[BG] Не много лек, но
много летен тирамису-подобен крем, вдъхновен от Дона Хей и Пиер Ерме.
[FR] Une crème façon tiramisu, pas
très légère, mais bien estivale inspirée de Donna Hay et Pierre Hermé.
Видях подобна рецепта по кулинарния канал, в едно австралийско предаване на
водещата Дона Хей. Харесвам рецептите й, понеже са лесни, сравнително бързи и
винаги чудесно представени. Не си спомням точно какви плодове използва тя в предаването,
помня само че крайният резултат напомняше на тирамису с горски плодове. За
нещастие, когато по-късно потърсих точната рецепта, не успях да я намеря на
сайта на предаването. Имах спомени за маскарпонето, сметаната, плодовете и
бишкотите, както и зе техниката на приготвяне. За вкуса, обаче, се налагаше да
импровизирам. Спрях се на един от емблематичните макарони на Пиер Ерме, „Исфахан”,
който е събрал в себе си традиционните малини и екзотичните вкусове на личи и
розова вода, които навяват мисли за пътуване из Ориента. Искаше ми се да претворя
замайващия аромат в този подобен на тирамису крем. Той не е толкова лек, колкото
би ни се искало, заради плътното маскарпоне в състава му, но е свеж и летен,
точно за сезона на малините.
Разбира се, рецептата подлежи на всякакъв вид вариации в плодовете и ароматите.
Продукти:
(за 6 чаши с вместимост около 180 мл)
500 г маскарпоне
12 -15 бишкоти тип „савоярди”
250 г малини
12 плода личи от компот
50 мл сок от компота от личи
50 - 60 мл нискомаслена течна сметана
4 – 5 с.л. сироп от агаве (мед или захар, дозира се по желание)
2 – 3 с.л. розова вода
Плодовете личи се нарязват на дребно, малините се измиват внимателно.
Маскарпонето се разбърква с дървена лъжица или шпатула в дълбока купа
заедно със сиропа от агаве и розовата вода. Добавя се по малко от нискомаслената течна сметана, докато се получи
гъст крем.
Савоярдите се разрязват напречно на две, така че да се получат парчета с
диаметъра на чашата за сервиране. Топват се леко в сиропа от компота от личи и
се поставят на дъното на чашата. Добавя се слой крем. По средата се поставят
още две по-малки парчета бишкоти, топнати в сока от компота, малините се нареждат по
стените на чашата, а в средата се добавят парчетата личи. Отгоре се сипва втори
слой крем. Украсява се с парченца бишкоти и няколко малини.
Охлажда се поне за 2-3 часа в хладилник преди сервиране.
J’ai vu la recette à la télé,
dans une émission australienne présentée par Donna Hay. J’aime bien ses
recettes, car elles sont faciles, relativement rapides et merveilleusement bien
présentées. Je ne me rappelle plus quels fruits elle avait utilisé lors de l’émission,
mais je me souviens que le résultat faisait penser beaucoup à un tiramisu aux
fruits rouges. Malheureusement quand plus tard j’ai cherché la recette exacte, je
n’ai pas pu la retrouver sur le site de la chaine. J’avais un souvenir du
mascarpone, de la crème liquide, des fruits et des boudoirs ainsi que du
déroulement de la recette. Question parfum, j’ai du improviser. Je me suis
inspirée d’un des macarons emblématiques de Pierre Hermé, «Ispahan».
C’est une merveille exotique de framboises, litchi et eau de rose qui inspire
au voyage dans l'Orient. J’ai voulu recréer ce parfum envoutant pour cette crème façon
tiramisu, pas très légère certes, à cause du mascarpone, mais qui est délicieusement
estivale.
Naturellement, les ingrédients peuvent être variées pour créer une palette de saveurs.
Ingrédients :
(pour 6 verrines d’environ 180
ml)
500 g de mascarpone
12 – 15 boudoirs
250 g de framboises fraiches
12 litchis en sirop
50 ml de sirop des litchis
50 – 60 ml de crème liquide
légère
4 – 5 càs de sirop d’agave (miel
ou sucre, à ajuster selon le gout)
2 – 3 càs d’eau de rose
Découper les litchis en petits
dès, laver et sécher les framboises.
Dans un bol mélanger le
mascarpone à l’aide d’une cuillère en bois ou une spatule, avec le sirop d’agave
et l’eau de rose. Diluer petit à petit avec la crème liquide afin d’obtenir une
crème lisse et dense.
Découper les boudoirs en morceaux
de la taille du diamètre du verre de présentation. Les imbiber légèrement dans
le sirop des litchis et les disposer au fond de la verrine. Verser de la crème
jusqu’à environ la moitié du verre. Mettre encore 1 ou 2 petits morceaux de boudoir imbibé
du sirop et disposer des framboises autour des parois. Ajouter les dès de
litchi au milieu et terminer avec une autre couche de crème. Décorer avec des
petits éclats de boudoir et quelques framboises.
Laisser au frigo pendant au moins
2-3 heures avant la dégustation.


Comments
Сърдечни поздрави! :)
Хубава седмица!
Мъхче, пропускай смело личито и слагай каквото ти е на сърце :) Все ще се получи :)
Кенди, и аз харесвам тирамисуто за това, че търпи много "преображения" :)
Поздрави на всички!
Слънчево и щастливо лято!