Friday, 8 July 2011

Пиле с кокосово мляко / Poulet au lait de coco


Напоследък малко зарязах блога. Май ме настигна закъсняла пролетна умора, комбинирана с известна доза мързел и тържества по случай края на учебната година. Мислех, че като поразредя писането, ще ми остане време вечер за четене, блогове и Тейстспотинг, наваксване с боливудски филми с Шах Рук Хан или сериала „Игра на тронове”... Но в продължение на няколко вечери се оказвах в 22ч в леглото, клюмайки над книгата. Вече понаспала се, ще използвам случая да заместя неизгледаните боливудски филми с една индийска рецепта.


Оригиналното име на рецептата е „murgi malaii”. На бенгалски „murgi” означавало „пиле”, а „malai” – „сметана, гъсто мляко” (животинско или кокосово). Рецептата идва от бенгалския залив, където кокосовите палми са в изобилие, а аз я научих от книгата на Мридула Балджекар „The Ultimate Indian cookbook”.

Продукти:
(адаптирана от „The Ultimate Indian cookbook”)
2 с.л. бадемово брашно
1 с.л. кокосови стърготини (неподсладени)
120 мл кокосово мляко
100 г рикота
125 г  кисело мляко
1 ½ ч.л. смлян кориандър
½ ч.л. лют пипер
2 скилидки чесън
1 ч.л. пресен настърган джинджифил
4 големи пилешни филета
3 шушулки кардамон
1 дафинов лист
2 с.л. ситно нарязан пресен кориандър
2 с.л. олио
Сол, черен пипер

Бадемовото брашно и кокосовите стърготини се запичат за няколко минути (до златисто) на гореш, сух тиган. Прехвърлят се в дълбока купа.
В купата се добавят кокосовото мляко, киселото мляко, рикотата, смленият кориандър, лютият пипер, настърганият джинджифил и пресованият чесън. Посолява се и се радзбърква добре.
Пилешкото филе се нарязва на хапки. В дълбок тиган се загрява олиото, добавят се шушулките кардамон, дафиновият лист и пилешките хапки. Месото се „запечатва” за около 2-3 минути, като се разбърква от време на време. Добавя се кокосовото мляко с рикотата и подправките и се разбърква добре.

Покрива се и се оставя да ври на слаб огън за около 12 минути, като се разбърква от време на време. Отхлупва се, поръсва се с нарязания кориандър и се оставя да поври още 2-3 минути, докато се сосът се сгъсти.
Сервира се горещо, придружено от сварен ориз басмати или хляб наан.


J’avais abandonné un peu mon blog avec l’arrivée des beaux jours et une fatigue printanière un peu tardive, conjuguée avec une petite dosette de paresse et les fêtes de fin d’année scolaire. Je pensais que si je me dégageais du temps en soirée, je pourrais lire, rattraper les mises à jour de mes blogs préférés et de Tastespotting, regarder quelques films bollywoodiens avec Shah Rukh Khan ou la série « Le Trône de Fer »… Sauf que pendant plusieurs jours d’affilée, je me suis retrouvée au lit en train de m’endormir sur mon livre. Maintenant que je me suis bien reposée, je vais profiter pour présenter pas un film de Bollywood, mais une recette indienne.

Le nom original de la recette est « murgi malai ». Il parait qu’en bengali, « murgi » veut dire « poulet » et « malai » : « crème » (que se soit de lait de vache ou de coco). Comme vous avez sans doute deviné, c’est une recette venant de Bengale, où les cocotiers poussent par milliers. Je l’ai trouvée dans le livre « The Ultimate Indian Cookbook » de Mridula Baljekar.

Ingrédients :
(Recette adaptée du livre « The Ultimate Indian Cookbook »)
2 càs de poudre d’amandes
1 càs de noix de coco râpée (non-sucrée)
120 ml de lait de coco
100 g de ricotta
125 g de yaourt
1 ½ càc de coriandre moulu
½ càs de piment fort
2 gousses d’ail
1 càs de gingembre frais râpé
4 blancs de poulet
3 gousses de cardamone
1 feuille de laurier
2 càs de coriandre frais finement haché
2 càs d’huile
Sel, poivre

Faire dorer la poudre d’amandes et la noix de coco dans une poêle bien chaude, sans ajouter de la matière grasse. Transférer dans un bol.
Ajouter le lait de coco, le yaourt, la ricotta, la coriandre moulue, le piment, le gingembre râpé et l’ail écrasé. Saler et bien mélanger.
Découper le poulet en morceaux de la taille d’une bouchée. Faire chauffer l’huile dans une poêle profonde, ajouter les gousses de cardamone, la feuille de laurier et les morceaux de poulet. Saisir bien la viande pendant 2-3 minutes. Ajouter le mélange de lait de coco, yaourt, ricotta et épices et bien mélanger.
Couvrir, baisser la feu et laisser mijoter pendant environ 12 minutes, en mélangeant de temps en temps. Enlever le couvercle, parsemer de la coriandre fraiche hachée et laisser cuire pendant encore 2-3 minutes.
Servir chaud, accompagné de riz basmati ou naan.

5 comments:

Dani said...

Мира, радвам се, че се появяваш и то с прекрасна рецепта :)
Аз ползвам кокосово мляко, но твоята комбинация е много по-богата и в най--скоро време ще се възползвам!
Поздрави и на Камбанката и едно прекрасно лято!

Angellove's Cooking said...

Страхотни рецепти за пиле има при теб, Мира!! И тази звучи невъобразимо вкусно и със сигурност ще я пробваме у нас, че много често готвим пиле :)

pep-4o said...

С най-сърдечни пожелания да ти мине по-бързо пролетната умора! :))
Мира, това пиленце е чудно. Ще го пробвам, нали много обичаме пилешко, макар без питките. Страхотно звучи и изглежда!
Хубави почивни дни!

LaMartinia said...

Това задължително ще се пробва!
Липсваше:-)

Mira said...

Дани, Мина, Пепи, Мария, благодаря ви много :)
Дани, и аз много обичам кокосово мляко, затова все му търся разни предложения :). За радост, такива има много в индийските рецепти - двоен бонус!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...