Sunday, 20 November 2016

Сос с ревен / Sauce à la rhubarbe



 

[БГ] Сладко-кисел и леко пикантен сос за печено месо, с ревен от градината на приятелка.
[FR] Une sauce aigre-douce aux notes piquantes avec de la rhubarbe du jardin d’une amie au travail.

Ревенът е доста популярен във Франция, основно като плънка за плодова тарта самостоятелно, или в комбинация с ябълки или ягоди, или като пюре или конфитюр. В по-редки случаи се използва в състава на солени ястия или сосове за печено. Имах късмета една прятелка на работа да ми донесе няколко стръка от нейната градина.

Продукти:
(за около 300 мл сос)
250 г ревен
2 средноголеми леко кисели ябълки
1 лук-шалот
1 с.л. масло
1 ч.л. джинджифил на прах
Сол, черен пипер

Шалотът се обелва и нарязва наситно. Стръковете ревен се почистват, обелват при нужда и нарязват на паррета с дебелина около 2 см. Ябълките се обелват, почистват от семките и се нарязват на кубчета. Шалотът се задушава в маслото, добавят се парчетата ревен, ябълки и джинджифила, посолява се и се подправя с черен пипер на вкус. Покрива се и се оставя на слаб огън за 15-20 минути, като се разбърква от време на време, докато плодовете се сготвят добре и се получи гъст сос (ако са останали парченца плодове, може да използвате преса за пюре, за да се получи хомогенна консистенция).
Сосът се сервира като гарнитура на печено свинско (в случая, свинско филе, печено на ниска температура).


Ingrédients :
(pour environ 300 ml de sauce)
250 g de la rhubarbe fraiche
2 pommes acidulées de taille moyenne
1 échalote
1 càs de beurre
1 càc de gingembre moulue
Sel et poivre

Éplucher et émincer finement l’échalote. Nettoyer les tiges de la rhubarbe, les éplucher, si besoin et les découper en tronçons de 2 cm environ. Peler et enlever les pépins des pommes et les découper en gros dès. Dans une casserole faire fondre le beurre et y faire suer l’échalote émincée. Ajouter la rhubarbe, les pommes et le gingembre, saler et poivrer. Couvrir et laisser mijoter à feu doux pendant 15 à 20 minutes jusqu’à ce que les fruits soient fondants et une sauce épaisse ne se forme (s’il y reste des morceaux de fruits, vous pouvez les écraser au presse-purée).
Servir la sauce comme accompagnement de viande de porc rôtie (dans mon cas, un filet mignon cuit à basse température).

1 comment:

vesela said...

Никога не съм опитвала ревен, звучи интересно.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...