[БГ] Една от класическите
френски салати е лионската – с листа от глухарчета, пушени гърди и поширано
яйце. Моята салата е вдъхновена от лионската, но я приготвих с обикновена зелена
салата (не обичам листа от глухарчета), с добавка на зелен фасул, орехи и дори
домати за богата и цветна вечеря.
[FR] Une salade inspirée de la
classique salade lyonnaise (préparée avec des pissenlits ou frisée, lardons et œuf
poché). La mienne est préparée avec de la salade verte classique, car je n’aime
ni les pissenlits, ni la frisée, avec l’introduction également des haricots
verts, noix et même des tomates pour une salade riche et pleine de couleurs.
Продукти:
За всяка порция:
80 – 100 г пушени гърди
80 г зелен фасул
20 г орехови ядки
1 яйце
1/2 домат
Зелена салата
За соса (за 3 порции):
½ ч.л. сол
½ ч.л. горчица
1 ч.л. ябълков оцет
1 ч.л. вода
3 ч.л. зехтин или олио
Солта, горчицата, оцетът и водата се разбъркват добре. Добавя се зехтинът/олиото
и сосът се разбива до хомогенна смес.
Зеленият фасул се сварява на пара за 10 минути и се охлажда веднага в купа
със студена вода с лед, за да се фиксира зеленият цвят. Орехите се запичат за
няколко минути на горещ, сух тиган. Пушените гърди се нарязват на кубчета и
запечатват на тиган на умерен огън, до златисто. Изваждат се и се оставят да се
отцедят върху домакинска хартия, за да се отстрани излишната мазнина.
Поширане на яйцата (тъй като жълтъкът остава суров, позвайте много пресни
яйца от проверен производител): Около 2 л вода се загрява почти до завиране.
Във водата се добавят 2 лъжици оцет. Яйцето се счупва в чашка (ако ще поширате
повече яйца, всяко се обработва отделно). Когато водата е почти пред завиране,
с лъжица се разбърква в една посока, за да се получи завихряне в центъра. В
центъра на този вихър се изсипва яйцето. Засичат се 3 минути (водата не трябва
да завира!) и яйцето се изважда с решетъчна лъжица. Оставя се да се отцеди от
излишната вода.
Приготвяне на салатата: Зелената салата се накъсва, смесва се със зеления
фасул и нарязания на четвъртинки домат. Разпределят се пушените гърди,
нарязаните на едро орехи и маслините. Отгоре се поставя пошираното яйце.
Порсъва се със соса непросредствено преди поднасяне.
Ingrédients :
Pour chaque part de salade :
80 – 100 g de poitrine fumée
80 g de haricots verts
20 g de noix
1 œuf
½ tomate
Salade verte
Pour la vinaigrette (pour 3
parts) :
½ càc de sel
½ càc de moutarde
1 càc de vinaigre de cidre
1 càc d’eau
3 càc d’huile d’olive (ou une
huile plus neutre en gout)
Pour la vinaigrette, mélanger le
sel, la moutarde, le vinaigre et l’eau. Ajouter l’huile d’olive et battre bien
afin d’obtenir une sauce homogène.
Cuire les haricots verts à la
vapeur pendant 10 minutes et les plonger de suite dans un saladier rempli d’eau
froide et glaçons pour arrêter la cuisson et garder la couleur verte. Egoutter
et réserver. Torréfier les noix dans une poêle chaude, sans ajouter de la
matière grasse. Faire dorer les lardons à la poêle de toutes les côtés et les
égoutter de la graisse sur une feuille de papier absorbant.
Pocher les œufs (utiliser des œufs
très frais, car le jaune reste bien coulant) : Faire chauffer environ 2l d’eau
dans une casserole jusqu’au frémissement. Ajouter 2 cuillères à soupe de
vinaigre blanc. Casser délicatement l’œuf dans une tasse à café. Quand l’eau
frémit (elle ne doit jamais bouillir), faire un tourbillon au milieu avec une
cuillère. Verser l’œuf casse eu milieu du tourbillon. Laisser cuire pendant 3
minutes. Sortir délicatement l’œuf et laisser égoutter.
Préparer la salade :
Disposer les feuilles de salade dans l’assiette, mélanger avec les haricots
verts, les lardons, les noix concassées et les quartiers de tomates. Mettre l’œuf poché dessus. Arroser de la
vinaigrette au moment de servir.
Comments