[БГ] Представям ви последната ми мания: скоунс – тези печива (бисквити?), които се поднасят в Англия със следобедния чай, най-често в компанията на заквасена сметана и малиново сладко. От няколко седмици насам тествам различни рецепти за неделната закуска (рецептите са от една книга, за чието закупуване ще стане въпрос в някой от следващите постове). Та, това значи, че по всяка вероятност, ще видите рецептите след това и в Мармотника. Но все пак, ще ги разпилея във времето, за да не омръзнат. Пък и идва времето на коледните бисквити.
[FR] Je vous présente ma dernière
folie : les scones, ces petits biscuits (ou gâteaux ?) que l’on
déguste à l’heure du thé en Angleterre, le plus souvent accompagnés de crème et
confiture de framboises. Depuis quelques semaines je teste pas mal de recettes
pour le petit-déjeuner dominical, ce qui vous dire que vous allez les voir
passer très bientôt sur le blog. Bon, je vais les espacer un peu, pour ne pas
faire une overdose. Surtout que les biscuits de Noël arrivent bientôt.
Продукти:
(за 12 броя с диаметър 7 см, рецептата е адаптирана от книгата „National
Trust Book of Scones“)
500 г брашно
3 ч.л. бакпулвер
70 г какао (100%)
100 г кафява захар
140 г масло
2 яйца
Около 200 мл прясно мляко
150 г дребен шоколадов чипс (смес от черен и млечен шоколад)
Около 20 г бял шоколад за украса
Фурната се загрява на 170 градуса.
Брашното се пресява с бакпулвера и какаото в купа. Добавя се захарта и се
разбърква добре. Прибавя се студеното масло, нарязано на дребни кубчета и се
изронва с пръсти в брашното. Добавя се шоколадовият чипс и се разбърква добре. Яйцата
се разбиват и добавят към сухите продукти. Прибавя се прясното мляко и се
замесва меко тесто.
Тестото се разточва (или разстила с ръце) на кръг с дебелина 3 - 4 см върху
леко набрашнения работен плот и се изрязват кръгове с диаметър 7 см с чаша или
резец за сладки. Оформените скоунс се поставят върху тава, застлана с пекарска
хартия. Остатъците от тестото се събират, оформят на кръг с дебелина 3 - 4 см и
отново се изрязват, докато се изразходва цялото тесто.
Пекат се в загрятата фурна в продължение на 16 – 18 минути. Изваждат се и
се оставят да изстинат върху решетка.
Белият шоколад се разтапя внимателно на водна баня или в микровълнова
фурна, слага се в малък пош с тънък накрайник (или във фунийка от пекарска
хартия) и се декорират отгоре.
Сервират се леко топли, с малко масло или сметана.
Ingrédients :
(pour 12 scones de 7 cm, la
recette est adaptée du livre « National Trust Book of Scones »)
500 g de farine
70 g de cacao (100% de cacao)
3 càc de levure chimique
100 g de sucre roux
140 g de beurre
2 œufs
Environ 200 ml de lait
150 g de pépites de chocolat
(noir et au lait)
Environ 20 g de chocolat blanc pour la
décoration
Préchauffer le four à 170°C.
Dans un bol, tamiser la farine
avec le cacao et la levure. Ajouter sucre et bien mélanger. Ajouter le beurre
froid découpé en petits cubes et frotter avec les doigts pour avoir un mélange
homogène de beurre, farine et cacao. Ajouter les pépites de chocolat et bien
mélanger. Battre les œufs et les verser dans le bol avec les ingrédients secs.
Ajouter le lait petit à petit afin d’obtenir une pâte homogène.
Etaler la pâte avec les mains ou
avec un rouleau sur le plan de travail légèrement fariné en cercle de 3-4 cm
d’épaisseur. Découper des ronds de 7 cm avec un emporte-pièces et disposer les
scones sur une plaque recouverte de papier cuisson. Ramasser les restes de la pâte
et répéter l’opération jusqu’à l’utilisation de toute la pâte.
Enfourner les scones pendant 16 à 18 minutes. Laisser refroidir sur une grille à la sortie du four.
Faire fondre le chocolat blanc au
bain-marie ou eu four micro-ondes. Transférer dans une poche avec une douille
très fine ou un cône de papier cuisson et décorer le dessus des scones.
Servir accompagnés de beurre ou
de la crème fraiche.



Comments