(Възстановена публикация от декември 2019)
Отварям тазгодишните коледни сладки с тази не много коледна форма. Но пък ароматът на джинджифил си е типично коледен. А комбинацията му с бял шоколад е учудващо добра. Джинджифилът добавя една пикантна нотка върху сладостта на шоколада, а самите бисквити са доста хрупкави от нишестето. Определено тази рецепта се нарежда трайно сред "постоянното присъствие" в коледния списък.
Продукти:
(за около 30-35 6-сантиметрови сладки, рецептата е адаптирана от книгата "Petits fours et bredele d'Alsace")
120 г масло (размекнато)
120 г кафява захар
1 яйце голям калибър
2 ч.л. сух смлян джинджифил
160 г брашно (+ още 1-2 с.л. за поръсване на плота)
50 г нишесте
1 ч.л. ванилов екстракт
1 ч.л. бакпулвер
щипка сол
125 г бял шоколад (за украса)
кандиран джинджифил (за украса)
Маслото се разбърква със захарта и смления джинджифил и се оставят 30 минути, за да се ароматизира. Добавят се яйцето и ваниловият екстракт и се разбърква добре. Прибавят се брашното, нишестето, бакпулверът и солта и се замесва меко тесто.
Тестото се увива в прозрачно фолио и се оставя да стегне във фризер за 30 минути. Разточва се върху леко набрашнения плот до дебелина 5 мм.
Фурната се загрява на 160 градуса с вентилатор. Бисквитите се изрязват с формички и се поставят на около 2-3 см разстояние (надуват се при печенето) върху застлана с пекарска хартия тава.
Пекат се в продължение на 10 минути. Оставят се да изстинат напълно върху решетка.
Белият шоколад се разтопява и в него се топват крайчетата на бисквитите. Оставят се да стегне върху пекарската хартия и докато още не е стегнал напълно, върху шоколада се поставя парченце кандиран джинджифил.
Съхраняват се в затворена метална кутия до 10 -15 дни.
*********************************************************************************
Coeurs au gingembre
Je commence la série des gâteaux de Noël avec cette forme qui rappelle plutôt la Saint-Valentin. Mais le parfum de gingembre fait indéniablement partie des parfums de Noël. Et j'étais surprise de son accord très agréable avec le chocolat blanc. Le gingembre rajoute la note piquante sur la douceur du chocolat. La fécule dans la pâte apporte aussi davantage du croustillant dans la texture. En somme, ces biscuits sont partis pour faire partie des "incontournables" dans ma liste de Noël.
Ingrédients
(pour environ 30 - 35 biscuits de 6 cm, la recette est adaptée du livre "Petits fours et bredele d'Alsace")
120 g de beurre pommade
120 g de sucre roux
1 oeuf
2 càc de gingembre en poudre
160 g de farine (+ encore 1-2 cuillères pour le plan de travail)
50 g de fécule
1 càc d'extrait de vanille
Une pincée de sel
125 g de chocolat blanc (pour la déco)
quelques lamelles de gingembre confit (pour la déco)
Mélanger le beurre avec le sucre et le gingembre moulu et laisser pendant 30 minutes pour infuser. Ajouter l'œuf et l'extrait de vanille et bien mélanger. Ajouter la farine, le fécule, la levure et le sel et former une pâte.
Envelopper la pâte dans du film alimentaire et laisser prendre au frigo pendant 30 minutes. Fariner la plan de travail et abaisser la pâte au rouleau à pâtisserie à une épaisseur de 5 mm.
Préchauffer le four à 160°C (chaleur tournante). Découper les biscuits avec un emporte-pièce et les disposer sur une plaque couverte de papier sulfurisé laissant 2-3 cm entre les biscuits (ils gonflent légèrement à la cuisson).
Enfourner pendant 10 - 11 minutes, jusqu'à ce que les bords soient légèrement dorés. Laisser refroidir complètement sur une grille.
Faire fondre le chocolat blanc au bain-marie ou eu four micro-ondes et y tremper le côté des biscuits. Décorer avec un petit cube de gingembre confit et laisser prendre sur du papier sulfurisé.
Garder les biscuits dans une boîte en métal hermétique pendant 10 à 15 jours.




Comments