Sunday, 14 May 2017

Лимонов крем (Lemon Curd) / Crème de citron (Lemon Curd)




[БГ] Или как да си приготвим вкъщи английска класика от XIXти век.
[FR] Ou comment faire maison un classique du XIXe siècle venant de l’Outre-Manche.


Продукти:
(за около 500 мл крем)
½ чаша захар
Ситно настърганата кора на един лимон
½ чаша прясно изстискан лимонов сок (около 3 лимона)
3 яйца
80 г масло


Захарта се поставя в тенджера с дълбоко дъно и се добавя ситно настърганата лимонова кора. Разбърква се добре и се оставя настрана за 30 минути, за да се ароматизира захарта. След това се прибавят лимоновия сок и яйцата едно по едно, като се разбърква добре. Полученият крем се загрява на тих до среден огън, като се разбърква непрекъснато. Добавя се нарязаното на кубчета масло и се разбърква добре. Тенджерата остава на огъня, при непрекъснато разбъркване, докато кремът се гъсти и лъжицата оставя следа и на повърхността се образуват мехурчета.

Сгъстеният крем се отдръпва от огъня, сипве с в чисти и сухи, херметично затварящи се бурканчета. Затварят се, оставят се да изстине и кремът се съхранява в хладилник.

Използва се в сладкиши, за пълнеж на палачинки или вместо конфитюр, върху филия за закуска.


Ingrédients :
(pour environ 500 ml de crème)
½ tasse de sucre semoule
Zeste finement râpé d’un citron
½ tasse de jus de citron (3 citrons environ)
3 œufs
80 g de beurre doux

Mettre le sucre dans une petite casserole à fond épais et ajouter le zeste de citron. Mélanger et laisser infuser pendant 30 minutes. Ajouter le jus de citron et les œufs un à un. Mélanger bien pour obtenir une préparation homogène. Faire chauffer à feu doux à moyen sans cesser de mélanger au fouet. Ajouter le beurre coupé en petits cubes et continuer à cuire la préparation, tout en mélangeant pendant encore une dizaine de minutes. 

Retirer la casserole du feu quand la crème a épaissi suffisamment pour que le fouet laisse une trace dans la préparation. Verser la crème dans des pots propres et les fermer hermétiquement. Laisser refroidir et garder au frigo.

Utiliser la crème dans les gâteaux, crêpes ou en guise de confiture sur une tartine pour le petit-déjeuner.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...