Sunday, 9 August 2015

Клафути с тиквички / Clafouti aux courgettes




[БГ] Солено клафути с тиквички, козе сирене и ядки.
[FR] Un clafouti salé aux courgettes, chèvre et noix.

Отношенията ми с тиквичките са отдавнашни и донякъде трънливи в началото. Дълго време ги избягвах при възможност или ги заобикалях отдалеч. В интерес на истината, наблюдавам същата тенденция и при Камбанката, като истинска дъщеря на майка си. Недоверието ми към тиквичките продължи горе-долу по време на цялото ми детство. С годините, обаче, полека-лека се опитомихме взаимно и в днешни дни дори се ценим .

Дълго време не обичах тиквички в друга форма освен пържени с копър и кисело мляко, чесънът беше за краен случай и не повече от веднъж годишно. А най-мразех пълнените с кайма. Тях избягвам и до днес. Постепенно започнах да разширявам тиквичковия си мироглед с тиквички с ориз, на кюфтета, мусака, пълнени със сирене и яйца, на кейк, тарта, или както е в днешния случай – под формата на солено клафути.

Преди време бях разказвала за традиционното клафути с череши и как ако се напреви с други плодове, сменя и името си. Но така и не разбрах, дали името се сменя и в соления вариант. Затова може би днешната рецепта няма да е много лингвистично правилна, но пък подборката на вкусове е достатъчно хармонична, за да компенсира този недостатък. Пък и е бърза и лесна – компенсацията е двойна.

Продукти:
(за тава с размери 30х40 см, рецептата е с леки модификации от сп. Saveurs, брой 220, юни 2015)
500 г тиквички
100 г узряло козе сирене (може да се замени с друго сирене с по-изразен вкус, напр. синьо сирене)
50 г кариеви ядки (пекан)
30 г бадемово брашно
2 яйца голям калибър
30 г нишесте
30 г брашно
250 мл прясно мляко
Бучка масло за намазване на тавата
Няколко листа джоджен (по желание)

Фурната се загрява на 180 градуса.

Тиквичките се измиват, почистват от дръжките и се нарязват на кубчета. Тавата се намазва с масло. На дъното се разпределят нарязаните тиквички, поръсват се с натрошеното сирене и нарязаните на едро ядки.

В купа се разбиват яйцата, добавят се брашното, бадемовото брашно, нишестето, подправя се със сол и черен пипер и се разрежда с млякото. С получената смес се заливат тиквичките и сиренето.

Клафутито се пече за около 30 минути. Сервира се топло, поръсено с нарязан джоджен (по желание).


Pendant longtemps, j’ai eu des relations assez tendues et épineuses avec les courgettes. Je les évitais au maximum ou je les contournais de loin, très loin. Bizarrement, j’observe la même chose chez Clochette, digne fille de sa mère. Ma méfiance vis-à-vis des courgettes a continué pendant toute mon enfance. Avec l’âge,  nous nous sommes mutuellement apprivoisées et nous sommes arrivées à même nous apprécier (je parle des courgettes, bien entendu).

Quand j’étais petites, j’aimais seulement les courgettes frites, avec de l’aneth et du yaourt (héritage bulgare oblige). Je les détestais farcies à la viande, et je continue à les éviter autant que possible même maintenant. Mais petit à petit, j’ai commencé à élargir mes horizons côté courgettes : je les mange sous la forme des beignets, farcies au fromage, cake, tarte… et maintenant, clafouti.

Il y a quelque temps, j’avais appris que quand le clafouti traditionnel aux cerises est préparé avec d’autres fruits, il change de nom et s’appelle « flognarde ». Mais ils ne disaient rien concernant le clafouti salé. Voilà pourquoi, la recette d’aujourd’hui ne serait pas à 100% linguistiquement correcte, mais la combinaison de saveurs est suffisamment harmonique pour compenser quelques erreurs de langage. Et la compensation est double, car la recette est aussi simple et rapide à préparer.

Ingrédients :
(pour un moule de 30x40 cm, la recette est légèrement modifiée du magazine « Saveurs », n°220, juin 2015)
500 g de courgettes
100 g de fromage de chèvre cendré
50 g de noix de pécan
30 g de poudre d’amandes
30 g de fécule de maïs
30 g de farine
2 gros œufs
250 ml de lait entier
Une noisette de beurre
quelques feuilles de menthe (optionnel)

Préchauffer le four à 180°C.

Laver les courgettes et les découper en gros dès. Beurrer le plat avec une noisette de beurre et disposer les morceaux de courgettes sur le fond. Parsemer avec les noix concassées et de morceaux de fromage.

Dans un bol battre les œufs avec la farine, la fécule et la poudre d’amandes, saler, poivrer et diluer avec le lait. Verser la préparation sur les courgettes et le fromage.

Enfourner pendant environ 30 minutes. Servir chaud, parsemé de menthe ciselée (en option).

3 comments:

Dani said...

Мира, и на мен любими са ми пържените
тиквички, но ако има кой да ги изпържи...
В солен вариант съм правила клафути с грах и стана
много вкусно.
Със сигурност и с тиквички ще ми хареса, но съм сигурна,
че ще ги обработя с малко мазнина, нарязани, за да нямат вкус на сварени :)
Поздрави от морето :)

Milena Poptoleva said...

:)))И аз като Дани ще ги "завъртя" в малко мазнинка,но всичко друго стриктно ще спазя!
Прелест!

Mira said...

Дани, и аз така все се надявам някой да ми изпържи тиквичките :)
Много добра идея за минаването им леко през тигана предварително, със сигурност ще е по-вкусно :)
Милена, благодаря1

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...