Saturday, 21 May 2011

Чийзкейк с бял шоколад и малинов сос със шампанско/ Cheesecake au chocolat blanc et coulis de framboises au champagne


Една от кулинарните техники, която засега не виждам как ще мога да усвоя, е украсата на сладки и торти. Не защото не искам, а защото няма кой да ги похапва. Засега правя „истински” торти два пъти в годината  - за моя рожден ден и за този на Камбанката. В такива случаи, като суща добра фея събирам желания, а после решавам кое от тях мога да изпълня. Така постъпих и тази година, за рождения ден на ПП. Полученият отговор беше „Чийзкейк, като миналогодишния!” (тоест, с малини, бял шоколад и шампанско).  На такава молба, обаче, трудно откликвам, защото... ще го направя отново, но какво ще снимам и публикувам? Затова събрах желаните продукти, поразбърках ги, добавих нещо от себе си и излезе чейзкейк с бял шоколад и малинов сос с шампанско и дълъг пипер.

Честит рожден ден, ПП!
За основа ползвах едни португалски сладкиши, bolos esquecidos, които ми донесе свекърва ми по Великден и които по вкус доста приличат на бишкоти „савоярди” като поизсъхнат. Но основата с тях се получава по-рехава. Заменят се спокойно с обикновени бисквити или тип „Пти бьор” или други по желание.

Продукти:
(1 чаша = 250 мл)
За блата :
125 г бисквити или бишкоти тип „савоярди”
6 с.л. разтопено масло
1 с.л. ванилова захар

За пълнежа:
200 г бял шоколад
600 г крема сирене (или “Филаделфия”)
1 чаша сметана
4 яйца
2/3 ч. ч. кафява захар
Няколко капки ванилов екстракт

За малиновия сос с шампанско и дълъг пипер:
3 с.л. ванилова захар
500 г замразени малини
250 мл шампанско (или друго пенливо вино)
1 шушулка дълъг пипер (по желание)

Приготвяне на блата:
Бисквитите се смилат на трохи в кухненски робот. Добавя се разтопеното масло и се обърква, докато бисквитените трохи се овлажнят (при необходимост се добавя още масло). Сместа се разстила на дъното на откопчаваща се тортена форма, потупва се, докато се уплътни. Оставя се за около 30 мин в хладилника да се стегне маслото. Тортената форма се обвива в станиол преди печене.
Приготвяне на крема:
Шоколадът се разтапя внимателно на водна баня. Крема сиренето се разбива със захарта, прибавят се сметаната и ваниловият екстракт. Добавят се едно по едно яйцата, като след всяко сместа се разбърква. Добавя се разтопеният шоколад. Изсипва се върху стегнатия блат. Формата се поставя в дълбока тава и в тавата се налива топла вода, докато покрие 1/3 от височината на формата.
Пече се в предварително загрята фурна на 150°С за около час (или докато се стегне в средата). Оставя се да изстине в изключената фурна, на затворена врата. Изважда се и се оставя да изстине напълно върху решетка.
Охлажда се поне няколко часа в хладилник, за да стегне добре. Изважда се от формата преди поднасяне.
Приготвяне на малиновия сос:
Малините се размразяват и пюрират с пасатор. Полученото пюре се претрива през цедка или сито, за да се отделят семките. Плодовата пулпа се прехвърля в тенджерка, добавят се захарта, шампанското и дългия пипер. Загрява се до завиране и се оставя да вре на тих огън около 15-20 минути, докато се получи сравнително гъст сос. Отдръпва се от огъня и се оставя да изстине напълно.
Чийзкейкът се поднася с малиновия сос.

Comme tous les ans, à l’approche de l’anniversaire d’un membre de la famille, telle une bonne fée, je recueille les souhaits pour le gâteau. C’est très rare que je puisse faire de « vrais » gâteaux d’anniversaire, avec une génoise et beaucoup de crème et du glaçage royal. Cette année encore, PP m’a dit qu’il voulait un cheesecake, comme l’année dernière (au framboises et mousse au champagne). Sauf que je ne voulais pas refaire le même : qu’est-ce que j’aurais pris en photo et posté sinon ? La solution était vite trouvée : on prend les mêmes ingrédients, on les mélange un peu, on rajoute une pincée-surprise et le tour est joué.
Joyeux anniversaire, PP !
 
J’ai utilisé des gâteaux portugais (bolos esquecidos) bien secs pour la base. Ils ont un petit gout vanillé qui change des biscuits ordinaires. Sinon, vous pouvez toujours les substituer avec des biscuits plus traditionnels.

Ingrédients :

(1 tasse = 250 ml)
Pour le fond :
125g de biscuits
6 càs de beurre fondu
1 càs de sucre vanillée

Pour la crème :
200 g de chocolat blanc
600 g de fromage à tartiner (type Saint-Moret)
1 tasse de crème fraiche
4 œufs
2/3 tasse de sucre roux
Quelques gouttes d’extrait de vanille

Pour le coulis de framboises au champagne et poivre long :
500 g de framboises surgelées
3 càs de sucre vanillé
250 ml de champagne (ou autre vin mousseux)
1 gousse de poivre long (optionnel)

Concasser les biscuits dans le bol du robot-mixeur (ou les mettre dans un sachet de congélation et le émietter à l’aide d’un rouleau à pâtisserie) afin d’obtenir une poudre assez fine, sans gros morceaux. Ajouter le beurre fondu et bien mélanger avec les biscuits. Tapisser le fond d’un moule à gâteau à fond amovible avec la préparation et bien tasser en tapotant dessus avec le dos d’une cuiller. Laisser environs 30 minutes au frigo pour que le beurre prenne. Envelopper le fond du moule dans de papier aluminium.

Faire fondre doucement le chocolat au bain-marie. Battre le fromage avec le sucre afin d’obtenir une crème assez dense. Ajouter la crème fraiche et l’extrait de vanille. Ajouter les œufs un par un sans oublier de bien mélanger entre chaque ajout. Incorporer le chocolat fondu. Verser l’appareil sur le fond refroidi.
Mettre le moule dans un plat profond. Verser de l’eau chaude dans le plat à environ 1/3 de la hauteur du moule. Enfourner dans un four préchauffé à 150 °C et laisser cuire pendant 1 heure environ (ou jusqu’à ce qu'il soit solide au milieu). Laisser refroidir dans le four éteint, sans ouvrir la porte.
Sortir le cheesecake du four et le laisser refroidir complètement sur une grille. Laisser au frigo pendant au moins quelques heures pour que la gélatine prenne et le cheesecake soit bien froid. Démouler avant la dégustation.

Préparation du coulis de framboises au champagne et poivre long :
Décongeler les framboises et les mixer avec un mixeur plongeant pour obtenir une purée. Passer la purée au tamis ou au chinois pour ne récupérer que la pulpe. Mettre la pulpe de fruits dans une casserole, ajouter le champagne, le sucre et le poivre long. Faire cuire à feu doux pendant 15-20 minutes pour obtenir un coulis assez épais. Retirer du feu et laisser refroidir complètement avant l’utilisation.
Servir le cheesecake nappé du coulis de framboises.

13 comments:

pep-4o said...

Честит ви празник, Мирка!
А за сладкиша мог асамо една дума да кажа - страхотен!

Йоланта Делибозова said...

И аз като Пепи - какво да кажа за сладкиша?Без думи! Честит празник и от мен!

Lety said...

Да е жив и здрав рожденика и хубав семеен празник!
А чийзкейка е направо разкошен!
Поздрав!

Мариета said...

Мира, царица си на чийзкейковете!
Поредният изглежда зашеметяващо!
Честит празник и много щастливи мигове на всички!

Lulu said...

Супе, супер, супер! Аз съм вманиачена на тема чиюзкейк, а тези разновидности са ми от най- любимите!
От въодушевление за малко да забравя да ви честитя празника! Честито и много усмивки за всички!

Mira said...

Пепи, Йоли, Лети, Мариета, Лулу, благодаря ви от сърце за поздравленията (които надлежно предадох на рожденика :)) и похвалите за чийзкейка :).
Лулу, и аз съм като теб - леко вманиачена (аз да си кажа, ако случайно не личи от броя рецепти :D)

Milena said...

Да ти е жив и здрав рожденикът, Мира! Вълшебен чийзкейк си му направила! Все такива хубави поводи да имате за такива сладки изкушения!

Спорна и усмихната нова седмица! :-)

Mira said...

Милена, благодаря ти много! :) Хубава и слънчева седмица и на теб!

Еликсир said...

Да ти е жив,здрав и много обичлив рожденника,Мира!
С право човека си иска миналогодишния чийз-изглежда невероятно!Което бих казала за всеки твой чийз ,първо защото са винаги ужасно съблазнителни,и второ-защото мнооого обичам чийзове!

Хубав утрешен ден!

Mira said...

Еликсир, благодаря ти за комплиментите и поздравленията! :) Много сме! Много сме! (това за любителите на чийзкейкове :))).

Angellove's Cooking said...

Честити празник и от мен :) на патерички!!! А чийзкейкът звучи ЗАШЕМЕТЯВАЩО!! Прекрасно съчетание от вкусове и адски красиво и елегантно поднесено!! Възхитително, Мира :)

Mira said...

Мина, благодаря ти много за честитката и добрите отзиви за чийзкейка :)

fedora said...

Моментално ме грабна с този чийз кейк! Изглежда великолепно, както и снимките ти!

Слънчев уикенд :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...