Wednesday, 27 June 2018

Салата с бурата, диня и ягоди / Salade de burrata, pastèque et fraises




[БГ] Както я видях приготвена от шеф Кристоф Адам в обедния блок на Франс 5 (макар и да натъкмих пропорциите по наш вкус). Интересна и освежаваща смес от вкусове и аромати на ягоди и сирене, подходяща за лятото. Противно на очакванията, става въпрос за предястие, а не за десерт.
[FR] Comme je l’ai vu préparée par le chef Christophe Adam dans l’émission « La Quotidienne » sur France 5 (même si j’ai ajusté les proportions selon mes gouts). Un mélange étonnant et rafraichissant, au bon gout de fraises et fromage. Malgré l’énoncé, ceci est une entrée et pas un dessert.

Бурата е вид прясно италианско сирене от Пулия. Предполага се, че е приготвена за първи път в началото на ХХ век. Представлява моцарел, напълнена със сметана, което й придава мното мек текстура. Буратата е изключително е популярна във Франция, макар че аз досега не я бях пробвала. Днешната рецепта беше и повод да купя бурата за първи път. Може би няма да е за последен, но определено засега не мисля да изоставя моцарелата.

Продукти:
(за 4 порции, рецептата е на шеф Кристоф Адам)
120 г бурата (или моцарела)
2 средноголеми домата (аз ползвах жълти и оранжеви за повече цвят)
15 ягоди
Тънко парче диня
4 листа пресен босилек
2 с.л. зехтин
Сол и черен пипер

Половината от ягодите се почистват от дръжките и нарязват на парчета. Пюрират се с пасатор, заедно със зехтина, сол и черен пипер на вкус. Този сос ще послужи за овкусяване на салатата.
Останалите ягоди се почистват и нарязват на четвъртинки, доматите и динята – на хапки. Топката бурата (или моцарела) се поставя в средата на сервизна чиния. Отстрани се подреждат парчетата ягоди, домати и диня. Поръсват се с нарязания на ситно босилек. Сервира се веднага, придружена от ягодовия сос (и няколко листенца мента за украса). 


Ingrédients :
(pour 4 parts, la recette vient du chef Christophe Adam)
120 g de burrata (ou mozzarella)
2 tomates moyennes (j’ai utilisé une jaune et une orange pour la couleur)
15 fraises
Une tranche fine de pastèque
4 feuilles de basilic frais
2 càs d’huile d’olive
Sel et poivre

Enlever le pédoncule de la moitié des fraises et les découper en deux. Les mixer avec un mixeur plongeant, avec l’huile d’olive, une pincée de sel et du poivre. Réserver la vinaigrette pour la salade.
Nettoyer le reste de fraises et les découper en quartier. Découper les tomates et la pastèque en morceaux de la taille d’une bouchée. Disposer la boule de burrata (mozzarella) au milieu de l’assiette de service et arranger les morceaux de fraises, tomates et pastèque autour. Parsemer du basilic ciselé. Servir aussitôt avec la vinaigrette de fraises (et quelques feuilles de menthe pour la déco).


No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...