Sunday, 30 June 2013

Крем с маскарпоне, личи и малини / Mascarpone aux litchi et framboises





[BG] Не много лек, но много летен тирамису-подобен крем, вдъхновен от Дона Хей и Пиер Ерме.
[FR] Une crème façon tiramisu, pas très légère, mais bien estivale inspirée de Donna Hay et Pierre Hermé.


Видях подобна рецепта по кулинарния канал, в едно австралийско предаване на водещата Дона Хей. Харесвам рецептите й, понеже са лесни, сравнително бързи и винаги чудесно представени. Не си спомням точно какви плодове използва тя в предаването, помня само че крайният резултат напомняше на тирамису с горски плодове. За нещастие, когато по-късно потърсих точната рецепта, не успях да я намеря на сайта на предаването. Имах спомени за маскарпонето, сметаната, плодовете и бишкотите, както и зе техниката на приготвяне. За вкуса, обаче, се налагаше да импровизирам. Спрях се на един от емблематичните макарони на Пиер Ерме, „Исфахан”, който е събрал в себе си традиционните малини и екзотичните вкусове на личи и розова вода, които навяват мисли за пътуване из Ориента. Искаше ми се да претворя замайващия аромат в този подобен на тирамису крем. Той не е толкова лек, колкото би ни се искало, заради плътното маскарпоне в състава му, но е свеж и летен, точно за сезона на малините.
Разбира се, рецептата подлежи на всякакъв вид вариации в плодовете и ароматите.

Продукти:
(за 6 чаши с вместимост около 180 мл)
500 г маскарпоне
12 -15 бишкоти тип „савоярди”
250 г малини
12 плода личи от компот
50 мл сок от компота от личи
50 - 60 мл нискомаслена течна сметана
4 – 5 с.л. сироп от агаве (мед или захар, дозира се по желание)
2 – 3 с.л. розова вода

Плодовете личи се нарязват на дребно, малините се измиват внимателно.
Маскарпонето се разбърква с дървена лъжица или шпатула в дълбока купа заедно със сиропа от агаве и розовата вода. Добавя се по малко от  нискомаслената течна сметана, докато се получи гъст крем.

Савоярдите се разрязват напречно на две, така че да се получат парчета с диаметъра на чашата за сервиране. Топват се леко в сиропа от компота от личи и се поставят на дъното на чашата. Добавя се слой крем. По средата се поставят още две по-малки парчета бишкоти, топнати в сока от компота, малините се нареждат по стените на чашата, а в средата се добавят парчетата личи. Отгоре се сипва втори слой крем. Украсява се с парченца бишкоти и няколко малини.

Охлажда се поне за 2-3 часа в хладилник преди сервиране.

J’ai vu la recette à la télé, dans une émission australienne présentée par Donna Hay. J’aime bien ses recettes, car elles sont faciles, relativement rapides et merveilleusement bien présentées. Je ne me rappelle plus quels fruits elle avait utilisé lors de l’émission, mais je me souviens que le résultat faisait penser beaucoup à un tiramisu aux fruits rouges. Malheureusement quand plus tard j’ai cherché la recette exacte, je n’ai pas pu la retrouver sur le site de la chaine. J’avais un souvenir du mascarpone, de la crème liquide, des fruits et des boudoirs ainsi que du déroulement de la recette. Question parfum, j’ai du improviser. Je me suis inspirée d’un des macarons emblématiques de Pierre Hermé, «Ispahan». C’est une merveille exotique de framboises, litchi et eau de rose qui inspire au voyage dans l'Orient. J’ai voulu recréer ce parfum envoutant pour cette crème façon tiramisu, pas très légère certes, à cause du mascarpone, mais qui est délicieusement estivale.
Naturellement, les ingrédients peuvent être variées pour créer une palette de saveurs.

Ingrédients :
(pour 6 verrines d’environ 180 ml)
500 g de mascarpone
12 – 15 boudoirs
250 g de framboises fraiches
12 litchis en sirop
50 ml de sirop des litchis
50 – 60 ml de crème liquide légère
4 – 5 càs de sirop d’agave (miel ou sucre, à ajuster selon le gout)
2 – 3 càs d’eau de rose

Découper les litchis en petits dès, laver et sécher les framboises.
Dans un bol mélanger le mascarpone à l’aide d’une cuillère en bois ou une spatule, avec le sirop d’agave et l’eau de rose. Diluer petit à petit avec la crème liquide afin d’obtenir une crème lisse et dense.

Découper les boudoirs en morceaux de la taille du diamètre du verre de présentation. Les imbiber légèrement dans le sirop des litchis et les disposer au fond de la verrine. Verser de la crème jusqu’à environ la moitié du verre. Mettre encore 1 ou 2 petits morceaux de boudoir imbibé du sirop et disposer des framboises autour des parois. Ajouter les dès de litchi au milieu et terminer avec une autre couche de crème. Décorer avec des petits éclats de boudoir et quelques framboises.

Laisser au frigo pendant au moins 2-3 heures avant la dégustation.

5 comments:

Гергана Лазарова said...

Блаженство... Този крем е просто чудесен и не знам дали ме отвежда в Ориента или в някакво друго пространство, но е хубаво!
Сърдечни поздрави! :)

Мъх said...

Ами идеята за тирамису с горски плодове страшно ми допада , та се чудя как не ми е хрумнала досега., Но ти, Мира, се включваш съвсем навреме, защото в гората тепърва се пълни с аромат. Ще опитам, благодаря ти! (Личито ще пропусна, освен ако не дочакам сезона на гроздето);)
Хубава седмица!

Candy said...

Разкош, а като добавим факта, че Тирамису е любимият ми десерт, всякакви вариации на темата са ми много любими! Страхотен избор и блестящо представяне! Прекрасен месец юли!

Mira said...

Гери, Мъхче, Кенди, благодаря ви!
Мъхче, пропускай смело личито и слагай каквото ти е на сърце :) Все ще се получи :)
Кенди, и аз харесвам тирамисуто за това, че търпи много "преображения" :)
Поздрави на всички!

Tania said...

Мира, предстоими една малинова градина в Банско след няколко дни. Непременно ще опитам тази рецепта!
Слънчево и щастливо лято!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...