Monday, 13 November 2017

Солен тиквеник / Tourte au potiron et à la pâte filo




[БГ] Солена и доста рошава версия на популярния нашенски тиквеник. С градинска био тиква, любезен подарък от колежката ми Мюриел. Хрупкавите краища отгоре са най-вкусното.
[FR] Habituellement, on déguste la combinaison potiron et pâte filo sous sa forme sucrée (appelée « tikvenik ») et qui est un des desserts incontournables du Réveillon du Noël. J’ai voulu tester une version salée du plat traditionnel, en utilisant du potiron bio du jardin gentiment offert par ma collègue Muriel. Les petits bouts croustillants du dessus sont les meilleurs.


Продукти:
(за тава с диаметър 23 см)
Около 1 кг тиква
100 г моцарела
100 г сирене
50 г ядки пекан (може да се заменят с орехи)
2 яйца
5-6 стръка прясна мащерка
10 броя кори за баница (обикновени)
Около 30 мл зехтин
10 г масло

Тиквата се обелва и настъргва на ренде (или с кухненски робот). Една лъжица зехтин се загрява в тиган на умерен огън. Добавя се настърганата тиква, посолява се, прибавят се стръкчетата мащерка и се задушава, докато водата на тиквата се изпари, на мен ми отне около 15 минути, понеже тиквата беше доста водна (накрая се получава нещо като тиквено пюре). Оставя се да изстине.

Фурната се загрява на 160 градуса. В купа се разбиват яйцата, добавят се нарязаните на едро ядки и нарязаните на кубчета краве сирене и моцарела. Добавя се тиквата и се разбърква добре.

Тавата се намазва с малко зехтин. Шест кори се налагат, със застъпване, така че половината от дължината им да остане извън тавата. Дъното се застила със сгъната на две кора. Корите се намазват със зехтин. Отгоре се разпределя половината плънка. Покрива се с две сгънати кори, като част от краищата им може да се застъпят, намазват се с малко зехтин. Отгоре се разпределя остатъка от плънката, покрива се с последната кора, сгъната на две и се намазва с малко зехтин. Останалите краища на корите се захлупват към средата на тавата, така че да покрият цялата повърхност на баницата. Отгоре се поставят няколко бучици масло и се пече в продължение на 25 – 30 минути, докато се зачерви. 


Ingrédients :
(pour un moule à tarte de 23 cm)
Environ 1 kg de courge (potiron)
100 g de mozzarella
100 g de feta
50 g de noix de pécan (ou noix tout court)
2 gros œufs
5-6 brins de thym
10 feuilles de pâte filo
Environ 30 ml d’huile d’olive
10 g de beurre

Épépiner et éplucher la courge et la râper (u robot ou à la râpe). Dans une poêle, faire chauffer une cuillère à soupe d’huile d’olive. Ajouter la courge râpée, le thym saler et poivrer et faire revenir la courge pendant 10-15 minutes, jusqu’à ce que toute l’eau s’évapore (à la fin on obtient une sorte de purée de courge). Laisser refroidir.

Préchauffer le four à 160°C. Battre les œufs dans un bol, ajouter les noix de pécan hachée et la mozzarella et la feta coupées en petits cubes. Ajouter la purée de courge et bien mélanger.

Huiler le plat à tarte avec un peu d’huile d’olive restante. Superposer 6 feuilles de pâte filo sur les bords du moule en laissant environ la moitié de leur longueur dépasser le bord. Couvrir le fond du moule avec une autre feuille de pâte pliée en deux. Badigeonner le tout avec un peu d’huile d’olive. Disposer dessus la moitié de la garniture et recouvrir de deux feuilles de pâte pliées en deux en les superposant légèrement. Badigeonner d’huile d’olive. Verser le restant de la garniture et lisser le dessus. Recouvrir avec la dernière feuille de pâte pliée et badigeonner avec un peu d’huile d’olive. Replier les bords des 6 feuilles qui dépassent le bord du moule vers l’intérieur pour recouvrir toute la surface de la tourte. Mettre quelques noisettes de beurre sur le dessus de la tourte et enfourner pendant 25 – 30 minutes, jusqu’à ce que la tourte soit bien dorée.

2 comments:

Elena Dimitrova said...

Много оригинална солена версия на нашенския сладък тиквеник.Тиквата се съчетава добре със сирена и ядки, чудесно и много атрактивно предложение.
Поздрави и лека и спорна нова седмица !

Mira said...

Благордаря, Елена!
Наистина, комбинацията от тиква, сирене и ядки е много успешна :)
Хубав край на седмицата!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...