Wednesday, 19 May 2010

Малинов чийзкеейк / Cheesecake à la framboise

Чийзкейк с малини, бял шоколад и мус със шампанско и цвят от хибискус


Септември 2000. Една вечер в лабораторията чаках да приключи последната центрофуга с пробите и прехвърлях лениво през търсачката случайни потребители в ICQ по параметри „мъж, Париж, под 35”. Тук е случаят да отбележа, че по това време бях в София, но месец по-късно трябваше да замина обратно за Париж (както през предидущите 2 години). Та в търсачката попаднах на един 29 годишен потребител, в чийто профил пишеше, че чете научна фантастика. Надуших сродната душа и го запитах каква точно фантастика чете. Ако по онова време някой ми беше казал, че това изречение от 8 думи ще преобърне живота ми, нямаше да му повярвам. Получих отговор на следващия ден. Заговорихме се. Позанасяхме се. Разделихме се. Загубихме се. Намерихме се. Видяхме се F2F. Девет месеца след първата ни среща бяхме семейство.

Май 2010. Близо 10 години и една Камбанка по-късно. Правя торта за рожден ден (или по-точно чийзкейк). 29 годишният почитател на научна фантастика вчера стана на 39. Все още чете научна фантастика, все още е geek, но заряза ICQ-то в полза на по-нови методи на комуникация. Независимо от това, понякога, само понякога му пращам съобщение, че вечерята е готова, лол! Ей така, заради доброто старо време.

Честит рожден ден, ПП! (накрая на поста, прилагам приблизителен превод на текста)


Малко подробности за рецептата. За блата ползвах Biscuits roses de Reims приличащи на бишкоти (савоярди), розови на цвят и хрупкави. Реших, че паснат добре точно на този десерт не само цветово, а и защото Реймс е главният град на областта Шампан. Могат да се заменят сс по-обикновени (аз най-често слагам различни видове „Пти бьор”). Мусът с шампанско за покритие може да се замени с разбита сметана, желирано сладко от малини или други горски плодове или друг топинг по желание.

Продукти: 
За блата :
125г бисквити
6 с.л. разтопено масло
За пълнежа:
400 г крема сирене (или “Филаделфия”)
400 г замразени (и размразени) малини
1 ч. ч. сметана
3 яйца
1/3 ч. ч. кафява захар
200 г бял шоколад
1 ч.л. ванилов екстракт

За муса със шампанско и цвят от хибискус:
(адаптирана от Cuisinorama)
125 мл шампанско (или друго пенливо вино)
2 жълтъка
65 г кафява захар
1 ч.л. изсушен цвят от хибискус
220 мл пълномаслена течна сметана
5 листчета желатин

15-20 пресни малини и настърган бял шоколад за гарнитура

Приготвяне на блата: Бисквитите се смилат на трохи в кухненски робот, заедно с ядкитe. Добавя се разтопеното масло и се обърква, докато бисквитените трохи се овлажнят (при необходимост се добавя още масло). Сместа се разстила на дъното на откопчаваща се тортена форма, потупва се, докато се уплътни. Оставя се за около 30 мин в хладилника да се стегне маслото.

Приготвяне на крема: Размразените малини се претриват през сито, за да се отделят семките и да се получи гладко плодово пюре. Шоколадът се разтапя на водна баня.  Крема сиренето се разбива със захарта, прибавят се сметаната, ваниловят екстракт, пюрето от малини и разтопеният шоколад. Добавят се едно по едно яйцата, като след всяко сместа се разбърква. Изсипва се върху стегнатия блат.
Пече се в предварително загрята фурна, първо на 170°С за 10 минути, а впоследствие на 150°С за около час (или докато се стегне в средата). Оставя се да изстине в изключената фурна, на затворена врата. Охлажда се допълнително в хладилник.

Приготвяне на муса: Сметаната се изстудява добре, заедно с купата, в която ще се рабива (поне час предварително в хладилника). Охлаждането помага за по-доброто й разбиване (аз даже я разбивам в охладена метална купа, поставена върху лед).
Шампанското се загрява, без завиране в тенджерка на слаб огън. Отдръпва се от котлона, слага се цвета от хибискус  и се оставя да се ароматизира за 5-10 минути. Желатинът се накисва в студена вода. Жълтъците и захарта се разбиват отделно, до побеляване. Цветовете на хибискуса се изваждат от настойката. Топлото шампанско се добавя към захарта и жълтъците и се разбърква доре. Сместа се връща в тенджерата на много слаб огън и се разбърква, без да завира, докато се сгъсти (когато пръстът оставя ясна следа по гърба на лъжцата). Добавя се набъбналият и изцеден желатин и се разбърква добре. Отдръпва се от огъня и се оставя да се охлади до стайна температура.
Изстудената сметана се разбива с миксер до получаване на пухкав крем. Добавя се внимателно към охладения мус. С получената смес се покрива студения чийзкейк и се оставя да стегне поне 4-5 часа в хладилник.
Преди сервиране се украсява с пресните малини и настъргания бял шоколад.

Cheesecake aux framboises, chocolat blanc, mousse au champagne et fleurs d’hibiscus

Septembre 2000. Un soir au labo j’attendais que la dernière centrifugation de mes échantillons se termine et je feuilletais paresseusement les profils des utilisateurs que le moteur de recherche d'ICQ (eh oui, c’était avant le temps des MSN, Skype, Facebook...) m’avait trouvé sous les critères « homme, Paris, moins de 35 ans ». Il est bon de préciser qu’à ce moment-là j’étais à Sofia, mais qu'un mois plus tard je devais retourner à Paris, tout comme les deux années précédentes. Donc, pendant cette recherche hasardeuse, je suis tombée sur un gars de 29 ans qui avait mis dans son profil qu’il était fan de science-fiction. Cela faisait au moins un point en commun. Je lui ai envoyé un message en demandant quel type de science-fiction il lisait. Si on m’avait dit que cette petite phrase innocente de 8 mots allait changer le cours de ma vie, je ne l’aurais pas crue. J’ai reçu une réponse le lendemain. Nous avons discuté. Nous nous sommes connus. Nous nous sommes perdus de vue. Nous nous sommes retrouvés. Nous nous sommes rencontrés F2F. Neuf mois après le premier rendez-vous nous nous sommes mariés.

Mai 2010. Presque 10 ans et une Clochette plus tard. Je fais un gâteau d’anniversaire (ou plutôt, un cheesecake). L’amateur de science-fiction de 29 ans en a eu 39 hier. Il lit toujours de la science fiction, il est toujours un geek, mais il a laissé tomber l’ICQ en faveur d’autres formes de communication online ; plus dans l’air du temps. Malgré tout, parfois, parfois seulement, je lui envoie un message online pour lui dire que le diner est prêt, lol ! En souvenir du bon vieux temps.


Ingrédients : 

Pour le fond :
125 g de biscuits roses de Remis
6 càs de beurre fondu

Pour la crème :
(1 tasse = 250 ml)
400 g de fromage à tartiner (type Saint-Moret)
400 g de framboises surgelées décongelées
1 tasse de crème fraiche
3 œufs
1/3 tasse de sucre roux
200 g de chocolat blanc grossièrement haché
1 càc d’extrait de vanille

Pour la mousse au champagne à la fleur d’hibiscus :
(adapté de Cusinorama)
125 ml de champagne
2 jaunes d’œufs
65 g de sucre roux
1 càc de fleurs d’hibiscus séchées
220 ml de crème fleurette
5 feuilles de gélatine
15-20 framboises fraiches et quelques copeaux de chocolat blanc pour décorer

Préparation du fond du cake :
Concasser les biscuits dans le bol du robot-mixeur (ou les mettre dans un sachet de congélation et les émietter à l’aide d’un rouleau à pâtisserie) afin d’obtenir une poudre assez fine, sans gros morceaux. Ajouter le beurre fondu et bien mélanger avec les biscuits. Tapisser le fond d’un moule à gâteau à fond amovible avec la préparation et bien tasser en tapotant dessus avec le dos d’une cuillère. Laisser environs 30 minutes au frigo pour que le beurre prenne.

Préparation de l’appareil :
Passer les framboises à travers un tamis afin d’enlever les pépins et récupérer la pulpe. Faire fondre le chocolat blanc au bain-marie.
Battre le fromage avec le sucre dans un saladier afin d’obtenir une crème assez dense. Ajouter la crème fraiche et l’extrait de vanille. Incorporer la pulpe de framboises et le chocolat blanc fondu/ Ajouter les œufs un par un sans oublier de bien mélanger entre chaque ajout. Verser l’appareil sur le fond refroidi.
Enfourner dans un four préchauffé à 170 °C pendant 10 minutes, ensuite baisser la température à 150 °C et laisser cuire pendant encore 1 heure environ (ou jusqu’à ce que il soit solide au milieu). Laisser refroidir dans le four éteint, sans ouvrir la porte.
Sortir le cheesecake du four et le laisser refroidir complètement sur une grille avant de le démouler.

Préparation de la mousse :
Mettre la crème dans un bol et le laisser au frigo pendant au moins une heure.  Elle sera plus facile à monter en chantilly ensuite.  Faire tremper les feuilles de gélatine dans de l’eau froide.
Faire chauffer le champagne dans une petite casserole à feu doux, sans faire bouillir. Retirer du feu, ajouter les fleurs d'hibiscus et laisser infuser pendant 5-10 minutes. Faire blanchir les jaunes avec le sucre.  Verser le champagne chaud et bien mélanger. Remettre sur feu doux et cuire jusqu’à ce que le mélange commence à épaissir. Ajouter la gélatine égouttée et bien mélanger. Laisser refroidir jusqu’à la température ambiante.
Monter la crème froide en chantilly à l’aide d’un batteur électrique. Incorporer doucement la chantilly à la préparation au champagne. Répartir la mousse obtenue sur la surface du cheesecake refroidi. Laisser prendre au frigo pendant 4-5 heures.

Décorer des framboises fraiches et des copeaux de chocolat blanc avant de déguster.

За теб 
(изп. Жо Дасен)

За теб,
за начина по който си красива,
за начина, по който ми принадлежиш,
за нежните ти и понякога изкуствени думи
за теб, за малкото момиче, което си била,
за момичето, което си все още ,
за миналото ти, за тайните ти
за бившите ти чаровни принцове

За живота, за любовта,
за нашите дни и нощи
за безкрайното завръщане на късмета,
за детето, което ще се появи,
което ще ни прилича,
което ще е събрало двама ни

За мен,
за лудостта, чиято причина си ти,
за моя безпричинен гняв
за моето мълчание и
моите предателства понякога
За мен,
за времето което измина, докато те търсех
за качествата ми, които не те интересуват,
за идеите ми на палячо

За живота,за любовта,
за нашите дни и нощи
за безкрайното завръщане на късмета,
за детето, което ще се появи,
което ще ни прилича,
което ще е събрало двама ни

За нас,
за спомените, които ще си създадем,
на бъдещето и най-вече на настоящето,
за здравето на старата Земя, на която не й пука
За нас,
за нашите надежди и за нашите илюзии
за бъдещата ни първа среща,
за здравето на милионите влюбени, които са като нас

За теб,
за начина по който си красива,
за начина, по който ми принадлежиш,
за нежните ти и понякога изкуствени думи
за теб, за малкото момиче, което си била,
за момичето, което си все още ,
за миналото ти, за тайните ти
за бившите ти чаровни принцове.

7 comments:

pep-4o said...

Не е честно, Мирка, ние тук вече спим, а ти пускаш това прекрасно изкушение.
Много вкусен изглежда чийзкейка, а с толкова много крем сигурно е още по-неустоим.

Хубава вечер на теб!

pep-4o said...

И с пожелмания за много здраве и щастие на Роцев!

Dani said...

Мира,
човек понякога не знае какво може да обърне живота му:)
При теб това обръщане е било прекрасно!
Да ти е жив и здрав!
А това ефирно малиново изкушение
с шампанско е прекрасен повод за празник!!

Ивейн said...

Винаги са ме впечатлявали и изумявали неведомите пътища на съдбата и как мъничко и незначително действие може да обърне живота ни на 180 градуса. Много романтично, особено на фона на Жо Дасен (благодарности за превода).
Да ти е жив и здрав ПП, и още много, много романтика с чийзкейк!(или други кулинарии -от теб ще бъдат винаги фино подбрани, приготвени и поднесени)!
Поздрави, Мира!

Mira said...

Пепи, Дани, Ивейн, благодаря ви за пожеланията от името на рожденика :) и за милите думи :).
Комбинацията на чийзкейка се оказа доста успешна, само дето мусът беше доста плътен. Сигурно с по-желатин ще е по-добре.
Поздрави и слънчев уикенд!

Диди Б said...

Мира,с най-хубави пожелания за ПП!
Много романтична е историята на запознанството ви, съдбата е избрала интересен начин да ви събере!
Страхотна е рецептата, вкусна и празнична!
Благодаря за превода,винаги съм я харесвала тази песен,но не отбирам от френски въобще!:)

Milen@ said...

Мира, чийзкейка ти е невероятен! Много изтънчени продукти за един толкова специален повод! Късметлия е твоят съпруг :-) Да ти е жив и здрав!

Поздрави, Милена

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...