Thursday, 2 August 2018

Сладкиш с млечен крем с Бейлис

Видеото, което послужи като първоизточник за тази рецепта, беше BaileysFrench Toast. На английски този десерт се нарича „френски тост“. На френски – „pain perdu“ („изгубен хляб“). На български, ние му казваме просто „пържени филийки“. В случая, пържените филийки бяха не само накиснати в панировката, но криеха в себе си парче шоколад. Това ми даде идея за десерт, в който парченца шоколад се спотайват между тесто и яйчен крем. Или, иначе казано, най-обикновен сладкиш с млечен крем с Бейлис, в случая в малко по-празничен вид.

Продукти:
(за 8 малки или 4 големи индивидуални порции)
8 броя фини кори
30 г масло
15 мл Бейлис
80 – 100 г дребен шоколадов чипс
4 яйца голям калибър
400 мл прясно мляко
100 мл Бейлис
5 с.л. захар
1 ч.л. ванилов екстракт


Приготвяне на маслото с Бейлис: Маслото се разтапя, добавят се 15 мл Бейлис и се оставя да стегне на стайна температура.

Приготвяне на сладкиша:
Индивидуалните купички се намазват с четка с тънък слой от размекнатото масло с Бейлис. Фината кора се намазва също така с малко от маслото и се поръсва с около 2 ч.л. от шоколадовия чипс. Кората се намачква, не много стегнато, но достатъчно, за да задържи чипса и се поставя в купичката. Операцията се повтаря с останалите кори и те се разпределят на 8 или 4 отделни порции.
Фурната се загрява на 170 градуса. Намазаните кори се запичат за 10 минути, или до порозовяване. През това време, в купа се разбиват прясното мляко, ликьорът Бейлис, яйцата, захарта и ваниловият екстракт. Запечените кори се изваждат върху решетка. Яйчената смес се разпределя с черпак в купичките, така че да напои корите. Връщат се във фурната за още около 10-15 минути, докато се запекат до златисто и кремът стегне. Изваждат се и се оставят да изстинат върху решетка преди да бъдат сервирани. По желание, може да се поръсят с пудра захар, или няколко капки Бейлис, докато са още топли.

2 comments:

Sonya Serafimova said...

Еха, това определено ще го пробвам! Изглежда страхотно, не се и съмнявам, че и вкусът ще е такъв. Целувки!

Mira said...

Соня, благодаря ти!
Наистина беше вкусно ;)
Поздрави и хубав ден,
Мира

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...