Thursday, 31 March 2016

Сплетена питка с течен шоколад / Couronne à la pâte à tartiner




[БГ] Нещо като питка, нещо като хляб, нещо като филийка с течен шоколад, заменяща козунака на великденската закуска (за католическия Великден миналата неделя).
[FR] Ni brioche, ni pain au lait, mais un bon substitut à la tartine au Nutella pour le petit-déjeuner pascal dimanche dernier.


Продукти:
(за питка с диаметър около 20 – 22 см, рецептата е адаптирана от Cooks Hideout)
2 чаши брашно
¼ чаша царевично нишесте
2 ч.л. суха мая
2 с.л. захар
Щипка сол
60 г масло (разтопено)
¾ чаши соево мляко * (леко затоплено)
6-8 с.л. течен шоколад (в случая с подсолен карамел)
1 белтък (или малко мляко) за намазване

* В рецептата използвах соево мляко, понеже бях купила и имах отворена кутия. Напълно спокойно се замества с обикновено прясно мляко.

Брашното, нишестето, захарта и солта се смесват в дълбока купа. Маята се разтваря в малко от затопленото мляко и се добавя към брашното. Прибавят се останалото мляко и разтопеното масло. Замесва се гладко и нелепнещо тесто (при нужда можа да се добави още малко брашно). Тестото се оформя на топка, поставя се в леко намазнена и покрита с кърпа купа и се оставя да втаса в топла стая за около час (докато почти удвои обема си).

Фурната се загрява на 180 градуса.

Тестото се премесва върху леко набрашнения работен плот и се разделя на 4 топки. Първата топка се разточва на кора с дебелина 2-3 мм и диаметър 20-22 см. Кората се прехвърля върху застлана с пекарска хартия тава и се намазва с 2 лъжици течен шоколад, като 1 см от края се оставя ненамазан. Втората топка се разточва на кора с подобни размери, поставя се върху първата и също се намазва с течен шоколад. Отгоре се поставя третата кора, намазва се и покрива с четвъртата, която остава ненамазана.

В средата на питката се поставя обърната водна чаша с диаметър 6 см. С остър нож тестото се разрязва на 16 „лъча”, започвайки от стената на чашата. Два съседни „лъча” се завиват два пъти в противоположна посока, като краищата остават отгоре. Постепенно всички разрези се завиват по двойки, докато се получи формата на слънце или звезда с усукани лъчи.

Питката се намазва с малко мляко (или разбит белтък) и се пече за около 15 – 20 минути (до зачервяване) в предварително загрятата фурна. Сервира се топла.


Ingrédients :
(pour une couronne de 20 – 22 cm, la recette est adaptée du Cook’s Hideout)
2 tasses de farine
¼ tasse de fécule de maïs
2 càc de levure de boulanger déshydratée
1 pincée de sel
2 càs de sucre
60 g de beurre fondu
¾ tasse de lait de soja * (tiède)
6 – 8 càs de pâte à tartiner au chocolat (et au caramel salé dans mon cas)
1 blanc d’œuf (ou un peu de lait) pour la dorure

* J’ai utilisé de lait de soja car j’en avais acheté et j’avais ouvert la boîte. Sinon, vous pouvez utiliser du lait de vache.

Mélanger la farine, la fécule, le sel et le sucre dans un grand bol. Délayer la levure dans un peu de lait tiède et l’ajouter dans le bol. Verser le lait et le beurre fondu et pétrir rapidement pour obtenir une pâte souple et non-collante (rajouter un peu de farine en cas de besoin). Former la pâte en boule et la laisser lever pendant environ une heure dans une pièce chaude et dans un bol légèrement huilée et couvert d’un torchon (la pâte double presque de volume).

Préchauffer le four à 180°C.

Abaisser la pâte sur le plan de travail légèrement fariné et la diviser en 4 parts. Etaler la première part avec un rouleau à pâtisserie pour obtenir un cercle de 20 – 22 cm de diamètre et d’une épaisseur de 2-3 mm. Disposer le cercle de pâte sur une plaque de cuisson couverte de papier sulfurisé et le badigeonner avec 2 cuillerées de pâte à tartiner, en s’arrêtant à 1 cm du bord. Etaler la deuxième part de la pâte, la disposer sur ce premier cercle et la badigeonner avec 2 cuillerées de pâte à tartiner. Répéter l’opération encore une fois et terminer la couronne avec un cercle de pâte qui restera vide. Mettre un verre à eau au milieu et découper la pâte en partant des parois du verre en 16 'rayons'. Retourner les 'rayons' deux par deux en faisant deux tours dans le sens opposé pour avoir l'effet torsadé. 
Dorer au blanc d’œuf battu (ou au lait).
Enfourner pendant 15 – 20 minutes ou jusqu'à ce que la couronne soit bien dorée. Servir chaude.

3 comments:

Dani said...

Много апетитна питка, Мира!
Хубав уикенд от мен :)

Ива said...

Изглежда много вкусно. Със сигурност ще се хареса :P

Ива said...

Гледала съм само чуждестранни клипчета за тази питка! Браво, получила ти се е страхотно :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...