Friday, 13 August 2010

Наан / Naan

 Наан, печен на тиган / Naan cuit à la poêle

Преди време бях пуснала рецепта за индийския хляб наан в поевропейчения вариант с топено сирене. Тъй като тънкостта е основно при печенето и наличието (по-скоро липсата) на традиционната фурна „тандуур”, малко по-късно пробвах два сравнителни начина на печене – на фурна и тиган. Определено наанът опечен на горещ тиган се доблежава повече до вкуса на истинските. Смених и рецептата – пробвах тази от блога « Dinner With Julie » , която е по-скоро празничният вариант на обикновената рецепта, защото  е с яйце и мляко, вместо само с вода.


Продукти:
(За 6 - 8 питки (в зависимост от големината), адаптирана от блога «Dinner With Julie»)
1 ч.л. захар
2 ч.л. суха мая
280 г брашно
80 мл топло прясно мляко
4 с.л. кисело мляко
1 яйце
1 ч.л. разтопено масло
1 ч.л. сол
Допълнително около 20 г разтопено масло за намазване

Маята се размива с прясното мляко, добавя се захарта и се оставя да шупне за около 10-15 минути.
Брашно се пресява в дълбока купа, в средата се прави кладенец. Добавят се разтопеното масло, солта, разбитото яйце, маята и киселото мляко. Замесва се меко тесто (при нужда може да се добави още малко брашно), което се прехвърля върху леко набрашнена повърхност и се меси още 5 минути. Връща се в купата, покрива се с кърпа или прозрачно фолио и се оставя да втаса за 1,5 – 2 часа, или докато удвои обема си.
Тестото с премесва се втори път на леко набрашнения плот. Разделя се на 6 топки. Всяка от тях се разточва (или раздърпва с ръце), докато се получи плосък хляб с дебелина около 0.5 см и характерна капковидна форма.

 Наан, печен във фурна/Naan cuit au four 

Печене във фурна:  Фурната се загрява на 220-230 градуса. Тавата, в която ще се пекат хлебчетата се оставя също да се загрее във фурната. Готовите наанове се поставят на парче хартия за печене с размерите на тавата. Намазват се отгоре с ратопено масло. Прехвърлят се върху загрятата тава заедно с хартията за печене и се слагат във фурната. Пекат се в продължение на 7-10 минути, на горна позиция, като се обръщат веднъж по средата на печенето и другата страна се намазва също с разтопено масло. По желание могат да се поръсят с маково семе, черен кимион или нарязан кориандър.

Печене на тиган: Намазаният с мазнина тиган (по възможност с дебело дъно) се загрява на силен огън. Наанът се поставя в тигана и се пече на силен огън, докато по повърхността му се получат мехури. Обръща се и се пече от другата страна до златисто. Намазват с с масло.
Сервират се горещи.

 Наан печен на тиган и супа от червена леща /Naan cuit à la poêle, accompagne de soupe de lentilles corail 

Il y a quelque temps, j’avais mis sur le blog la recette quelque peu occidentalisée du cheese-naan (le pain plat indien au fromage). Comme la difficulté principale réside dans la cuisson au four traditionnel (le tandoor) qui n’est pas très accessible dans un ménage occidental moyen, il fallait trouver un substitut.  Il y a 2-3 mois, j’ai fait un comparatif de deux modes de cuisson des naans – au four traditionnel et à la poêle. J’avoue que c’est la poêle qui l’emporte, car on retrouve plus facilement le gout authentique. J’ai choisi une variation plus festive du naan (avec œufs et lait) par rapport à la recette plus ordinaire que j’avais déjà – du blog «Dinner With Julie» que j’ai modifié un rien de tout.

Ingrédients :
(pour 6 à 8 naans, adaptée du blog «Dinner with Julie»)
1 càc de sucre
2 càc de levure de boulanger déshydratée
80 ml de lait tiède
½ pot de yaourt
1 oeuf
280 g de farine
1 càc de beurre fondu
1 càc de sel
Environ 20g de beurre pour badigeonner la surface des naans

Délayer la levure dans le lait, ajouter le sucre et laisser dissoudre pendant 10-15 minutes.
Tamiser la farine dans un bol, faire un puits au milieu. Ajouter le sel, le beurre fondu, la levure, l’œuf légèrement battu et le yaourt. Commencer à pétrir afin d’obtenir une pâte souple (ajouter un peu de farine si la pâte colle aux mains). Quand tous les ingrédients sont bien mélangés, transférer la pâte sur un plan de travail légèrement fariné et pétrir pendant encore 5 minutes. Remettre la pâte dans le bol, couvrir avec un torchon ou du film alimentaire et laisser pousser pendant 1.5 -2 heure ou jusqu’à ca que la pâte double de volume.
Mettre la pate levée sur le plan de travail légèrement fariné et le pétrir à nouveau une deuxième fois. La diviser en 6 (ou 8) boules. Rouler chaque boule (ou l’étaler avec les mains) afin d’obtenir un pain plat d’environ 0.5 cm d’épaisseur une forme ovale.

Cuisson au four : Préchauffer le four à 220-230°C. Mettre la plaque de cuisson dans le four pour la préchauffer aussi. Disposer les pains prêts sur une feuille de papier de cuisson et les badigeonner de beurre fondu. Les transférer sur la plaque de cuisson chaude et les enfourner dans la partie supérieure du four. Faire cuire les naans pendant 7-10 minutes, en les retournant en mi-cuisson et en les badigeonnant de deuxième coté avec le beurre fondu. On peut les parsemer de graines de pavot, de nigelle ou coriandre frais haché.

Cuisson à la poêle : Faire chauffer une poêle (de préférence à fond épais) légèrement graissée sur feu vif.  Mettre le naan dans la poêle et faire cuire au feu vif jusqu’à ca que des bulles commencent à se former sur la surface de dessus. Retourner le naan et faire dorer de deuxième côté. Quand le naan est prêt, le badigeonner d’un peu de beurre fondu.
Servir chaud.

3 comments:

Dani said...

Много апетитно, Мира, ще опитам на всяка цена :))
Поздрави!

Daniela Dineva said...

Мира,
изглежда прекрасно. Повече ми допадна варианта на тиган с тази зачервена коричка :)

Mira said...

Дани и Дани :), благодаря!
Определено и на мен повече ми харесаха на тигана :). Всъщност, на фурна стават повече като хляб, с по-твърда кора, докато на тиган за зачервени отгоре, но кората е по-мека и лесно се прегъват без да се начупят.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...