Wednesday, 4 April 2018

Toad in the Hole




[БГ] Английска класика със забавното име „Жаба в дупката“ (Toad in the Hole). Представлява наденички, запечени в тесто за йоркширски пудинг. Изключително нефотогенично, но много вкусно съчетание на зърнистата структура на наденичките с карамелизираните страни на пудинга.
[FR] Un classique anglais avec le nom rigolo de « Crapaud dans le trou » (Toad in the Hole). Ce sont des saucisses cuites dans de l’appareil pour le Yorkshire pudding. Un régal très peu photogénique, avec l’association du moelleux des saucisses avec les bords caramélisés de la pâte.

Продукти:
(за 4 порции, адаптирана от книгата « Pride and Pudding » на Regula Yeswijn)
4 броя свински наденички (12-15 см)
110 г брашно
180 мл прясно мляко
100 мл неподсладен ябълков сайдер*
3 яйца
Щипка сол
Стрък мащерка
Около 50 мл олио

Яйцата се разбиват с прясното мляко. Добавят се постепенно към брашното и солта до получаване на палачинково тесто. Оставя се да почине около 30 минути. Сайдера се добавя непросредствено преди печенето (вижте по-долу).

Наденичките са запържват от всички страни на умерено силен огън. Фурната се загрява на 230 градуса. Олиото се налива в продълговата метална кексова форма, така че да покрие дъното около 0,5 см. Формата се поставя в тава, покрита с алуминиево фолио и се поставя да се загрее във фурната. Тук е моментът да добавите сайдера към тестото и да разбъркате добре.

Когато олиото е достатъчно горещо, че да започне леко да пуши, се поставят внимателно наденичките (внимавайте, понеже пръска!) и около тях се налива приготвеното тесто. Поръсва се с листенца мащерка и се пече за около 25 минути до хрупкава златиста коричка. Сервира се веднага, със зелена салата (по-традиционните гарнитури са картофено пюре или задушено червено зеле).

* Тъй като моите наденички бяха с допълнение от салвия и ябълки в каймата, реших, че ще се съчетае добре със сайдера. Ако използвате обикновени наденички, или нямате сайдер под ръка, сложете 280 мл прясно мляко.


Ingrédients :
(pour 4 parts, adaptée du livre « Pride and Pudding » de Regula Ysewijn)
4 petites saucisses de porc (12-15 cm)
110 g de farine
180 ml de lait
100 ml de cidre brut *
3 œufs
Une pincée de sel
Une branche de thym frais
Environ 50 ml d’huile de tournesol

Battre les œufs avec le lait. Les rajouter peu à peu à la farine et le sel afin d’obtenir une pâte lisse à la consistance de la pâte à crêpes. Laisser reposer une trentaine de minutes. Ajouter le cidre juste avant de verser l’appareil sur les saucisses (voir ci-dessous).

Faire dorer les saucisses à la poêle de toutes les côtés. Préchauffer le four à 230°C. Verser l’huile dans un moule à cake en métal pour couvrir le fond à 0.5 cm environ. Disposer le moule sur une plaque à pâtisserie recouverte de papier aluminium et laisser chauffer au four pendant quelques minutes. C’est le moment pour verser le cidre dans la pâte et bien mélanger.

Quand l’huile commence légèrement à fumer, y disposer très doucement les saucisses dorées (attention aux projections !) et verser la pâte autour. Parsemer de feuilles de thym et enfourner pendant environ 25 minutes jusqu’à ce que la pâte soit bien dorée. Servir aussitôt accompagnées de salade verte (les garnitures plus traditionnelles étant l’écrasée de pommes de terre ou du chou rouge à l’étouffée).

* Pour cette variation, j’ai utilisé des saucisses de porc aux pommes et à la sauge de chez ma grande surface de produits britanniques préférée. Je me suis dit qu’elles allaient bien se marier avec un peu de cidre dans la pâte.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...