Saturday, 23 January 2016

Греяно вино / Vin chaud




[БГ] „Glühwein”, „mulled wine”, „glögg”, „vin chaud”, „греяно вино” – множество имена за (почти) една и съща напитка, която ще ви стопли през зимата.
[FR] Glühwein”, „mulled wine”, „glögg”, „vin chaud”, „греяно вино” – plusieurs noms pour (presque) la même boisson qui réchauffe nos hivers.

При готвене с вино спазвам два основни принципа:
Първо – никога не готвя с вино, което не бих пила (изключение – вината, които бих дегустирала с удоволствие, но които ще е кощунство да използвам за готвене)
Второ – една чаша вино в яденето, една чаша с вино за готвача.

След като вече сте запознати с основните правила, може да пристъпим към рецептата.

Продукти:
500 мл доброкачествено червено вино
4 резена нетретиран портокал
1 пръчка канела (около 10 см)
4 зърна карамфил
5-6 зърна пипер Кампот – по желание (може да се замени с 2-3 зърна черен пипер)
1 бр. зездовиден анасон
2 с.л. кафява захар

Виното се сипва в тенджера, добавят се резените портокал, захарта и подправките. Загрява се на тих огън до завиране. Отдръпва се от огъня, покрива се и се оставя ароматите да се разтворят и поемат от виното за 30 минути. Загрява се на тих огън почти до завиране. Сервира се горещо.

Това е рецептата, сред стотици други, която съм напаснала за домашна употреба. Можете да адаптирате видовете и количеството на подправките и захарта според вашия вкус.


J’ai deux principes quand je cuisine avec du vin :
Primo, je ne cuisine jamais avec du vin que je ne puisse pas boire (exception : les grands vins que j’aurais un plaisir à déguster mais pour lesquels il serait un sacrilège de les mettre dans un plat)
Secundo, un verre de vin pour le plat, un autre – pour la cuisinière.

Maintenant que vous avez pris connaissance de ces deux règles de base, passons à la recette.

Ingrédients :
500 ml de vin rouge de bonne qualité
4 tranches d’orange non-traitée
1 bâton de cannelle
4 clous de girofle
5-6 graines de poivre rouge de Kampot (optionnel) ou 1-2 graines de poivre noir
1 étoile de badiane (anis étoilé)
2 càs de sucre roux

Mettre le vin dans une casserole, rajouter le sucre, les oranges et les épices. Faire chauffer à feu doux jusqu’à l’ébullition. Retire du feu, couvrir et laisser infuser pendant 30 minutes. Réchauffer au feu doux, sans faire bouillir. Servir bien chaud.

C'est la recette, parmi tant d'autres, que j'utilise presque tout le temps à la maison. Les variétés et les quantités d’épices, ainsi que du sucre, peuvent être adaptées selon vos propres gouts.

3 comments:

Stamen Nikolov said...

Хубави правила, особено второто! :)

Бих искал да попитах от къде ги взимаш тези нетретираните портоколи, или го познаваш по някакъв начин?

Mira said...

Стамен, за съжаление живея извън България, затова мога да ти дам само частична информация.
Тук ги купувам от био-магазин/био-щанд на пазара. Може да провериш в българските био-магазини. Другият вариант е да ползваш нормални портокали, но да обелиш външната част на кората с картофобелачка, като оставиш малко от бялата ципа, която ще държи сегментите при напречен разрез.
Дано да съм ти била полезна.

Мъх said...

Тъкмо от това имаме нужда тия дни. Примамливо е застанала тази чашка с ароматно топло винце;)Поздрави, Мира!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...