Sunday, 28 October 2018

Фондю от праз / Fondue de poireau




[БГ] „Фондю“ на френски означава „разтопен“. И приготвеният по този начин най-обикновен праз се топи в устата, обгърнат от плътния сметанен вкус, с точно толкова горчица и лимон, колкото да събудят небцето.
[FR] Le simple poireau qui fond dans la bouche, enrobé de la rondeur de la crème avec la quantité nécessaire de moutarde et citron pour réveiller les papilles.


Дъщеря ми не обича зеленчуци, това е. Въпреки, че от има-няма 10 години насам пробвам да й ги поднасям във всякакви видове и начини на приготвяне... без особен успех. От време на време, обаче, щерката има дързостта да ми заяви, че не приготвям зеленчуците, които тя обича. И добре си подбира предпочитанията, значи! Наскоро обяви, че харесва брюкселско зеле, което аз ненавиждам. Миналата седмица, ме сюрпризира с информацията, че яде праз. Ново двайсет! Още повече, че вкъщи празът е рядко явление. Но след този изблик на откровеност, самоотвержената майка в мен реши да достави удивилствие на потомството си и в събота сутрин купувах праз на пазара. Праз, който беше приготвен по един много обикновен, бърз и изключително попурярен във Франция начин.

Продукти:
(за 4 порции)
Около 1 кг праз (листа и стъбла)
1 с.л. масло
1 ч.л. горчица
2-3 с.л. пълномаслена заквасена сметана
Настърганата кора и сокът на четвърт лимон

Празът се почиства и измива добре. Всяко стъбло се разрязва надлъжно на четвъртини и след това – на ивици с дебелина 5-6 мм (ако предпочитате, може да го нарежете и на полумесеци). Маслото се загрява в тенджера, добавя се празът, посолява се, подправя се с черен пипер. Разбърква се добре, тенджерата се покрива и се оставя да се задуши под капака на тих в продължение на 15 – 20 минути, докато празът омекне напълно и водата се изпари. Когато празът е готов, се добавят горчицата, лимонената кора и лимоновия сок и се разбърква добре. Накрая се добавя сметаната, оставя се на огъня още 2-3 минути, колкото да се получи хомогенен сос.
Поднася се като гарнитура на риба или месо.


Ma fille n’aime pas les légumes. Postulat. Et ce n’est pas la faute d’avoir essayé de lui faire gouter des variétés et préparations différentes tout le temps, depuis bientôt 10 ans. De temps en temps, elle a quand même l’audace de me dire que je ne prépare pas les légumes qu’elle aime. Elle les cible bien, j’avoue. Dernièrement, elle a suggéré que je prépare des choux de Bruxelles, que, pour ma part, je déteste. Et il y a une semaine, elle m’a surpris avec l’affirmation, qu’elle aimait les poireaux. Une première ! Surtout, je n’en prépare que rarement. Mais, comme je suis une mère prête à (presque) tous les sacrifices pour le bien-être de ma descendance, samedi, j’achetais des poireaux au marché pour ce plat rapide, facile et très populaire.

Ingrédients:
(pour 4 parts)
Environ 1 kg de poireaux (parties blanches et vertes)
1 càs de beurre
1 càc de moutarde
2-3 càs de crème fraiche
Le zeste et le jus d’un quart de citron
Nettoyer les poireaux et bien les laver, surtout entre les feuilles vertes. Découper chaque tige en quatre dans la longueur et ensuite, les émincer. Faire chauffer le beurre dans une casserole à feu moyen et y faire revenir les poireaux. Saler, poivrer, mélanger bien, couvrir et laisser mijoter à feu doux pendant environ 15 à 20 minutes, jusqu’à ce que les poireaux soient fondant et toute l’eau s’évapore. Ajouter la moutarde, le jus et le zeste de citron et bien mélanger. Laisser sur le feu pendant encore 2-3 minutes, pour avoir une sauce bien homogène.
Servir avec une viande ou avec un poisson.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...