Friday, 2 December 2011

Бриошови човечета от Елзас (Манала) / Manala (Mannele)


При миналогодишната ни разходка из коледните базари на Колмар, за първи път се сблъсках с т.нар. „манала” (в превод от елзаски диалект „малки човечета”) от бриошово тесто. Те са характерни за Елзас и са особено популярни по Никулден, когато се похапват с чаша горещ шоколад и мандарини.
Тази година реших да ги пробвам по време на предколедната подготовка.  На вид станаха чудесни преди втасването, но после нащо се деформираха и не изглеждаха както тези в пекарните. За сметка на това, видът им не се отрази на вкуса.
Някой да иска извънземни за закуска?


Продукти:
(за 8 малки човечета, рецептата е адаптирана от Marmiton)

250 г брашно
60 мл хладко мляко
2 средно големи яйца (1,5 за тестото + 0,5 за намазване)
1 пакетче (7 г) суха мая за хляб
75 г масло със стайна температура
50 г кафява захар
2 с.л. ванилова захар
1 ч.л. сол
1 с.л. вода с аромат на портокалов цвят
Няколко парченца шоколадо чипс или стафиди за украса

Маята се разтваря в малко от хладкото мляко и 1 ч.л. захар и се оставя да шупне. Маслото се разтапя в остатъка от млякото в микровълнова фурна, без да завира и се оставя да изстине до телесна температура.

Брашното се пресява в дълбока купа, добавят се захарта и солта, разбърква се добре и се прави кладенец в средата. Добавят се маята, маслото с млякото, портокаловата вода и едното цяло яйце. Второто яйце се разбива в купа или чаша и половината се изсипва в тестото, а другата половина се оставя за намазване. Замесва се гладко и еластично тесто (при нужда може да се добавят още 2-3 с.л. брашно, ако тестото е лепкаво). Купата се покрива с прозрачно домекинско фолио или влажна кърпа и се оставя да втаса за час и половина на стайна температура (20-22 градуса).

Тестото се замесва втори път и се разделя на 8 топки. Всяка топка се оформя на продълговато руло с дължина около 10-12 см и 4-5 см дебелина. Оформят се човечетата – горната част се прищипва леко за главата, от двете страни на тялото се правят дълбоки коси разрези с нож за ръцете (като тестото после се издърпва настрани), а долната половина се разрязва надлъжно за краката. (По план тук трябваше да има снимки стъпка по стъпка, но се оказа, че по невнимание съм ги изтрила от картата на апарата без да ги прехвърля на компютъра).

Оформените човечета се поставят в тава, застлана с пекарска хартия, поставят се стафидите или шоколадовия чипс като очи (и уста), покриват се с прозрачно домакинско фолио и се оставят да втасат още около 45 минути на стайна температура.

Фурната се загрява на 180 градуса. Човечетата се намазват с останалото разбито яйце и се пекат около 15-20 минути (или до златисто). Изваждат се и се оставят да изстинат леко.
Сервират се топли, с чаша кафе, мляко или горещ шоколад. Може и не само на Никулден.


J’ai découvert les manalas (ou les mannelles), cette spécialité alsacienne très répandue au moment de la fête de Saint-Nicolas l’année dernière lors du marché de Noël de Colmar. L’idée de tremper un petit bonhomme brioché dans le café matinal ou une tasse de chocolat chaud n’était pas pour me déplaire. Cette année j’ai voulu les essayer à la maison.
Les bonhommes étaient tout beaux avant la cuisson. C’est le four chaud qui ne leur a pas réussi et la plupart en sont sortis bien déformés. Mais le look n’entravait aucunement le goût.
Quelqu'un veut des extraterrestres pour le petit-déjeuner ?

Ingrédients:
(Pour 8 manalas, la recette est adaptée de Marmiton)

250 g de farine
60 ml de lait tiède
2 oeufs moyens (1,5 pour la pâte + 0,5 pour le glaçage)
1 sachet (7 d) de levure sèche
75 g de beurre bien ramoli
50 g de sucre roux
2 càs de sucre vanillé
1 càc de sel
1 càs d’eau de fleur d'oranger
Quelques pépites de chocolat ou des raisins secs pour la décoration

Dissoudre la levure dans un peu de lait tiède avec 1 càc de sucre et laisser reposer pendant quelques minutes. Faire fondre le beurre dans le reste du lait dans un four à micro-ondes sans faire bouillir et laisser refroidir le mélange à la température du corps.

Tamiser la farine dans un bol, ajouter le sucre et le sel, bien mélanger et faire un puits au milieu. Ajouter la levure, le beurre avec le lait, l'eau de fleur d'oranger et un oeuf entier. Battre le deuxième œuf dans un bol et verser la moitié dans la pâte. Garder l’autre moitié pour le glaçage. Pétrir la pâte jusqu’à ce qu’elle devienne lisse et souple (ajouter encore 2-3 cuillères à soupe de farine si la pâte est trop collante). Couvrir le bol avec du film alimentaire ou un linge humide et laisser lever pendant 1h30 à température ambiante (20-22°C).

Abaisser la pâte sur le plan de travail et  la diviser en 8 boules. A partir de chaque boule former un rouleau d’environ de 10-12 cm de longueur et de 4-5 cm d'épaisseur. Façonner les bonhommes pincer légèrement le haut pour former la tête, faire deux incisions en biais à l’aide d’un couteau aiguisé sur les deux côtés du corps pour faire les bras (détacher la pâte sur les côtés), et couper verticalement la moitié inférieure pour les jambes. (Normalement ici il devait y avoir des photos étape par étape, mais il s'est avéré que je les ai effacées par inadvertance de la carte mémoire de l'appareil sans les transférer sur mon ordinateur).

Transférer les bonhommes sur une plaque de four couverte de papier sulfurisé. Ajouter des raisins secs ou de pépites de chocolat à la place des yeux (et de la bouche), couvrir avec du film alimentaire et laisser lever pendant environ 45 minutes à température ambiante.

Préchauffer le four à 180 degrés. Badigeonner les manalas avec le restant de l'œuf battu et enfourner pendant 15-20 minutes (ou jusqu'à ce qu’ils soient bien dorés). Les sortir du four et laisser refroidir légèrement.
Déguster les manalas chauds avec du café, lait ou chocolat chaud.

8 comments:

Еликсир said...

Мира,страхотно сладурски са и сигурно много вкусни и ароматни!
Уверена съм,че си зарадвала малката принцеса с тях!

Прегръдки за двете ви!

Мариета said...

Хоп, втора на опашката за извънземно човече!
Мира, много са сладки на вид даже, а на вкус предполагам само как се топят в устата с чаша какао, ммм, страхотна рецепта, благодаря, че я сподели.
Мъничко ти завиждам, да знаеш, за невероятната Коледна атмосфера, която цари при вас.
Сърдечни поздрави и весели празници!

Dani said...

Мира, умирам за извънземни :))))
А също и за бриошчета!!!
Благодаря за идеята!
Поздрави и хубави почивни дни!

Anonymous said...

Симпатяги!!!
Поздрави, Мира!
Весело предколедно настроение!

Mira said...

Еликсир, Мариета, Дани, Анонимен, благодря ви за похвалите! :)
Мариета, при нас коледната атмосфера не е много силно изявена, или поне не в този вид, в който е в райните около границата с Герамния (Елзас, Лорен (Лотарингия)). Но си права, че украсите и атмосферата допринасят много за коледното настроение :).Признавам, че това е любимият ми празник :).

pep-4o said...

Много сладки извънземни! Дали всички са такива :)

Чудесно направени, Мира, за вкус - не се и съмнявам, представям си колко са "крехки".

Хубава нова седмица на теб!

Mira said...

Пепи, само моите извънземни са такива добронамерени.. е, и И-Ти :)
Благодаря ти и хубава седмица!

Даниела said...

Страхотни станаха-продто се топят в устата!Май честичко ще ги правя!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...