напълно върху решетка. Съхраняват се в
плътно затворена метална кутия около 10 дни.
Les derniers biscuits de la série
de Noël cette année, qui est passée exclusivement sous le signe du gingembre.
Maintenant je vais me reposer un peu des parfums festifs et hivernaux. Pour le
Réveillon et pour Noël, je vais me tourner vers des plats plutôt classiques. Et
pour le Réveillon du Saint-Sylvestre, je vais même me fournir au rayon traiteur
de la chaine spécialisée dans le surgelé et préparer à la maison seulement la salade
« russe » traditionnelle.
Mais si, malgré tout, je décide
de me retarder aux fourneaux, vous le saurez en premiers. Je promets !
Ingrédients :
(pour environ 100 biscuits de 5
cm de diamètre, la recette est légèrement modifiée du site Saveur)
1 ¾ tasse de sucre roux + 4 – 5 càc
pour le dessus
340 g de beurre pommade
1 gros œuf
3 ¾ tasses de farine
3 càc de gingembre frais râpé
1 càc de zeste de citron
non-traité râpé
3 càc de cannelle
1 càc de quatre-épices
½ càc de noix de muscade
Quelques tours de moulin à poivre
1 ¼ càc de levure chimique
Tamiser la farine avec la levure et les épices dans un bol.
Dans un autre bol battre le beurre avec le sucre afin d’obtenir une crème
lisse. Ajouter le gingembre frais, le zeste de citron et l’œuf et bien
mélanger.
Ajouter progressivement la farine et former une boule de pâte.
Envelopper bien la pâte dans du fil alimentaire et la laisser reposer une nuit
au frigo.
Préchauffer le four à 180°C. Diviser la pâte en quatre
parties et laisser trois au frigo. Saupoudrer le plan de travail d’un peu de
farine et abaisser la pâte au rouleau à pâtisserie à une épaisseur de 3 à 5 mm.
Découper les biscuits à l’aide d’un emporte-pièce et les transférer sur une
plaque couverte de papier sulfurisé. Les saupoudrer légèrement de sucre. Continuer
à former les biscuits avec le reste de la pâte.
Faire cuire les biscuits pendant 10 minutes ou jusqu’à ce qu’ils
soient bien dorés sur les bords. Les laisser refroidir complètement sur une
grille. Peuvent se garder environ 10 jours dans une boite hermétique.




Comments
Весела Коледа,Мира!
Пожелавам да посрещнете Коледа в уют,топлина и хармония!
Взех си една бисквитка за из път;)
Весели празници и много уют в домовете ви!