Wednesday, 29 December 2010

Блини/Blinis


По време на празниците в края на годината, домашната консумация на пушена и маринована сьомга значително се покачва. Във Франция обикновено пушената сьомга се сервира върху канапе от... руски блини, придружена от заквасена сметана, копър и лимон.
Доскоро купувах готови блини от супермаркета. Проблемът е, че никога не успявах да ги притопля като хората. Блините или оставаха студени, но меки, или затоплени, но твърди и трошливи. Ето защо, тази година се престраших и реших да направя домашни. Намерих рецептата в сайта Russie(точка)net . Не претендирам за автентичност на рецептата, но резултатът беше точно според очакванията ми – тънки, меки и топли (е, изстиват слад като прекарат известно време извън тигана, лол!).

Продукти:
(за около 20 блини с диаметър 10-12 см)
200 г брашно тип 550
150 г пълнозърнесто брашно
750 мл хладко прясно мляко
25 г прясна мая за хляб
3 яйца
3 с.л. олио (за пържене)
2 ч.л. захар
½ ч.л. сол

Маята се размива в 150 мл хладко мляко. Жълтъците се разделят от белтъците. Брашното се пресява в дълбока купа, добавят се солта и захарта и се разбърква добре. Жълтъците се разбиват леко и се добавят към брашното. Добавя се разтворената мая и се разбърква с тел. Постепенно се прибавя останалото мляко, на няколко пъти, като се разбърква непрекъснато. Получава се гладко тесто, малко по-гъсто от палачинково. Купата се покрива с прозрачно домакинско фолио и се оставя да втаса за 2 часа на стайна температура (или в топло помещение). Втасалото тесто увеличава поне двойно обема си и повърхността му се покрива със ситни мехурчета.
Отделените белтъци се разбиват на сняг с щипка сол. Добавят се на три пъти към втасалото тесто и се разбърква внимателно с тел, докато се получи еднородна смес.
Тиган с дебело дъно и незалепващо покритие (или съвсем леко намазнен) се загрява на среден огън. С черпак се сипва в средата от тестото. Блините се пекат на умерен огън, около 2 минути от всяка страна чили до златисто).По време на печенето горната повърхност се покрива с малки мехурчета, които постепеннно се пукват и се образуват дупки.
Блините се сервират с разтопено масло (по-традиционния начин) или с маринована сьомга (гравлакс), сос с горчица и копър и заквасена сметана (какъвто беше моят избор).


A lapproche de fêtes, la consommation de saumon fumé dans notre famille augmente pas mal. Et celle des blinis aussi. Jusqu’à maintenant  nous achetions des blinis sous vide, au supermarché. Le gros hic et que je n’arrivais jamais à les réchauffer d’une manière convenable – soit ils restaient moelleux, mais froids ; soit ils devenaient chauds, mais croustillants.
Cette année j’ai voulu tester les blinis faites maison. Et j’ai obtenu ce que je voulais – des blinis assez fins, moelleux à souhait, tièdes comme il faut … et c’est moi qui les ai faits ! La recette vient du site Russie. net.

Ingrédients :
(pour environs 20 blinis de 10-12 cm de diamètre)
200 g de farine de blé T55
150 g de farine complète
750 ml de lait tiède
25 g de levure de boulanger fraiche
3 œufs
3 càs d’huile
2 càc de sucre en poudre
1/2 càc de sel

Délayer la levure dans 150 ml de lait tiède. Séparer les blancs de jaunes. Tamiser la farine dans un bol profond, ajouter le sel et le sucre et mélanger bien. Battre légèrement les jaunes d’œufs et les ajouter à la farine. Verser la levure et commencer à mélanger à l’aide d’un fouet. Verser le lait tiède en 3-4 fois en prenant soin de bien mélanger. A la fin, la pâte devrait être un peu plus épaisse que la pâte à crêpes traditionnelle. Couvrir le bol avec du film alimentaire et laisser lever pendant 2 heures dans un endroit tempéré, loin de courants d’air.
Après ce temps, la pâte devrait avoir doublé de volume et sa surface devrait être couverte de petites bulles. Battre les blancs d’œufs en neige. Incorporer délicatement la neige à la pâte levée à l’aide d’un fouet.
Faire chauffer une poêle antiadhésive légèrement huilée au feu moyen. Verser la pâte avec une louche dans la poêle (ajuster la quantité de pâte selon le gout pour avoir des blinis plus ou moins grandes) et faire cuire les blinis environ 2 minutes de chaque coté. Pendant la cuisson ; la surface se couvre de petites bulles qui éclatent au fur et à mesure de la cuisson en formant des trous.
Servir les blinis chaudes avec du beurre fondu (en version plus traditionnelle) ou tièdes avec du saumon mariné (gravlax) et de la crème fraiche – comme moi.

4 comments:

Диди Б said...

Мира,блини досега не съм приготвяла и вече го отчитам като пропуск, след като прочетох рецептата ти.Интересен е начина - хем близък до палачинките, но и толкова различен с това прибавяне на белтъците на сняг към втасалото тесто.Ще трябва да пробвам:)

fedora said...

Ммм, Мира, страшно обичам блинчики, а твоите са страшно апетитни! Моите адмирации за рецептата и за резултата :)

Весело посрещане на Новата година!

Stefania said...

Happy New Year ♥
Moltissimi Auguri
per uno splendido 2011

Mira said...

Диди, Ина, благодаря ви много :)
Диди, и аз имах известни резерви към блините, струваха ми се страшно сложни за правене, а се оказаха лесни, макар и малко връткави :D. Стават малко по-тънки от американските палачинки, но също толкова (ако не и повече) вкусни :).
Stefania, thanks a lot! Happy New Year to you, too and all my best wishes for a very sucessfull 2011!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...