Thursday, 19 March 2015

Тиан със зимни зеленчуци / Tian aux légumes d’hiver




[БГ] Интересен вариант за оползотворяване на сезонни зеленчуци.
[FR] Une version astucieuse pour préparer des légumes de saison.

На Осми март в София вилнееше снежна буря, а в наше село пролетта беше почти дошла, с грейнало слънце на ясно небе и почти 20 градуса във въздуха. Точно този ден избрах да приготвя рецепта, носеща „зимни зеленчуци” в името си. Оттам и лекото несътоветствие на заглавието със снимките, където слънчев лъч се промъква между морковите и цвеклото, а тавата е поставена на балконската маса, сякаш ей-сега ще излезем на пикник. Оттогава насам температурите спаднаха отново, а аз се поразбързах да покажа рецептата в последния ден на астрономическата зима. Нали според календара утре е пролет... май?


Продукти:
(за тава 30 х 40 см, рецептата е с леки модификации от сп. „Saveurs”, брой 217, март 2015)
1 глава лук
3 бели репи
1 глава розово (тигрово) цвекло, сорт „chioggia”, може да се замени с червено
1 глава жълто цвекло
2 жълти моркова
2 оранжеви моркова
3 с.л. обелени слънчогледови семки
50 г бяло саламурено сирене
3 с.л. зехтин
1 ч.л. суха мащерка
Сол, черен пипер
Няколко стръка магданоз

Лукът се нарязва на тънки ивици. Останалите зеленчуци се обелват и нарязват на тънко, по възможност с ренде, за получаване на парчета с равномерна дебелина.

Половината зехтин се загрява в тиган и в него се задушава лука за няколко минути, докато омекне.

Фурната се загрява на 180 градуса. Задушеният лук се разпределя на дъното на тавата. Отгоре се подреждат изправени зеленчуците, като се застъпват леко. Посоляват се, поръсват се с мащерката, слънчогледовото семе и останалия зехтин. 

Тавата се покрива с алуминиево фолио и се пече в продължение на 30 минути, след което се открива и допича още 15 минути или докато зеленчуците омекнат, но останат леко хрупкави в средата и водата се изпари. По време на печенето цвеклото променя цвета си, не се притеснявайте.

След изваждане от фурната тианът се поръсва с натрошеното сирене и ситно нарязан магданоз. Сервира се веднага.


Sofia, ma ville natale, est située à latitude similaire de celle de Perpignan. La différence est qu’à Sofia le climat est un peu moins clément, surtout en hiver. Il y a encore deux semaines, la ville croulait sous une tempête de neige, tandis qu’en île de France nous profitions de la première journée printanière de l’année. C’est exactement ce jour que j’avais trouvé pour tester une nouvelle recette qui portait des « légumes d’hiver » dans son nom. D’où le léger décalage entre le tire de la recette et les photos du billet, où un rayon de soleil passe entre betteraves et carottes. Pas trop l’ambiance hivernale, en somme. Depuis, les températures chez nous ont de nouveau baissé et je m’empresse de poster la recette le dernier jour de l’hiver. Car demain, nous sommes censés accueillir à bras ouverts le printemps… ou pas ?


Ingrédients :
(Pour un plat 30 x 40 cm, la recette est avec de légères modifications du magazine « Saveurs », n°217, mars 2015)
1 oignon
3 navets moyens
1 betterave chioggia
1 betterave jaune
2 carottes jaunes
2 carottes oranges
3 càs de graines de tournesol
50 g de feta
3 càs d’huile d’olive
1 càc de thym
Sel et poivre
Quelques brins de persil plat

Éplucher et émincer l’oignon. Éplucher le reste de légumes et les découper en fines rondelles ou lamelles à l’aide d’une mandoline.

Faire chauffer la moitié de l’huile d’olive dans une poêle et y faire revenir l’oignon pendant quelques minutes, jusqu’à ce qu’il devienne translucide.

Préchauffer le four à 180°C. Repartir l’oignon au fond du plat. Disposer ensuite les légumes, en les superposant légèrement et en les alternant selon les préférences. Saler, poivrer et parsemer du thym et de graines de tournesol. Arroser avec le reste d’huile. Couvrir le plat avec du papier aluminium et enfourner pendant 30 minutes.

Enlever le papier aluminium et poursuivre la cuisson pendant encore 15 minutes ou jusqu’à ce que les légumes soient cuits, mais restent légèrement croquants au milieu et que l’eau de cuisson s’évapore. Les betteraves changes de couleur lors de la cuisson, donc, pas de panique !

Sortir le tian du four et parsemer de la feta émiettée et de persil plat finement haché. Servir aussitôt.

4 comments:

Iliana said...

Толкова цветно и красиво предложение не може да не бъде и много вкусно.
Поздрави, Мира!

tillia said...

Може да е със зимни зеленчуци, но изглежда много пролетно и цветно!
Честита настъпваща пролет, Мира!

Candy said...

Голяма красота! Честита пролет! Поздрави!

Mira said...

Илиана, Тилия, Кенди, много ви благодаря! :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...