Sunday, 9 September 2018

Печено свинско на конци (Pulled pork) / Porc rôti effiloché (Pulled pork)





[БГ] От барбекюто на американския Юг, до чинията ми в малко френско градче. Дългото печене на месото избягва пресушаването му и го превръща в топящо се в устата удоволствие.
[FR] Du barbecue du Sud des Etats-Unis dans mon assiette dans une petite ville française. La cuisson longue à basse température évite que la viande ne dessèche et assure qu’elle fonde dans la bouche.

Продукти:
1,6 кг свинска плешка
¼ чаша кокосова (или кафява) захар
1 с.л. червен пипер
1,5 ч.л. лют червен пипер
1 ч.л. чесън на прах
1 ч.л. сол

Захарта се смесва с подправките и се натрива в месото от всички страни. Завива се и се оставя поне за 2 часа в хладилник (може и цяла нощ).
Фурната се загрява на 200 градуса (с вентилатор). Месото се поставя в тава и се пече 40 минути на 200 градуса. Завива се плътно във фолио, фурната се намалява на 140 градуса и се пече допълнително още 3 часа (препорката е за 2 часа печене на килограм месо). По време на печенето, проверявайте дали има достатъчно сос в тавата, важно е за следващия етап на рецептата. При нужда може да долеете малко течност (вода, вино или бира).
Оставя се да изстине и месото се разделя с вилица. Смесва се с отделения при печенето сос и се оставя да поеме всичката влажност и аромати, преди сервиране.
Сервира се самостоятелно, с гарнитура по желание, или като пълнеж на сандвичи. По желание може да го допълните с барбекю сос.


Ingrédients :
1.6 kg d’épaule de porc
¼ de tasse de sucre de coco (ou roux)
1 càs de paprika
1.5 càc de piment de Cayenne (à ajuster selon le gout)
1 càc d’ail en poudre
1 càc de sel

Mélanger le sucre avec les épices et bien frotter la viande avec ce mélange. Couvrir et laisser pendant au moins 2 heures au frigo (ou même toute la nuit).
Préchauffer le four à 200°C. Disposer la viande dans un plat profond et faire cuire pendant 40 minutes. Couvrir bien avec du papier aluminium, baisser le four à 140°C et laisser cuire pendant encore 3 heures (ou 2 heure par kilo de viande). Vérifier de temps en temps, qu’il y a suffisamment de jus de cuisson dans le plat, c’est important pour la suite. Si besoin, rajouter un peu de liquide ‘eau, vin ou bière).
Sortir la viande du four et laisser tiédir la viande. L’effilocher à l’aide de deux fourchettes. Laisser tremper le filament de viande dans le jus de cuisson pour qu’elle s’imprègne des arômes, avant la dégustation.
Servir avec une garniture, salade ou dans des sandwichs. Rajoutez de la sauce barbecue, si vous l’aimez bien.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...