Огретен от тиква и сладки картофи / Gratin de potiron et patates douces


Днешната рецепта няма свързан с нея анекдот и не разказва история. Беше изблик на моментно вдъхновение (и наличност в хладилника и фризера), но успя с яркооранжевия си цвят да внесе малко слънце в мъгливите есенни дни.


Продукти:
(за 6 проции)
1 бр. сладък картоф
Около 500-600 г обелена тиква-цигулка
12 с.л. нискомаслена течна сметана
100-150 г синьо сирене (аз ползвах стилтън)
2 ч.л. суха салвия
1 ч.л. розмарин

Тиквата и сладкия картоф се обелват и нарязват на кубчета. Сваряват се за 10 минути на пара. Разпределят се в тавата (или в индивидуални форми), добавя се натрошеното сирене, течната сметана и подправките.
Пече се около 15 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна. Сервира се като гарнитура на печено месо (на снимката - патешко филе). Преди сервиране може да се добави още малко сирене.


La recette d’aujourd’hui n’a pas d’histoire ou anecdote à raconter. C’était une inspiration momentanée qui, avec sa couleur orange, a ramené un peu de soleil dans les jours brumeux d’automne. 

Ingrédients :
(pour 6 parts)
1 patate douce
Environ 500-600 g de butternut
12 càs de crème liquide légère
100-150 g de fromage bleu (j’ai mis de stilton)
2 càc de sauge
1 càc de romarin


Éplucher la patate douce et le butternut et les couper en gros dès. Faire cuire les légumes à la vapeur pendant 10 minutes. Les transférer dans un plat à gratin ou des ramequins individuels, ajouter le fromage concassé, les herbes et la crème liquide.

Enfourner pendant 15 minutes dans un four préchauffé à 200°C. Servir chaud en accompagnement de viande grillée (du magret de canard sur la photo). On peut rajouter encore un peu de fromage avant de servir.

Comments

Alia said…
Звучи много вкусно, Мира, ще го пробвам в най-скоро време, даже имам и нужните продукти в хладилника. Ех, как огладнях от тези снимки по късна доба :)) .
И на мен ми се струва доста интересно! Продуктите обещават невероятен вкус! Прегръдки и весело посрещане на Новата година!
Роси said…
Сиренето и сладките тиква картофи ще си подхождат много!Ястието наистина е колоритно и филенцето не му отстъпва-много сочно изглежда,Мира!

Весело посрещане на новата година!
Dani said…
Мира, чудесно предложение :)
И толкова красиви цветово снимки!
Весело посрещане на Новата година!
Mira said…
Аля, Кенди, Еликсир, Дани, благодаря ви от сърце!
Аля, ще се радвам, ако рецептата ти допадне :).
Весело посрещане на Новата Година!