Wednesday, 8 December 2010

Маслените бисквитки на Елен/Les sablés d’Hélène


… Coloured by Technicolor

Колежката ми Елен е извор на страхотни рецепти за дребни сладки. Именно от нея взех рецептата за мадлени преди време. Днес е наред още една рецепта, която Елен има от своята баба – маслени бисквитки (sablés). В оригиналната рецепта бисквитките са безцветни и кръгли. Аз избрах да ги ароматизирам с вода от портокалов цвят и да ги оцветя (макар и доста силно, не прецених количеството, търсех пастелни цветове, лол!), но може да използвате и други аромати, например, ванилия или лимон и да ги оставите безцветни. Основната тънкост при работата с маслено тесто е, че трябва да се работи бързо и на студено, за да не залепва тестото.


Продукти:
(за около 20-22 бисквити)
250г брашно
125г масло
1 яйце
80г тръстикова захар
1 щипка сол
2 с.л. вода от портокалов цвят
Сладкарска боя (по желание)

Брашното се пресява в купа. Добавя се щипката сол и се разбърква добре. Яйцето се разбива отделно със захарта и водата от портокалов цвят. Ако използвате 1 цвят сладкарска боя, може да я добавите в този момент (аз понеже ползвах 4 цвята, ги добавих едва като тестото беше готово). Нарязаното на кубчета студено масло се прибавя към брашното и бързо се изронва с пръсти, докато се получи консистенция на влажен пясък (тази оперция може да се направи и в кухненски робот с пластмасова перка). Добавя се разбитото яйце и бързо се замесва тесто. Тестото се оформя на топка. Разделя се на 4 части и всяка част се оцветява в съответния цват – на снимката в жълто, розово, зелено и лилаво. Всяка част се оформя на топка, увива се в прозрачно фолио и се оставя за 1 час в хладилника да стегне.

Тестото се изважда от хладилника. Ако е едноцветно, се разточва върху работния плот на кора с дебелина 0,5 см и от него се изрязват бисквити с желаната форма. За получаването на разноцветните бисквити, отделните топки тесто се оформят (като пластилин) на цилидър с дължина около 20 см и диаметър около 3-4 см. Нареждат се две по две върху пекарска хартия и леко се притискат (аз си помогнах с точилката и една дъска за рязане), така че да се слепят и образуват паралелепипед (или, според дефиницията от детството ми: „този, който пипа парите на леля си”). Полученото кюлче маслено тесто се разрязва с остър нож на бисквитки с дебелина около 0,5 см. Бисквитите се подреждат в пласка тава, застлана с пекарска хартия, на поне 1 см разстояние (надуват се при печенето).
Пекат се 14-15 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна (или до златисто). Оставят се да изстинат напълно върху решетка.


… Coloured by Technicolor

Ma collègue Hélène est une source de recettes superbes de petits gâteaux et biscuits. C’est elle qui m’a donnée la recette des madeleines il y a quelque temps. Récemment, j’ai eu l’occasion de gouter les sablés d’après la recette de sa grand-mère et j’ai tout de suite demandé la recette. La recette originale  permet d'obtenir des sablés légèrement aromatisés et sans coloration. J’ai voulu ajouter des couleurs (un peu trop, d’ailleurs ! je visais des couleurs pastel, lol !) et je les ai parfumés à l’eau de fleur d’oranger. La précaution à prendre quand on fait de la pâte sablée est de travailler vite pour éviter de chauffer la pate et ramollir le beurre.

Ingrédients :
(pour 20-22 biscuits)
250g de farine
125g de beurre
1 œuf
80g de sucre de canne
1 pincée de sel
2 càs de l’eau de fleur d’oranger (ou autre arome au choix)
Colorant alimentaire (optionnel)

Dans un bol, battre l’œuf avec  l’eau de fleur d’oranger et le sucre. Si vous souhaitez ajouter 1 couleur à la pâte, mélanger-la avec l’œuf battu (comme j’ai utilisé 4 couleurs différentes, je les ai ajoutées à la fin).  Tamiser la farine dans un bol avec le sel. Ajouter le beurre bien froid, coupé en petits dès. Emietter rapidement le beurre et la farine avec les doigts afin d’obtenir une consistance de sable humide. Ajouter l’œuf battu avec le sucre et pétrir rapidement pour obtenir une pâte homogène. Former un boule la pâte. Couper en 4 parts égales. Ajouter le colorant correspondant à chaque quart de pâte : jaune, rose, vert et violet sur la photo et pétrir à nouveau rapidement pour bien répartir la couleur. Former 4 boules et envelopper chacune d’elle de film alimentaire. Laisser reposer 1 h au frigo.
Sortir la pâte du frigo. Pour les pâtes nature ou d’une couleur, abaisser la pâte sur le plan de travail à 0,5 cm d’épaisseur et tailler des sablés à l’emporte-pièce. Pour mes sablé multicolores, j’ai formé 4 boudins d’environ 20 cm de longueur et 3-4 cm de diamètre. Je les ai disposés 2 par 2 sur une feuille de papier de cuisson et je les ai collés légèrement les uns aux autres à l’aide du rouleau à pâtisserie et une planche à découper pour obtenir un «lingot» de pâte sablée multicolore. Tailler des biscuits d’environ 0,5 cm d’épaisseur avec un couteau bien tranchant. Disposer les biscuits sur une plaque de cuisson couverte de papier sulfurisé.
Enfourner pendant 15 minutes dans un four préchauffé à 180 °C ou jusqu’à ce que les sablées soient légèrement dorés. Laisser refroidir complètement sur une grille à la sortie du four.


Едва при втория опит успях да постигна пастелните цвeтове. Този път оформих 4 отделни правоъгълника в съответните цветове и ги наредих един върху друг. Притиснах ги леко от всички страни и разряазах напречно, за да се получат бисквитките / 
Au deuxième essai j'ai réussi à obtenir les couleurs pastel. Pour avoir le résultat sur la photo, j'ai formé 4 rectangles de pâte multicolores que j'ai superposés et coupé dans la largeur pour avoir les biscuits avec les bandes multicolores.

10 comments:

LaMartinia said...

Eeee, страхотни са просто! Браво!Толкова нестандартни и интересни!

Лилия said...

Никак не съм лицемерна.Искрена съм

lois said...

наистина интересни! И красиви, след редукцията на боята :-)))

Milena said...

И на мен много ми харесаха:)
Закачливи и нестандартни, а и изглеждат апетитно.
Харесвам и тези с подобрените, пастелни цветове, но и другите са супер. По-ексцентрични;)

Dani said...

Мира, много хубави са станали,
а и това ароматно маслено тесто....
Поздрави!

малки неща said...

Мира, sable-тата са ти станали много хубави, а цветовете биха зарадвали всяко дете. Поздрави и приятни предколедни приготовления!

pep-4o said...

Мирка, ама този път си докарала много наситени цветовете!
Поздравления, чудесни са!

Mira said...

Мария, Лоис, Милена, Дани, Мира, Пепи, благодаря ви от сърце, трогнахте ме!
Лоис, да си призная, и аз повече ги харесвам в пастелния вариант :). Проблемът ми е, че ползвам прахообразни, много силни бои. Обикновено слагам малко на върха на ножа и цветът изсветлява при печенето (поне при макароните). Но първия път, не знам от масленото тесто ли, от какво ли, но цветовете станаха страшно силни и повече на мръднаха! при втория опит сложих количество като главичка на карфица и стана :).
Тия дни ще питам Елен за още някоя рецепта ;).

служба по трудова медицина said...

Изглеждат страхотно! и много вкусно :)

Mira said...

Благодаря :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...