Sunday, 10 January 2016

Бургундия в мъглите / Bourgogne dans le brouillard





Периодът: краят на декември, тъкмо за посрещане на Новата година.


Мястото: къща за гости в малко затънтено село, с много любезни и отзивчиви собственици (Фредерик и Жан-Люк), сред високите хълмове, в реставрирана ферма на стотина години и с камина. Неочакван плюс – камината можеше да бъде лесно запалена дори от такива градски чеда като нас с ПП, които се борят в продължение на час с барбекю на дървени въглища. Достатъчно диво, за да няма покритие за мобилните телефони и все пак достатъчно цивилизовано, за да има безжичен интернет.



Времето: Някъде между дъжд и мъгла. В дните, когато се колебаеше между двете, сутрин беше мъгливо, а през деня – дъждовно. Слънчевият следобед в Дижон първия ден беше за заблуда на противника.

Дижон: Хубав град, оживен и приятен. От една страна, пълен с история, от друга с младежи, заради университета в него. Май най-добрият начин за разглеждане е по Маршрута на Совата. Вземете си карта от туристическия център (всички адреси са по-долу) и следвайте плочките със сови по улицата. Така ще минете през най-известните места – катедралите Нотр-Дам и Сен-Бенинь, няколко исторически къщи с разноцветни покриви, парламентът на Бургундия, кулата на Филип Добрия. Отбийте се в магазина за горчица „Едмон Фало”, където може да опитате различни видове, от по-популярните, до по-специфичните вкусове (например с манатарки и пушен чай). За обед препоръчвам ресторант Carpe Diem, малък, уютен, с редовно обновявано меню, където всеки ден може да избирате между четири предястия, четири основни и четири десерта.



Бон (Beaune): Най-известното в него са Хосписите „Hôtel Dieu”, с покривите от цветни гланцирани плочки. Болничният комплекс е един от най-известните и престижни френски исторически паметници.  Основани са през 1443 година от Никола Ролен, канцлер на бургундския дук Филип Добрия и съпругата му като болница за бедни. Постепенно с годините и даренията се разрастват и болничната им част функционира до 1971 година. С вековете комплексът е придобил и редица лозя, в едни от най-престижните домени в района. Всяка година, през третата неделя на ноември, виното от тях се продава на специален търг, а приходите отиват за поддръжката на болницата, музеите и за благотворителни организации.
Въпреки, че бях гледала многократно репортажи за хосписите, тяхната архитектура и история, останах в захлас във вътрешния двор, където покривите се разкриват в цялата си красота. След като разгледате музея (препоръчвам да си вземете аудиогайд), може да се отбиете за обед или вечеря в ресторанта Le Belena, за няколко регионални специалитета.


Дегустацията: Когато резервирах къщата имах някаква приблизителна представа къде се намира. После погледнах и разстоянията и установих, че сме на по-малко от час път с кола от митичните лозя (и замъци) на Романе-Конти (Romanée-Conti), Пюлини-Монтраше (Pulligny-Montrachet), Нюи Сен-Жорж (Nuits Saint-Georges), Мьорсо (Meursault)... Само дето почти всичките бяха затворени за посещения през коледната ваканция. Потърсих алтернатива и попаднах на замъка Помар, намиращ се на няколко километра от Бон и датиращ малко преди френската революция. Посещението беше изключително интересно и научихме много неща за тероара, бургундските вина и тяхната класификация. Гид ни беше Жанет, която с усмивката и доброто си настроение ни преведе през имението, лозята, избите и дегустацията.
Цена за обиколката и дегустацията на четири вина : 25 евро на възрастен (за децата обиколката е безплатна).


Обобщението: хубав регион, хубави вина, хубави хора, хубави посещения. Догодина пак... на друго място.


La période : fin de décembre, pour fêter le Nouvel An.


L’endroit : un gîte dans un petit village avec des hôtes (Frédérique et Jean-Luc) très sympas et accueillants. La maison était un ancien corps de ferme d’une centaine d’années, nichée dans les collines de Morvan et avec une cheminée. Un plus non négligeable : la cheminée était suffisamment facile à allumer même pour des citadins comme moi et PP qui mettons une heure pour allumer un barbecue au charbon de bois. L’endroit était suffisamment paumé pour que le portable ne capte pas et suffisamment civilisé pour avoir le Wifi.

Дижон / Dijon



La météo : Entre pluie et brouillard. Quand le ciel n’arrivait pas à se décider, il optait pour le brouillard le matin et la pluie l’après-midi. L’après-midi ensoleillé à Dijon le premier jour était pour sans doute pour nous induire en erreur.


Дижон / Dijon


Dijon : une très belle ville, vivante et agréable. Un mélange d’histoire et de jeunesse. Je crois que la meilleure façon de le visiter est de suivre le parcours de la Chouette. Prenez un plan à l’office de tourisme (toutes les adresses sont à la fin de ce billet) et suivez les dalles colorées représentant une chouette sur les trottoirs. Ainsi, vous allez passer devant les monuments les plus connus : les cathédrales Notre-Dame et Saint-Bénigne, quelques maisons historiques aux toits colorées, devant le parlement de Bourgogne et la Tour Philippe le Bon. N’hésitez pas à entrer dans le magasin de  moutarde « Edmond Fallon » pour gouter quelques variétés (plus classiques ou un peu plus insolites, comme la motarde aux cèpes et thé fumé). Pour déjeuner, je recommande le restaurant Carpe Diem, petit, cosy et avec une très bonne cuisine. Vous pouvez choisir entre quatre entrées, quatre plats et quatre desserts, avec quelques spécialités régionales.


Дижон / Dijon



Beaune : Le monument le plus célèbre de la ville sont sans doute les Hospices Hôtel-Dieu, avec leurs toits recouverts de tuiles colorés et vernis et la vente aux enchères annuelles des grands vins de leurs domaines. Même si j’avais vu plusieurs reportages à la télé sur cet édifice étonnant et singulier, le moment je suis entrée dans la cour centrale, je suis restée émerveillée par la splendeur des bâtiments. Après avoir visité le musée (je recommande vivement d’utiliser le guide audio), vous pouvez flâner dans les rues et ruelles du centre-ville et déguster quelques plats de la région dans la brasserie Le Belena. 



Дижон / Dijon





La dégustation : Quand j’ai réservé le gîte, j’avais une idée assez approximative de son emplacement et les distances. Je me suis renseignée ensuite et je me suis rendu compte que nous serons situés à moins d’une heure de voiture des domaines aux noms qui font rêver : Romanée-Conti, Pulligny-Montrachet, Nuits Saint-Georges, Meursault… Une visite s’imposait, mais, malheureusement, la plupart des domaines des grands crus étaient fermés entre Noël et le Jour de l’An. J’ai trouvé une alternative, le Château de Pommard, une bâtisse et un domaine qui datent d’avant la Révolution. La visite était très intéressante et instructive, particulièrement pour les méga-amateurs pas trop éclaires qui nous sommes. La guide, Jeanette, nous a conduits avec son sourire et sa bonne humeur à travers le terroir, les vins de Bourgogne, le domaine, les vignes, les caves et la dégustation.
(Prix de la visite, dégustation de 4 vins comprise : 25 euros par adulte).



Дижон / Dijon



En résumé : belle région ; belles visites, belles rencontres, bon vin et bons plats. L’année prochaine nous serions à nouveau sur la route… vers un autre endroit.



Дижон / Dijon













Château de Pommard








Размерите на бутилките вино – 0,5л, 0,75 л, Magnum (1.5 L), Jéroboam (3 л), Mathusalem (6 л), Salmanazar (), Nabuchodonosor (15л) / Les tailles des bouteilles : 0.5L, 0.75L, Magnum (1.5 L), Jéroboam (3 L), Mathusalem (6 L), Salmanazar (9 L), Nabuchodonosor (15 L)







Лозята / Les vignes








Бон / Beaune















Няколко регионални специалитета (снимките са от телефон)/ Quelques spécialités locales (photos avec le téléphone)

Œufs meurette – поширани яйца в сос с вино, гъби, сметана и пушени гърди (обикновено виното е червено, но в този случай беше бяло)



Говеждо по бургундски / Bœuf bourgignon


Пилешки гърди „Мадам Гастон Жерар” – запечени в сос със сирене, сметана и бяло вино  / Suprême de poulet façon Madame Gaston Gérard

Три нюанса червено – местният аперитив „кир” (бяло вино с ликьор от касис), два вида червено вино (Hautes Côtes de Beaune) / Trois nuance de rouge kir et deux verres de vin rouge (Hautes Côtes de Beaune)

 Круши, поширани в червено вино / Poires pochées au vin rouge



Адресите / Les adresses:
Le Gîte des Hirondelles à Curgy

Office de tourisme de Dijon
11, rue des Forges
21000 Dijon

Restaurant Carpe Diem (Dijon)
6, rue Bouhier
21000Dijon

La Moutarderie Edmond Fallot
16, rue de la Chouette
21000 Dijon

Office de tourisme de Beaune
6, Boulevard Perpreuil
21203 Beaune

Château de Pommard
15, rue Marey-Monge
21630 Pommard

Hospices de Beaune
Rue de l’Hôtel Dieu
21200 Beaune

Restaurant Le Belena (Beaune)
1, place de la Madeleine
21200 Beaune

3 comments:

Candy said...

Захласвам се по такива фоторазкази! Прекрасно, благодаря ти!

Maria Pepeldjiyska said...

Мира, направо съм готова да тръгвам....пък и координати си дала! Дано...някой ден!
С усмивка
М

vesela said...

Чудесно се разходих и аз:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...